POS makineleriyle soygun yapılıyor

POS makineleriyle soygun yapılıyor
POS makinelerinden ATM sahtekarlarından farklı olarak karttan küçük rakamlarla birkaç defa para çekilerek büyük soygun yapılıyor.

 

Son yıllarda kredi kartlarından yapılan yüksek tutardaki harcamalar mesajla bildirilmeye başlanınca dolandırıcılar küçük rakamlara yöneldi. Kart dolandırıcılığında ATM’den yapılan kopyalama POS cihazlarına sıçradı. Gelişen teknoloji sayesinde kart okuyucular, bu makinelere yerleştiriliyor ve kayıt altına alınan bilgilerle kartınızdan işlem yapılıyor.

'HARCAMIŞIMDIR' DEMEYİN

Kilit nokta, karttan çekilen paranın 15-50 lira gibi küçük olması. Böylece fark etmek zorlaşıyor. Çoğumuz  ekstrede yazan ufak rakamlara dikkat etmiyor, ya da ‘harcamışımdır’ diyerek geçiştiriyoruz. En sık görüldüğü alan telekomünikasyon ve gıda. Kopyalama ‘parça kontör’ (lira yükleme) ve yemek siparişlerinde kullanılan kredi kartı POS’larından yapılıyor.

CVC KODUNU EZBERLEYEN VAR

Küçük restoranlardan kurumsal firmalara kadar, buralarda çalışan kuryelerin bu yönteme başvurdukları belirtiliyor. Büyük firmalar da bayilik usulü çalıştıkları için ünlü fast-food markalarında bile yaşanıyor. Kimi zaman da POS’u kullanan kişiler ya da firma elemanları arka taraftaki kartın CVC kodunu kaydediyor ve sonrasında alışveriş yapıyorlar. Bu yöntemde karttan büyük miktarda nakit çekilmiyor. 2 günde veya haftada bir ufak meblağlar çekiliyor. Peki ama bu kadar küçük ücretler ne işe yarar? Uzmanlara göre bir POS’tan bin insanın kartı kopyalanabilir ve sadece 10’ar lira çekilirse ayda 10 bin lira yapar. Milyonlarca tüketici tehdit altında olduğu için rakam milyonları da bulabilir.

SORUMLULUK BANKALARIN

Bilirkişi.Net Çözüm ortağı İbrahim Kudret Elçiboğa, “POS’da işlem yapan kişi cebinde taşıdığı mini bir kart okuyucuyu kullanır. Ayrıca bu kart okuyucular POS’a bile takılıyor. Bu sayede kartların üzerindeki manyetik şerit kopyalanıyor. Bu ilgili alan boş karta yazarak kopya kart üretiyorlar. Kart sahipleri, bankaya ulaşmalıdır ve itiraz dilekçesi iletmelidirler. Bu dolandırıcılıklarda mali sorumluluk bankaya ait” dedi.

24 SAATTE BİLDİRİM ÖNEMLİ

Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu tür dolandırıcılıklara karşı Yargıtay’dan karar çıktığını ve sorumluluğun bankalara ait olduğunu belirtti. Ağaoğlu, “Milyonlarca tüketici tehdit altında. Karşımızda organize bir yapı var. Küçük rakamlar sayesinde bir taşla birden çok kuş vuruyorlar” dedi. Kartın hukuka aykırı kullanımından dolayı tüketicinin bankaya bildirim yapabileceğini söyleyen Ağaoğlu, “O andan itibaren son 24 saatlik dilimdeki sorumluluğunuz 150 liradır. Ancak küçük rakamlardan dolayı bankadan bildirim gelmeyince toplamda yüksek olan bu harcamalar için itiraz yapılmıyor” dedi.

NELER YAPILMALI?

- Harcamalarınızı günlük takip edin.
- Faturaları saklayın.
- Ekstrenizi çok iyi inceleyin.
- Bilgi mesajı ve bildirimlerde bankanızı arayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.