K.maraş 15 ülkeye balık ihraç ediyor

K.maraş 15 ülkeye balık ihraç ediyor
Kahramanmaraş, denize kıyısı olmamasına rağmen 15 ülkeye balık ihraç ederek büyük bir başarıyla imza attı.

Kilometre başına düşen su kaynakları bakımından Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip Kahramanmaraş'ın barajlarında yetişen balık ve balık ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Denize kıyısı olmamasına rağmen kilometreye düşen su kaynakları bakımından Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip Kahramanmaraş'ın barajlarında yetişen balıklar 15 ülkeye ihraç ediliyor. 

Mezopotamya ve Anadolu kültür havzalarının önemli buluşma noktalarından biri olan Kahramanmaraş, akarsuları, göletleri, barajları ve suyla iç içe yaşamıyla "sular şehri" olarak nitelendiriliyor. 

Kilometreye düşen su kaynakları bakımından hem Türkiye hem de dünyada önemli bir yeri bulunan Kahramanmaraş, ülkenin en önemli su havzalarından Ceyhan Nehri'nin Akdeniz'deki yolculuğuna da ev sahipliği yapıyor. Barındırdığı su kaynaklarında yetişen tonlarca sertifikalı balıklar, kentin ihracat kalemleri arasında yerine alıyor.

Denize kıyısı olamamasına rağmen dünyanın dört bir tarafına balık ihracatı yapan Kahramanmaraşlı üreticiler, hem üretimi hem de ihracat rakamlarını artırmak için çabalıyor.

Barajlara kurulan tesislerde yetiştirilen alabalıklar Romanya, Polonya, Almanya, Suudiarabistan, Kuveyt, Lübnan, Katar, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Çin, AmerikaBirleşik Devletleri, Irak ve İran olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor.

YILIN 9 AYINDA 2 BİN TON BALIK İHRAÇ EDİLDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın su ürünleri bakımından denizinin olmamasına rağmen balık ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Baraj göletine kurulan alabalık üretim tesislerinde yetiştirilen balıkların 15 ülkeye ihraç edildiğini dile getiren Emiralioğlu, şunları kaydetti:

"Geçen yıl 2 bin 500 tonluk bir balık ihracatı yaptık. Bu yıl ekim ayına kadar 2 bin ton civarında balık ihracatı yapıldı. Bu rakamlar bizim ilimizden gerçekleşen ihracat rakamları. Bazen de il müdürlüğümüz tarafından Türkiye'nin başka bir iline ön sertifika düzenleniyor. İhracat işlemleri başka ilden gerçekleştirilebiliyor. Kahramanmaraş'tan sadece balık ihracatı yapmıyoruz, balığın yan ürünleri dediğimiz havyar ve yavru balık gibi ürün ihracatı da gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında 41 ton civarında havyar ihracatı yapıldı. Kahramanmaraş'tan dünyanın 15 ülkesine balık ihracatı yapılmaktadır. Böyle bakıldığında kentimizden dünyanın dört bir tarafına balık ihracatı yapıyoruz."

35 MİLYON LİRALIK İHRACAT

Kahramanmaraş Su Ürünleri Üreticileri ve Yetiştiricileri Birlik Başkanı Mehmet Aras da denizi olmayan bir kentten önemli oranda balık ve yan ürünlerinin ihracatını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Su kaynakları bakımından Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin çok önemli bir kenti olduğunu vurgulayan Aras, "Bundan dolayı Kahramanmaraş, balık üretimini yıllardır yapan önemli iller arasında yer alıyor. Yan ürünlerle Kahramanmaraş'ta 5 bin ton civarında balık ihracatı gerçekleştiriliyor. İlimizin yaptığı ihracat rakamlarına bakıldığında 2015 yılında 35 milyon lirayı buldu. 2016 yılının ilk 9 ayında 30 milyon lirayı geçmiş durumdadır." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.