F-35'ler için ikinci parti sipariş kararı verildi

F-35'ler için ikinci parti sipariş kararı verildi
Türkiye, 2018 yılında ilk olarak teslim alacağı müşterek taarruz uçağı F-35'ler için ikinci parti sipariş verme kararı aldı. İkinci parti F-35'lerin teslimatının 2021-2022 arasında yapılacağı belirtildi.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını görüşmek üzere Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Toplantıya Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da katıldı.

Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu yeni nesil savaş uçağı F-35'ler için yeni sipariş verilmesi kararı alındığı belirtildi.

'TESLİMATLAR 2018 YILINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAK'

Açıklamada "Üretiminde ortağı olduğumuz müşterek taarruz uçağı (JSF) projesi kapsamında, ülkemiz adına alımı planlanan uçakların ilk parti imalatları başlamış olup teslimatlar 2018 yılından itibaren başlayacaktır. Bu kapsamda ikinci parti siparişi karara bağlanmıştır. Teslimat 2021-2022 arasında gerçekleştirilecektir" denildi.

KAÇ UÇAK TESLİM EDİLECEĞİ BELLİ DEĞİL

Türkiye, daha önce 14 F-35 için sipariş vermişti. Bu 14 F-35'ten bir kısmının 2018'de teslimatının başlayacağı açıklandı ancak açıklamada 2018'de Türkiye'ye kaç uçak teslim edileceği belirtilmedi. Türkiye'nin ikinci partide için kaç F-35 sipariş edeceği de açıklamada yer almadı. F-16 gibi dördüncü nesil savaş uçaklarından daha etkili olduğu belirtilen ve radara yakalanmama özelliğine de sahip F-35 tipi yeni nesil uçaklar, 1990 yılında tasarlandıktan sonra ABD ve İngiltere'nin önderliğindeki konsorsiyum tarafından hayata geçirilmişti.

Türkiye'nin 2002'de dâhil olduğu projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya. Bunlara ilaveten İsrail, Japonya ve Güney Kore'de ABD'nin yabancı askeri malzeme alıcıları olarak konsorsiyumun uçaklarından alacak. Proje kapsamında bulunan ülkelerin talebine göre uçaklar sahiplerine teslim edilecek.

Türkiye, daha önce 100 adet F-35 savaş uçağı satın alma kararı almış, bunlardan 14'ünün siparişini de vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.