Ayasofya'ya imam atandı

Ayasofya'ya imam atandı
Ayasofya Müzesi'nin ibadete açık bölümü Hünkar Kasrı'na Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uzun yıllardan sonra ilk kez asaleten imam atandı.

Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya, 916 yıl kilise, 482 yıl cami olarak hizmet verdi. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 1935'te müze olarak kapılarını ziyarete açan Ayasofya'nın imamkadrosu ise korundu.

İbadete 1991'de açılan Ayasofya Müzesi Hünkar Kasrı'nda öğle ve ikindi namazları kılınırken, bu vakitlerin ezanları da Sultanahmet Camisi ile karşılıklı okundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, uzun yıllardan sonra ilk kez Hünkar Kasrı'na kurra hafız Önder Soy'u asaleten imam olarak atamasıyla Ayasofya'nın dört minaresinden 5 vakit ezan sesi yükselirken, vakit namazlarının da kılındığı öğrenildi.

Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, yaptığı açıklamada, Hünkar Kasrı'nın 5 vakit ibadete açık olduğunu belirterek, imam Önder Soy'un görevlendirilmesiyle cemaat sayısının da arttığını vurguladı. Üstündağ, Kurban Bayramı'nda uzun yıllardan sonra ilk kez bayram namazı da kılındığını hatırlattı.

İrfan Üstündağ, cemaat sayısı arttıkça burada kandil veya mevlit programlarının da yapılabileceğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arzumuz, kardeşlerimizin burayı gelip görmeleri, namazlarını kılmaları, cemaatin çoğalması. Vakit namazlarında cemaate uyarak namaz kılan kişi sayısı yaklaşık 100, cuma namazlarında bu sayı 300'ü buluyor. Topkapı Sarayı'nın girişinde, işlek bir yerde olması sebebiyle vakit aralarında da çok sayıda kardeşimiz namaz kılıyor. Hatta yabancı turistlerin de sık sık ziyaret ettiklerini görüyoruz."

Şu anda ibadete açık olan Hünkar Kasrı'nın, Ayasofya'nın asıl mekanı değil, 1. Mahmud döneminde yapılmış bir bölüm olduğunu belirten Üstündağ, "Padişahlar buraya gelir, istirahatini yapar, abdestini alır ve camiye geçerlermiş. Osmanlı'nın yaptırdığı Hünkar Kasrı'nda şu anda biz ibadet ediyoruz." dedi.

"Ayasofya imamlığı, çok manevi bir kavram"

Ayasofya Müzesi bünyesindeki Hünkar Kasrı'na imam olarak görevlendirilen Kurra Hafız Önder Soy, Ayasofya imamlığının çok manevi bir kavram olduğunu dile getirerek, "Ayasofya imamlığına layık değiliz ama Rabbim böyle buyurmuş, Diyanet İşleri Başkanlığı bu şekilde uygun görmüş. Rabbim bizleri mahcup eylemesin." dedi.

Soy, Ayasofya'nın bir sembol olduğunu vurgulayarak, duygularını, "Göreve başladıktan sonra bazı dostlarım ve yakınlarım 'Hocam artık seni şu veya bu camide göreceğiz inşallah' dedi. Ben de şunu söyledim; 'Bu benim için zirve. Siz dualarınızı benim buraya muvaffak olabilmem için ediniz.' Hedefimde herhangi bir cami yok. Bir imam olarak Ayasofya benim hedefimin daha ötesinde bir yerdi. Diyanet İşleri Başkanlığı bizi atadı, imamlık mesleğini icra etmeye çalışacağım. Burası, kişisel olarak hedefimin zirvesi." sözleriyle aktardı.

"Burada ezan okumak çok büyük bir şeref"

Göreve başladığında Hünkar Kasrı'nda yalnızca öğle ve ikindi namazlarının eda edildiğini aktaran Soy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cemaatin bulunmaması ve meskun mahal olmaması nedeniyle cemaatin gelmeyeceği düşüncesiyle Hünkar Kasrı ibadete açılmamış. Göreve geldiğimde HünkarKasrı, 5 vakit ibadete açıldı. Hiç cemaat gelmese bile, burada ezan okumak, caminin açık kalması benim için çok büyük bir şeref. Göreve başladığımda; 'Ya Rabbi insanların ayaklarını buraya kolaylaştır.' dedim. İlk hafta gelen giden olmadı ama ikinci haftadan sonra akşam ve yatsı namazlarına insanlar gelmeye başladı. Sabah namazlarında buluşan topluluklar var. Onlar da pazar sabahları geliyorlar Hünkar Kasrı'na. Yasin-i Şerif okuyoruz, hatim duaları yapıyoruz memleketimiz ve istiklalimiz için, şehitlerimizi anmaya çalışıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.