Türkiye'de nasıl bir başkanlık sistemi olacak?

Türkiye'de nasıl bir başkanlık sistemi olacak?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarının ardından hükümet harekete geçti. Herkesin merak ettiği soru ise, nasıl bir başkanlık sistemi olacak? Star Gazetesi, başkanlık sistemiyle ilgili tüm detayları paylaştı.

Türkiye'nin yeni yönetim modelinde Yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı önerileri için ne düşünülüyor? Hükümetin TBMM'ye sunacağı yeni başkanlık sistemiyle ilgili mini paketin detayları..

Yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı gibi alternatifler elendi. Masada kalan tek seçenek; üniter yapının korunduğu Türkiye tipi başkanlık sistemi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sürpriz önerisi sonrasında AK Parti ve hükümette başkanlık konusundaki tutum olgunlaştırıldı. Başkanlık sistemi dışında, yarı başkanlık veya partili Cumhurbaşkanı gibi alternatifler elendi. Pakette sadece başkanlık sistemini düzenleyecek maddeler yer alacak. Bu maddelerin TBMM’de kabul edilmesi halinde referanduma başkanlık içerikli mini paket sunulacak.

TÜRKİYE ŞARTLARINA ÖZGÜ

Hükümet ve AK Parti, başkanlık sistemi konusunda istişarelerine dün ve önceki gün de devam etti. Edinilen bilgiye göre; hazırlanacak paket sadece başkanlık sistemini içerecek. Muhalefetin ve sivil toplum kuruluşlarının daha önceki çalışmalarda dile getirdiği hassasiyetleri de gözetecek olan pakette, ‘Türkiye tipi başkanlık sistemi’ olacak. Türkiye tipi başkanlık sisteminde, devletin üniter yapısı korunacak. Başkanlık sisteminin uygulandığı çoğu ülkede olduğu gibi federatif bir yapı olmayacak. Sistem bu nedenle Türkiye şartlarına özgü bir model olacak.

GÜÇLÜ BİR PARLAMENTO

Yasama-yürütme-yargı birbirinden bağımsız olacak. Sistemle, güçlü başkan ve güçlü bir parlamento hedefleniyor. Mevcut durumda, yasamanın yapısını çoğunluğu sağlayan yürütme, doğrudan etkileyebiliyor. Hükümetin hazırlayacağı pakette, TBMM’nin güvenoyu verme gibi bir hakkı bulunmayacak, ancak hükümetin bütçesini görüşebilecek.

Bahçeli’nin başkanlık sistemi konusundaki çıkışı, referandum için gerekli olan 330 oy için destek olarak da yorumlandı. AK Parti’nin bu sayıya ulaşması için 14 milletvekilinin daha oyuna ihtiyaç var. Hükümet, sistem tıkanıklığını aşmak için 10-15 maddelik mini bir paketi TBMM’ye sunmayı planlıyor. Bu anlamda yapılacak anayasa değişikliği sadece başkanlık sistemi ile sınırlı tutulacak. Daha önce gündeme getirilen yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı gibi alternatifler ise pakette yer almayacak.

İLK 4 MADDE ŞARTI

Paketin kısa tutulması, MHP ve CHP’den gelen eleştirileri de azaltacak. CHP ve MHP, anayasa değişikliği için değiştirilmesi teklif dahi edilmeyecek ilk 4 maddesine dokunulmamasını şart koşuyor. İki parti aynı zamanda güçlü bir parlamentodan yana. 

1-094.gif

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.