Her gün 44 kişi AIDS'e yakalanıyor

Her gün 44 kişi AIDS'e yakalanıyor
Ukrayna'da her gün ortalama 44 kişi AIDS hastalığına yakalanıyor, sekiz kişi hayatını kaybediyor.

 

Ukrayna Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkede bugün HIV virüsü taşıyan kayıtlı 280 bini aşkın kişi bulunuyor. Bu kişilerin yaklaşık 60 bini 15 yaşında altında.

6 AYDA 7 BİN 612 YENİ VAKA

Ukrayna'da 2016 yılının ilk altı ayında 7 bin 612 yeni HIV vakası kayıtlara geçti. Bu hastaların bin 365'i 14 yaşın altındaki çocuklar. Ukrayna'da AIDS'in en yaygın olduğu yerler Dnipro, Donetsk, Kiev, Nikolayev ve Odessa illeri.

EN FAZLA CİNSEL İLİŞKİYLE BULAŞIYOR

Ülkede 2008 yılından bu yana HIV virüsü en fazla cinsel (heteroseksüel) ilişki yoluyla (yüzde 57) bulaşıyor. Vakaların yüzde 22'sinde bulaşma kan yoluyla, yüzde 19'nda anneden çocuğa geçerek, yüzde 2'sinde homoseksüel ilişkiyle oluyor.

UNAIDS'ın verilerine göre Ukrayna, Avrupa'da HIV virüsünün yayılma hızında lider. Ukrayna, 2015 yılı verilerine göre Doğu Avrupa'da ortalama yaşam süresinin en düşük olduğu (71,3 yıl) ülkelerden biri. World Life Expectancy'nin verilerine göre, ülkedeki ölüm sebeplerinin başında iskemik hastalıklar (hücrelerde beslenme bozukluğu) geliyor.

Tüm ölümlerin yüzde 50'si bu nedenle yaşanıyor. İnmeye bağlı ölümler yüzde 18 ile ikinci sırada. Ukrayna, Estonya, Litvanya, Belarus ve Rusya'dan sonra dünyada alkol zehirlenmesine bağlı ölümlerde beşinci sırada.

ÜLKEDE 100 BİN KİŞİDEN 10'U ALKOL NEDENİYLE ÖLÜYOR

Ülkede her 100 bin kişiden 10,6'sı alkol nedeniyle hayatını kaybediyor. 100 bin kadından beşinin rahim kanseri nedeniyle öldüğü Ukrayna bu sıralamada ise dünyada 14'üncü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.