Bu işi yapan mühendis maaşı alıyor

Bu işi yapan mühendis maaşı alıyor
Aydın ve İzmir'de mum ışığı ile ağaca tırmanan ve denge problemi yaşamayan işçiler aranıyor

Türkiye’nin en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın’da hasat sezonu ile birlikte ağaca tırmanabilen ve denge sorunu yaşamayan erkekler kıymete bindi. 10 metre 30 metre arasında yüksekliği değişen ağaçlara tırmanıp kestane çırpanlara mühendislere eş değer ücret ödeniyor. Günlüğü 180 ile 200 TL arasında değişen yevmiye ile çalışan erkeklerde aranan tek özellik ağaca çıkmayı başaracak ve denge problemi yaşamayacak.

Aydın ve İzmir’de kestane üretimi yapılan bölgelerde ağaca tırmanmayı beceren ve denge sorunu yaşamayan işçiler kıymete bindi. Kestane hasadında zamanla yarışmak zorunda olduklarını belirten üreticiler, en büyük sorunun maharetli işçi sorunu olduğunu belirttiler.

Aydın’ın Köşk ilçesi ile İzmir’in ödemişilçesi zirvesindeki Çatma Dağı’nın meşhur kestanecilerinden Aydın Gökçen, kestane hasadında çalışabilenlere mühendis maaşından daha fazla ücreti seve seve verdiklerini belirterek “Kestaneyi sağlıklı olarak hasat edebilmek için öncelikle yüksekliği 30 metreyi bulan ağaçlara tırmanıp bu ürünü sırıkla çırpmak gerekiyor. Bu işi yapabilecek kişide aranan iki özellik var. Biri ağaca tırmanabilecek, diğeri de dalın üzerinde hem sırık sallayıp hem de dengesini sağlayabilecek. Bu iki özelliği taşıyanlara hasat sezonunda mühendis maaşı veriyoruz. Yine de işçi sıkıntısı yaşıyoruz” dedi.

Ülke genelinde yaklaşık 65 bin ton kestane üretimi yapıldığını bununda önemli bir kısmının Aydın ve İzmir’de gerçekleştiğini kaydeden Bıçakçı Köyü Mahallesi’nden Aydın Gökçen, “Üreticiler olarak birkaç yıldır altınçağımızı yaşıyoruz. Ve kestanenin önünün de parlak olduğu belirtiliyor. Türkiye’deki kestane üretiminin yaklaşık yüzde 70’i Ege’de üretiliyor. Bölgemizdeki ağaçlar da oldukça yüksek olduğu için hasat sezonun da çok ciddi işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Bu nedenle adeta zamanla yarışarak kestaneleri ağaçlardan çırpıp kuyuya atıyoruz. Bu dönemde de kestane çırpabilenlere aylık değil haftalık asgari ücretin üstünde ücret ödüyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.