Milli patatesler dışa bağımlılığı bitirecek

Milli patatesler dışa bağımlılığı bitirecek
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen ve patentleri alınan milli patates tohumları, yüksek ve kaliteli verim özelliğiyle tohumda dışa bağımlılığı bitirecek.

Enstitüde yürütülen tohum ıslah çalışmaları kapsamında geçen yıl Ankara Tohumluluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğünde tescil edilen "Fatih" ve "Onaran" çeşidinin ardından bu yıl "Nahita", "Nam" ve "Ünlenen" adlı yerli patates çeşitlerinin ilk hasadından yüksek ve kaliteli verim elde edildi.

Her biri kendine özgü erkencilik, sanayilik ve yemeklik çeşitleri bulunan milli patates tohumları, piyasadaki 144 ithal çeşitle rekabet ederek ve patates tohumunda dışa bağımlılığı önleyerek ekonomiye katkı sağlayacak.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, 2003 yılından bu yana ıslah çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Türkiye'de patates üretiminde en büyük eksiklerden birinin tohumluk üretiminin yapılmaması olduğunu vurgulayan Pırlak, şunları söyledi:

"Ülkemizde tohumu ekilen 144 patates çeşidi var. Bunların tamamına yakını yabancı ülkelerin çeşitleridir. Amacımız tohumlukta dışarıya bağımlılığı önleyerek, ödediğimiz dövizin yurt içerisinde kalması ve milli ekonomiye katkı sağlaması, kendi çeşitlerimizin çiftçilerimiz tarafından üretilmesidir. Patates tohumu, üreticinin masraflarında çok büyük bir paya sahip. Yerli çeşitlerimizi çiftçi daha uygun fiyatlarla alacağı için üretim maliyetinde düşme olacak. Üretimi ve kaliteyi artırarak çiftçinin patatesten kazandığı gelirin artmasını sağlayacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.