Erdoğan ve Putin ortak açıklama yaptı

Erdoğan ve Putin ortak açıklama yaptı
İstanbul'da bir araya gelen ve 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Bildiğiniz gibi Enerji Kongresi toplantısı 2 gün daha sürecek. Bakanlar arası görüşmeler, uzmanlar arasındaki görüşmelerle bu kongre farklı bir zenginliğe kavuşacaktır.

Bugün devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir arada bulunduk. Ardından ikili görüşmeleri gerçekleştirdik. Ve bakanlarımız ikili görüşmelerine devam edecekler.

Uzmanlarımız aynı şekilde görüşmeleri devam ettirecekler. Bu tabii ülkeler arasındaki enerji ile ilgili münasebetleri özellikle ilgilendiren konular. Bunun yanında ekonomik, siyasi, savunma, turizm ve kültürel görüşmeler de olacak.

Sayın başkanla dolu dolu bir gün geçirdik.

Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin aynen devam edeceğine inancım tamdır. 

SURİYE KONUSU VE FIRAT KALKANI

Bölgedeki mevcut durum ile Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı operasyonunu görüştük. Bu konuda ne gibi bir işbirliği yapacağımızı değerlendirdik.

Türk Akımı konusunu aramızda değerlendirdik. Süreci hızlandırma olayına az önce atılan imzalarla noktayı koyduk.

Putin'in konuşmasından satırbaşları;

Çok büyük bir organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleşmesinden dolayı Türk dostlarımı tebrik ederim.

Bana gönderdiği davet için şükranlarımı sunmak istiyorum. Birçok konuda görüş alışverişi yaptık. İkili ilişkilerin normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstereceğimiz konusunda mutabık kalmıştık.

BAZI KALEMLERDE KISITLAMA KALDIRILDI

Özellikle şu konuya dikkatinizi çekmek isterim Rusya hükümeti Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan narenciyeyi Rus piyasasına açmış olduk. Rusya tarım ürünleri üretmiyor. Ve Türkiye'den bunları Rusya'ya ithal edince bizim fiyatlarımız düşecektir. Türk ortaklarımız için Rusya'nın piyasasının açılışı anlamına geliyor. 

"DOĞALGAZDA İNDİRİM YAPACAĞIZ"

2015 yılında Türkiye'den ihracatın hacmi 500 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla önemli kararlar alındı. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır.

Enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık. Rusya'da hali hazırda 200'ü aşkın genç Türk öğrenci önümüzdeki dönemlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir. 

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılması konusunda mutabık kaldık.

SURİYE KONUSU

Biz hem Rusya, hem Türkiye olarak Suriye'de akan kanın durdurulmasından yanayız. Biz de Rusya'da, Suriye'deki siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz. Düşünüyoruz ki Suriye'de barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. Sadece tek konu var, insani yardımın ulaştırılmasının güvenliğinin sağlanması.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.