Barzani sattı gibi: Bağdat-Ankara uzlaşmalı

Barzani sattı gibi: Bağdat-Ankara uzlaşmalı
Musul operasyonu konusunda Türkiye'nin B Planı olarak basına yansıyan Barzani'nin daveti konusunda bir açıklama geldi. Barzani "Bağdat-Ankara uzlaşmalı" diyerek, davet konusuna değinmedi.

 

Kuzey Irak'taki Zerdek Dağı'nda basın toplantısı düzenleyen Barzani'ye yöneltilen sorular şöyle:

Soru: DEAŞ SONRASI DÖNEMDE SİYASİ BİR ANLAŞMAYA VARILDI MI?

"Biz de böyle bir siyasi planımız olsun istedik. Ama diğer taraf öncelikli olarak operasyonun başlaması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde bazı sorunlar çıkarsa, bizler bu sorunu karşı tarafla çözmek isteriz. Şu an üst düzey siyasi bir komite var. Ve biz de Musul’un bir başka Halep olmaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz önümüzdeki süreçte."

Soru: TÜRKİYE’NİN ROLÜNE DAİR BİR TAKIM ELEŞTİRİLER OLMUŞTU BAĞDAT MERKEZİ YÖNETİMİNDEN. SİZİN BU KONUDAKİ GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR?

"Evet Bağdat ve Ankara arasında bir anlayış, uzlaşının olması gerektiğini düşünüyoruz."

Soru: PEŞMERGE VE IRAK ARASINDAKİ BU KOORDİNASYON NE KADAR SÜRE DEVAM EDECEK? VE ELE GEÇİRİLEN BÖLGELERDE DEMOGRAFİK DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

"Bu koordinasyon devam edecek önümüzdeki dönemde. Kısa bir operasyon olmayacak,zaman alacak bir operasyon. Ve DEAŞ’ı yenerek ki yeneceğiz eminiz. Ondan sonraki süreçte bizim açımızdan baktığımızda biz bu koordinasyon düzenini devam etmek istiyoruz. Demografik açıdan bir değişiklik olmayacak."

Soru: IRAK ORDUSU VE PEŞMERGE OPERASYONU NE KADAR SÜRER?

“Eminim Irak ordusu başarılı olacak. Musul operasyonu planı kapsamında, Peşmerge ve Irak ordusunun rolleri ayrılmış durumda. Hangi birimin nerede koordinasyon halinde hareket edeceği plan kapsamında belirlenmiş durumda.

Şu anda operasyonun ne kadar süreceğine dair bir tahminde bulunmak zor. Ama ne kadar sürerse sürsün, başarılı olmak için operasyona devam etmekte kararlıyız.”

Soru: PEŞMERGE GÜÇLERİ ELE GEÇİRDİKLERİ BÖLGEDE KALACAKLAR MI?

“Hendekler Peşmerge’yi DEAŞ’a karşı korumak için kazıldı. Ele geçirilen köylere geldiğimizde, kurtarıldılar bu köyler. Ve bu bölgenin insanları da kendi bölgelerine dönecekler. Gelecek dönemde koordinasyona devam ederek de işbirliği içerisinde her soruna çözüm bulabileceğimizi düşünüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.