Festival, çıplaklık ve 15 Temmuz şehitlerine anma birarada

Festival, çıplaklık ve 15 Temmuz şehitlerine anma birarada
Antalya Film Festivali bu yıl da bir dizi çelişki ile başladı. Festivalin açılışı AK Partili Bakanların katılımıyla yapıldı. Kimi sözde sanatçıların yarı çıplak sözde kıyafetlerle katıldığı gecede 15 Temmuz şehitleri anıldı.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, EXPO Antalya'daki 5 bin 200 kişilik kongre merkezinde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Tarım Bakanı Faruk Çelik, yurt dışından ve Türkiye'den sinema ve dizi sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı. Sanatçılar, törenin bulunduğu salona kırmızı halıdan geçerek girdi.

Kimi “sanatçılar” geceye rezil kıyafetlerle katıldı. Örneğin sözde oyuncu Nesrin Cavadzade.. Gezi eylemlerinde Türk polisine karşı cephede dururken, geçtiğimiz aylarda ABD'de Amerikan polisine verdiği destekle gündeme gelen sözde sanatçı Nesrin Cavadzade, geceye adeta çırıl çıplak katıldı. Festivalde oluşan görüntü, anılan 15 Temmuz şehitlerinin kemiklerini sızlattı. 

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ UNUTULMADI

Törende açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye ve dünya sinemasının yıldızlarının Antalya'dan parlayacağını söyledi. Konuşmasından önce davetlilere 15 Temmuz şehitlerinin olduğu bir video izleten Türel, "15 Temmuzun üzerinden 90 gün geçti ama kalbimizdeki acı hiç dinmedi. Hayatını kaybedenler arasında kardeşim kadar sevdiğim dostlarım vardı. Kendilerini feda ettiler ama Türkiye'nin yolunu aydınlattılar. Bizde festivalde darbe filmlerinden oluşan "Güneş Tutulması" isimli bir program hazırladık. Bugün bu salonda bir kez daha sanatın birleştirici gücü ile dostluğa barışa kardeşliğe el uzatıyoruz" dedi.

7 ÖDÜLLÜ TARIK AKAN FİLMLERİYLE ANILACAK

Geçtiğimiz ayların Türkiye için şehitlerin acısıyla geçen zor bir dönem olduğunu belirten Başkan Türel, "Son bir yılda sinemadan birçok yıldız kaydı. Altın Portakal Film Festivalinde 7 ödül alan Türk sinemasının büyük yıldızı Tarık Akan'ı da kaybettik. Festival kapsamında yazar, senarist Vedat Türkali ve Tarık Akan'a saygı niteliğinde bir kez daha eserlerini izleyiciyle buluşturacağız. Vefatının 10. yılı nedeniyle ustasız usta Atıf Yılmaz'ı da yad edeceğiz. Anacağımız bir başka isim ise 2 yıl önce Antalya'da ağırladığımız Abbas Kiarostami. Ayrıca değerli sanatçımız Sümer Tilmaç'ın adını bu yıldan itibaren festivalle birlikte yaşatacağız. Antalya'da çekilecek sinema filmleri için oluşturulan film destek fonu Sümer Tilmaç ismiyle anılacak. Festivalimizin bir başka bölümü ise "Hiçbir yerin insanları" başlığıyla mültecilere ayrıldı" diye konuştu.

39 ÜLKEDEN 149 FİLM İZLEYİCİYLE BULUŞACAK

Türel, konuşmasında ayrıca Antalya Film Festivali'nde bu yıl 39 farklı ülkeden 149 filmin izleyiciyle buluşacağını açıkladı. Törende kısa bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise, festivali 53 yıldır düzenleyen Antalyalılara teşekkür etti.

KENAN IŞIK'A YILDIRIM ÖNAL ANI ÖDÜLÜ

Konuşmaların ardından türkücü Yavuz Bingöl, kısa bir konser verdi. Ardından gecenin ödülleri dağıtıldı. Altan Karataş ve Toron Karacaoğlu'na Sinema Emek Ödülü teslim edilirken, Yıldırım Önal Anı Ödülü Kenan Işık'a verildi. Kenan Işık'ın ödülünü oğlu Mehmet Işık, Mehmet Aslantuğ'un elinden aldı. Babasının tiyatroya Yıldırım Önal Tiyatrosu'nda başladığını belirten Mehmet Işık, bu nedenle verilen ödülün kendileri için anlamlı olduğunu söyledi.

44.jpg

FRANSIZ YILDIZA ONUR ÖDÜLÜ

Gecede, Yılmaz Gruda, Feyzi Tuna ve "Amelie" filmiyle akıllara kazınan Fransız oyuncu Audrey Tautou'ya ise Onur Ödülü verildi. Tautou, ödülünü Tarım Bakanı Faruk Çelik ile Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in elinden aldı. Sahnenin merdivenlerini koşarak çıktıktan sonra ödülünü Yabancı Damat dizisinde birlikte rol aldığı Özgür Çevik'ten alan 86 yaşındaki Gruda, "Kendi kendime 'Bu meslekte 75 yıl devirdim, öbür dünyaya elin boş gidiyorsun' dedim, derken Antalya'dan telefon geldi. 'Sayın Gruda öbür dünyaya elin boş gitmeyeceksin' dediler" sözleri kahkahalara neden oldu.

33-015.jpg

EMEL SAYIN'A YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Gecenin son ödülü ise Emel Sayın'a verildi. Yaşamboyu Başarı Ödülü'nü Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'dan alan Sayın, "Bir ses sanatçısıyım ama 15 tane filmim var. Bu filmlerde 100'e yakın seslendirdiğim şarkı var. Destek veren halkımıza minnettarım. Bu ödül farklı bir kulvarda geldi çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Bakan Avcı ödülü teslim ettikten sonra kolunu Emel Sayın'ın koluna girerek sahnenin merdivenlerinden indirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum