Iraklı Türkmen lider Salihi:"PKK o bölgeye yerleşiyor"

Iraklı Türkmen lider Salihi:"PKK o bölgeye yerleşiyor"
Iraklı Türkmen lider Salihi, Kerkük'teki IŞİD baskını sırasında ellerindeki silahlarla görüntülenen PKK'lılar ile ilgili olarak Talabani'nin lideri olduğu KYB suçlayarak PKK'nın, KYB yardımıyla Türkmen bölgelerinin olduğu yere yerleştirildiği söyledi.

IŞİD'in 21 Ekim 2016 tarihinde Kerkük kent merkezine düzenlediği eşzamanlı baskın sırasında ellerindeki silahlarla kent sokaklarında görüntülenen PKK mensupları Irak'ta yeni bir tartışma başlattı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Lideri ve Kerkük Milletvekili Erşed Salihi, PKK unsurlarının Irak kentlerine yerleştirilmesinin vahim sonuçlara yol açacağını söyleyerek, Kerkük'teki olayla ilgili olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) suçladı.

Kerkük'teki ofisinde konuştuğumuz Salihi, KYB'nin Irak anayasasının 'ihtilaflı bölgeler' olarak tanımladığı Türkmen bölgelerine, PKK unsurlarının yerleşmesine ön ayak olduğunu söyledi: "Aslen Türkmen bölgesi olan anlaşmazlık bölgelerine PKK'nın karargâh açması ve KYB'nin bunlarla anlaşması, izin vermesi bence çok yanlıştır. Biz Sayın Talabani ile en iyi ilişkiler içindeydik. Hiçbir zaman bu şekilde şeyler olmadı. Ama maalesef şimdi çok net bir şekilde bunlar oluyor. Bu da gelecekte bizle KYB ile ilişkilerimizi çok etkileyecek bir konu olabilir."PKK'nın Kerkük'e yerel bir siyasi parti aracılığı ile girmiş olmasının çok büyük bir hata olduğunu söyleyen Salihi, muhtemel olumsuz gelişmeler konusunda KYB'yi sorumlu tutacaklarının altını çizdi.

'Şov yapmasınlar'

Salihi, PKK unsurlarının Kerkük baskınında etkin rol oynamasa da, sosyal medyada yayınladıkları fotoğraflarla propaganda yaptıklarını söyledi: "Şov yapmasınlar. Irak polisi, Peşmerge güçleri ve Türkmenlerle birlikte tüm Kerkük halkı görevini yaptı ve IŞİD'e geçit vermedi. PKK bu olayı istismar ederek 'Ben buradayım' demek istiyor. Benim polis olan yeğenimin de içinde olduğu şehitleri biz verdik. Kendi ülkemizi, kendimiz koruruz." 'Irak hükümeti pasif' PKK'nın Irak'ın egemenlik haklarını yıllardır ihlâl ettiğini söyleyen Salihi, merkezi hükümetin bu konuda pasif kaldığının altını çizerek, İran'ın isteği üzerine Irak'ta kampları bulunan Halkın Mücahitleri Örgütü için takınılan tavrın aynısını beklediklerini söyledi: "PKK bugün Türkmen bölgelerinin olduğu hatta yerleştiriliyor. Telafer’in hemen yanında bulunan Sincar'da varlar. En güneydeki Türkmen bölgesi olan Mendeli'de varlar. Tuzhurmatı'da ve Kerkük'te son dönemde neden oldukları sorunlar ortada. Tabii KYB aracılığı ile buralara geliyorlar. IŞİD'e karşı mücadele bahanesiyle geliyorlar. Bağdat yönetimi de bu konuda sessiz kaldı. Biz bunu hatalı görüyoruz ve Irak'ın da egemenliğini etkileyen bir konudur. Biz İran Halk Mücahitleri'nin nasıl çıkmasını istediysek, PKK'nın da çıkmasını istiyoruz."

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.