Taşerona kadro sözü unutuldu

Taşerona kadro sözü unutuldu
Taşeron işçilere verilen sözler unutuldu. Aileleriyle birlikte yaklaşık 2 milyon kişinin geleceği muallakta...

 

Kamu Taşeron İşçileri Platformu Başkanı Halit Önük, “Başbakan Ahmet Davutoğlu bize 2 hafta içinde bu işi çözeriz merak etmeyin dedi ama bu iki hafta hiç bitmedi. Ben kendim Milli Eğitim’de çalışıyordum. Maliye Bakanı Naci Ağbal sözleşmesi bitenlerin sözleşmesini üç ay uzatacağız, yeniden işe alacağız diye konuştu, öyle olmadı. Sözleşmem uzatılmadığı için ben şu an işsizim, bize verilen sözden vaz mı geçilecek, açıkçası neyin ne olacağı belli değil” şeklinde konuştu. 

ORTA VADELİ PROGRAMDA YOK

Kısa bir süre önce Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program’da önemli bir kesintiye  gidildi. Önceki yıl Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan taşeron işçilerle ilgili madde yeni OVP’DE yer almadı.

2 MİLYON KİŞİ HAVADA KALDI

Taşeron işçilerin kadro belirsizliği sürüyor. Önce tamamını alacağız dendi, ardından 11 kriter getirildi. Bir çoğunun sözleşmesi yenilenmedi, bir çoğu kadro talep ettikleri için işten atıldı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde verilen vaadin üzerinden bir sene geçti, kimse laftan başka bir şey üretmedi. Türkiye’nin kanayan yarası taşeron işçilerinin mağduriyeti katlanarak büyüyor.

720 bin taşeron işçi kendilerine verilen sözün tutulmasını istiyor. Seçimlerin bir yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen taşeron işçilerin durumuna ilişkin herhangi bir adım atılmış değil. 2004-2016 yılları arasında, kamu kuruluşlarında taşeron firmalar aracılığıyla çalışan işçi sayısı 250 kat arttı. Başbakan Ahmet Davudoğlu 1 Kasım 2015 seçimlerinde seçimleri kazandıkları takdirde taşeron işçileri kamuda istihdam edecekleri sözü vermişti. Taşeron işçilere yönelik hala bir adım atılmadı.

TAMAMI DENDİ KRİTER GELDİ 

Başbakan Ahmet Davudoğlu’nun taşeron işçilerinin tamamının koşulsuz kadroya alınacağı sözünün ardından çarpıcı bir gelişme yaşandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal taşeron işçilerin kadroya alınması için 11 şartı yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Tepkilere neden olan bu açıklamanın ardından da taşeron işçilerin durumuna ilişkin bir gelişme yaşanmadı.

NET BİR TARİH VERMEDİ
 
Geçtiğimiz günlerde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatı ve taşeron işçilerle ilgili yaptığı açıklamada; “Türkiye’nin çalışan veya kamu çalışanı için önemli bir konu başlığı. Bugün geldiğimiz noktada kamu çalışanı, memur, işçi, geçici işçi, sözleşmeli işçi gibi karmaşık birbiri arasında uyumsuzluğu yoğun olan bir yapımız var. Kamu personeli reformunu bir bütün olarak ele almak gerekir. Sistemi yeniden kurgulayan, A’dan Z’ye yeniden kamu çalışanı statüleriyle şekillendiren bir yapıyı çalışıp da 3’üncül bakışın ayaklarına koyabilsek çalışan da ülke de çok rahat edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Kamu Taşeron İşçileri Platformu Başkanı Halit Önük “Başbakan Ahmet Davudoğlu bize 2 hafta içinde bu işi çözeriz merak etmeyin dedi ama bu iki hafta hiç bitmedi. Kendisiyle iki defa şahsen görüştüm çok olumlu sözler duyduk ne yazık ki bir adım atılmadı. Sayın Davudoğlu hiçbir işçi dışarıda kalamayacak taşeronların tamamını alacağız sözü verdi ardından çeşitli kriterler gündem getirildi, bize verilen söz bu değildi.” dedi. Sözleşmesi yenilenmediği için işsiz kaldığını belirten Önük “Milli Eğitim’de çalışıyordum. Maliye Bakanı Naci Ağbal sözleşmesi bitenlerin sözleşmesini üç ay uzatacağız, yeniden işe alacağız dedi ama böyle olmadı. Ben şu an işsizim, sözleşmem uzatılmadı. Eğer verilen söz zamanında yerine getirilseydi, kadroya alınsaydık, şu an işçiydim. Benim gibi mağdur olan binlerce kişi var. Ödenek yokluğu bahane edilerek Milli Eğitim’e işçi alınmıyor. Hastane büyüklüğündeki okullarda bir iki kişi çalışıyor. Bugün ihalesi yapılsa askıya çıkma süresi 45 gün. Bundan sadece bize değil öğretmeler, öğrenciler, herkes mağdur oluyor. Bize verilen sözden vaz mı geçilecek, açıkçası neyin ne olacağı belli değil.” şeklinde konuştu.
 
Öte yandan hükümetin 2017- 2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) para ve istihdam politikalarında değişikliğe gidildi. Bir önceki Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan taşeron işçilerle ilgili madde yeni programda yer almadı.

MİLLİ GAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.