Suudi Arabistan'a umre tepkisi!

Suudi Arabistan'a umre tepkisi!
Kutsal topraklara yolculuk için yeni hicri yılın başlamasıyla birlikte uygulamaya giren ek vize harcına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Suudi Arabistan yönetiminin, son 3 yılda mükerrer olarak Umreye gelmek isteyen kişilerden ek olarak 530 dolar harç alacağını ilan etmesinin ardından, başta Türkiye, Mısır, Ürdün ve Fas olmak üzere bir çok İslam ülkesinde imza kampanyası başlatıldı.

Gerek Harem bölgesindeki ticari işletmelerin gerekse Umre operatörlerinin sözlü ve yazılı olarak dile getirdikleri tepkiler, Umre yolculuğunun boykot edilmesine varan boyutlara ulaştı. Mısır, Ürdün ve Fas temsilcileri, alınan karardan dönülmediği takdirde boykot başlatacaklarını duyurdu.

Türkiye'de hizmet veren acentalar ve sektör temsilcileri de yaptıkları basın açıklamasında; "Bu uygulamayla daha önce Umre seyahatine gitmiş olan yabancılardan 2000 Suudi Arabistan Riyali, yani yaklaşık 540 ABD Doları, 1700 TL gibi bir rakam ödenmesi isteniyor ki, bu da vatandaşlarımız için çok ciddi bir külfet. 1000 Dolardan başlayan bir Umre organizasyonuna ilave, 540 Dolar gibi ek bir maliyet getiriyor. Bu da hem bizi, hem de tüm İslam aleminde Kabe'yi görme aşkıyla yola çıkacak insanları kötü yönde etkiliyor. Kararın gözden geçirilmesini ve değiştirilmesini, daha önce gidenlerden herhangi bir ücret alınmamasını istiyoruz. Tüm halkımızı başlatmış olduğumuz imza kampanyamıza destek vermeye davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

İSLAM ÜLKELERİNDEKİ TURİZM ŞİRKETLERİ AYAKTA

Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği üyesi turizmciler, Suudi Arabistan hükümetinin birden fazla Umre ziyaretinde bulunan Müslümanlardan ziyaretleri için 540 Dolar ek para istemesine tepki gösterdi.

Bu kararı protesto etmek için Hilton Kongre Merkezi'nde bugün başlayan Uluslararası Hac ve Umre etkinliğine katılmayan turizmciler adına Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Mehmet Uzuner bir açıklama yaptı.

CİDDİ BİR KÜLFET

Suudi Arabistan'da yeni uygulanmaya başlanan sistemin ayrıntılarını veren Uzuner, "Bu sistemde daha önceden Umre seyahatine gitmiş olan yabancılardan 2000 Suudi Arabistan Riyali, yani yaklaşık 540 ABD Doları, 1700 TL gibi bir rakam ödenmesi isteniyor ki, bu da vatandaşlarımız için çok ciddi bir külfet. 1000 Dolardan başlayan bir Umre organizasyonuna ilave, 540 Dolar gibi ek bir maliyet getiriyor. Bu da hem bizi, hem de tüm İslam aleminde Kabeyi görme aşkıyla yola çıkacak insanları kötü yönde etkiliyor" dedi.

UÇAKLAR BOŞ KALDI

Şu anda dahi Umre taleplerinde ciddi bir azalma yaşandıklarını söyleyen Uzuner, " Şahsi firmamın ilk gruplarında 3 uçağın dolumunu gerçekleştirirken, şu anda bu fiyatı söyledikten sonra, bir uçak dolacak mı şeklinde endişeler başladı" diye konuştu.

Suudi Arabistan Hükumeti'nin bir yıl içinde birden fazla umre ziyaretinde bulunan Müslümanlardan almak istediği 540 Dolarlık ek vergi Umre ziyaretleri düzenleyen Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği üyesi turizmcileri tarafından tepkiyle karşılandı.

540 DOLAR AYAK BASTI PARASI

Müslümanların ilk ziyaretlerinden sonrası için istenen 540 dolar yaklaşık (2 bin SAR veya bin 600 TL) ayakbastı parası Suudi Hükumet için bir gelir kaynağı olarak görülüyor. Ancak, turizmciler Suudi Hükumeti'nin gelir artışı sağlayacağını düşündüğü bu politikayla uzun vadede yolcu sayısında büyük düşüşe neden olacağını söylüyor. Ayrıca bu ek verginin ülke ekonomisine de zarar vereceğini düşünülüyor. Suudi Arabistan'ın talep ettiği bu ek vergi ile havayolu ve tur şirketleri, Umre için vatandaşlara hizmet sağlayan tüm sektörleri yakından etkileyeceği ifade ediliyor.

"10 milyon Umreci beklerken Suudi Arabistan, 1 milyonu yakalayamaz"

Suudi Hükumeti'nin istediği 540 dolarlık ayakbastı parasının Hac organizasyonlarını için değil Umre için istendiğini belirten Turizmci ı Yılmaz Babaoğlu, "Bir yıl içinde birden fazla Umreye gitmek isteyen vatandaşlar için geçerli bir uygulama. İslam coğrafyasındaki tüm ülkeleri kapsıyor. Bu uygulamayı Mısır protesto ediyor. Türkiye'de düzenlenen İnanç Turizmi Fuarları'na Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği olarak biz katılmayarak, protesto ettik. 2000 SAR'lık ücreti kimse ödeyemez çünkü Türkiye'de Umre'ye gidenlerin %80'i ekonomik Umre yapıyor. Karar verilmiş ama yasa daha onaylanmadı. Böyle bir para istemeleri bir yılda 10 milyon Umreci beklerken Suudi Arabistan, 1 milyonu yakalayamaz. Suudi Arabistan'ın içindeki otelciler ve vize şirketleri de dahil olmak üzere onlar da etkilenecek" dedi.Suudi yetkililerin aldığı kararın yanlış olduğunu ifade eden Babaoğlu, "Uluslararası bir tur yaptığımız için bu hepimizi etkiliyor. Suudi Arabistan 2000 SAR getirerek Umreci gitmeyecek değil, daha yoğun olabiliriz, bunu sezon gösterecek. Biz önceden tedbir almak zorundayız, bu kararı iptal etsinler. Kararı iptal ederlerse 10 milyon Umre ziyaretçisini yakalarız."

Mısır'daki turizm şirketlerinin, Suudi Arabistan'ın ikinci kez hac ve umre ziyareti için gelenlerin vize harçlarını yükseltmesi nedeniyle umre turlarını bir ay süreyle askıya aldığı bildirildi.

Mısır Turizm ve Seyahat Ajansı ve Şirketleri Odası'nda İnanç Turizmi Komitesi Başkanı Şerif Said, ülkede hac ve umre turları düzenleyen turizm şirketlerinin, Suudi Arabistan'ın ikinci kez hac ve umre ziyareti yapmak isteyenlerden talep ettiği ek vergi nedeniyle Suudi Arabistanlı bir seyahat ajansıyla henüz bir sözleşme imzalamadığını belirtti.

Turizm şirketlerinin, Suudlu turizm şirketleriyle konuyla ilgili görüşmelerini sürdürdüğünü ifade eden Said, Suudi Arabistan'ın da bu süre zarfında umre vizelerinin çıkarılmasını bir ay ertelediğini kaydetti.

Turizm Şirketleri Odası Genel Kurulu üyesi Sabri Ebu Zeyd de Suudi Arabistan'ın "dayattığı" yeni vergileri "insafsızca" olarak nitelendirdi.

Mısır'da ikinci defa umre ziyareti gerçekleştirenlerin sayısının, umreye gidenlerin toplamının yüzde 40'ını teşkil ettiğine dikkati çeken Ebu Zeyd, bu kararla birlikte umrecilerin sayısında azalma olacağını belirtti.

Mısır Turizm Bakanlığının gözetimindeki bağımsız Mısır Turizm Şirketleri Odası eski üyesi Seyahat ve Turizm Ajansı Sorumlusu İhab Abdulal da ülkedeki turizm şirketlerinin, Suudi Arabistan'ın söz konusu kararını gözden geçirinceye değin umre seyahatlerini bir ay süreyle askıya aldığını söyledi.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulunun kararına göre, 2 Ekim 2016 Pazar gününden itibaren yürürlüğe giren yeni uygulama ile son 3 yılda Mekke ve Medine'ye ikinci defa hac veya umre ziyareti için gelenlerden ilave 2 bin riyal (533 dolar) harç alınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.