Erdoğan'ın Putin'den Suriye talebi

Erdoğan'ın Putin'den Suriye talebi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşen zirvenin en önemli konu başlıklarından biri Suriye’ydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Mabeyn Köşkü’nde gerçekleştirdikleri bir saat 40 dakikalık zirvenin en önemli konu başlıklarından biri Suriye’ydi. “Esad” düğümü çözülmedi, ancak iki ülke arasında diyaloğun devam etmesi benimsendi, Halep konusunda da detaylı görüşmeler yapıldı.

İDLİB ÖNERİSİ

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, geçen hafta Halep’te çatışmaların durdurulması ve insani yardımların ulaştırılması yönünde bir öneride bulunmuştu. ABD ve Rusya öneriyi inceleyeceklerini açıklamıştı.

Konu, Erdoğan- Putin zirvesinde de ele alındı.

Üst düzey yetkililerden alınan bilgilere göre, ABD ve Rusya Halep’te hava bombardımanlarına son verecek. Halep’te Şam’ın Fethi Cephesi (eski El Nusra) silahlarıyla birlikte şehri terk edecek. Örgüt çatışmasız bir şekilde şehri terk ederse, BM de bu militanların Halep’ten güvenli şekilde çıkışına yardım edecek. 900’e yakın olduğu tahmin edilen militanların Halep’ten çıkarak öncelikli olarak İdlib’e gitmesi öngörülüyor.

RUSYA’DAN ŞARTLI DESTEK

Rusya, örgüt bu teklifi kabul ederse Halep’e yardımların ulaştırılması konusunda Suriye rejimine telkinde bulunacağını belirtti. Ancak aksi tutum sergilenmesi halinde örgütü bitirmeye yönelik saldırılara devam edeceğini vurguladı.

Türkiye ise, Halep’teki insani yardım krizinin bir an önce çözülmesi gerektiğini ve bunun için öncü olabileceğini açıkladı. İnsani yardımların ulaşması ve yaralıların kentten çıkarılması için rejimin hava saldırılarına son vermesinin şart olduğunu vurgulayan Türkiye, Rusya’nın Halep’te askeri uçuşların durdurulması önerisini içeren BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto etmesinin Halep’in geleceği için olumlu olmadığını kaydetti.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.