Halep için korkutan senaryo!

Halep için korkutan senaryo!
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Halep'in doğusunda bir-iki ay içerisinde binlerce kişinin ölebileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cenevre’de yaptığı açıklamada, eğer Rusya’nın desteğindeki Suriye hava kuvvetleri Halep’e saldırılarını önümüzdeki haftalarda da aynı şiddette devam ettirecek olursa binlerce sivilin daha hayatını kaybedeceğini ve binlerce kişinin de kenti terk edeceğini söyledi. Mistura, Halep'in doğusunun "iki en fazla iki buçuk ay içinde tamamen yok olacağını" ifade etti.

'Son günlerde Halep'te ölen sivil sayısı 300, bunların 100'den fazlası çocuk'
Staffan de Mistura dünya kamuoyunun Halep'te devam eden insanlık trajedisini sona erdirme konusunda ahlaksal bir yükümlülüğü olduğunu söyledi. Mistura sürekli devam eden bombardımanlar sonucunda sadece son günlerde Halep’in doğusunda 300’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti, bunlar arasında 100 kadar çocuğun bulunduğunu da işaret etti.

Özel Temsilci Mistura, Rusya ile Suriye'nin Halep'in yaklaşık 900 ila bin kadar El Nusra militanı olduğu gerekçesiyle aralarında 100 bin çocuğun da bulunduğu 275 bin nüfuslu bir kenti yerle bir edip etmeyeceklerini bir kez daha düşünmeleri gerektiğini de söyledi.

Mistura Halep’in doğusunda kuşatma altındaki 8 bin kadar isyancının yarısının El Kaide örgütüne yakınlığıyla tanınan Nusra Cephesi'ne, yeni adları ile Fetih El Şam örgütüne mensup oldukları yönündeki Rusya‘nın verdiği bilgilerin de çelişkili olduğunu söyledi.

Mistura: 'Nusra militanlarının Halep'ten çekilmesine eşlik edebilirim'

Syrien Aleppo - Zerstörung nach Luftangriff (picture-alliance/abaca/J. al Rifai) Halep Özel Temsilci Mistura Suriye'de savaşan taraflara çağrı yaparak bu trajediyi sona erdirmelerini ve Nusra Cephesi militanlarının kentten ayrılmasına imkan verilmesini istedi. Mistura, militanların kentten ayrılmaya karar vermesi durumunda eşlik etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Suriye görüşmelerinin kesilmesinden iki gün sonra ABD ile Rusya’nın dışişleri bakanları John Kerry ile Sergey Lavrov‘un yeniden temasa geçtiklerini duyurdu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'un ise önümüzdeki günlerde Moskova ve Washington'ı ziyaret ederek, Rusya ve ABD’nin Halep’e ilişkin BM kararını kabul etmelerine çalışacağı bildirildi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'ın da Berlin’de Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile buluşması planlandı.

Suriye Ordusu insanî sebeplerle isyancıların kontrolü altındaki Halep'in doğusundaki hedeflere saldırıları azaltacağını bildirdi. 

Suriye'deki kanlı iç savaş birçok kenti harap hale getirdi. Havadan çekilen görüntüler, bir zamanlar Suriye'nin en büyük ikinci kenti ve ticaret merkezi olan Halep'teki yıkımın boyutunu gösteriyor

Suriye'de altıncı yılına giren kanlı iç savaş birçok kenti harap hale getirdi.

Bir zamanlar Suriye'nin en büyük ikinci kenti ve ticaret merkezi olan Halep'teki yıkımın boyutunu gözler önüne seriyor.

İç savaştan önce Halep'in nüfusu 4 milyonu aşıyordu. Şehirde sanayi ve ticaret o dönemde zirve yapmıştı. 2011'de başlayan barışçıl eylemlerin silahlı çatışmalara dönüşmesiyle her şey değişti. Muhaliflerin 2012'de kentte bazı mahalleri ele geçirmesinden sonra rejimin bombardımanları başladı. Büyük tahribata yol açan rejimin varil bombalı saldırıları kentteki yıkımın boyutunu artırdı.

4 bin yıllık Halep'in eski şehri büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları.

19 Eylül'deki ateşkesin sonra ermesiyle birlikte Suriye rejimi ve Rus uçaklarının yoğunlaştırdığı bombardımanlarda en az 400 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 106'sı çocuk, 78'i kadın.

AJANSLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.