Başbakan uyardı: Başkanlık sistemi gelmezse...

Başbakan uyardı: Başkanlık sistemi gelmezse...
Başbakan Binali Yıldırım 'Başkanlık sistemi' gelmezse Türkiye'nin bölünme riski olduğunu vurgulayarak MHP ve CHP'ye çağrıda bulundu.

 AK Parti  İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi'nde konuşan Başbakan Yıldırım, Başkanlık sistemi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Türkiye'nin gelişmesi için, 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi için, FETÖ'cülerle, BETÖ'cülerle mücadele için güçlü, tek başına iktidar çıkarması lazım. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor. Başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski var. Açıkça söylüyorum." diyen başbakan MHP ve CHP'ye "Meclis'te konuşalım yetmezse, işi sahibine götürelim" çağrısında bulundu.

Başbakan konuşmasında Kılıçdaroğlu'nun  'Beyfendi Marmaris'te tatildeyken Meclis topa tutuluyordu.' açıklamasına da değinerek "Bu son derece haksız ve yakışıksız bir açıklamadır. 15 Temmuz gecesi Türkiye büyük bir tehlike atlattı. Bu haksız, yakışıksız ithamı yapan ana muhalefet partisi genel başkanının en azından bir özür borcu var. Özür dilemelidir. " dedi.

İşte o konuşmadan satır başları

Türkiye'de ister FETÖ'cü ister bölücü, bu milletin gücü sizin bu eylemleriniz yanında asla ve asla azalmayacak, artmaya devam edecek.Dün millet olarak Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümünü coşkuyla, heyecanla kutladık. Bugün Cumhuriyetimizin gelecekte de istikbalimizin sembolü olarak bu gururu yaşatacağız. Bu emaneti canımız pahasına korumayı her birimiz için şerefli bir görev sayıyoruz. İnşallah 2023'e geldiğimizde Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, 100'üncü kuruluş yıl dönümünü çok daha heyecanlı gerçekleştireceğiz. O günlerden bu günlere vatan şehitlerini rahmetle, minnetle arıyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları olmak üzere bütün gazilerimizi şükranla yad ediyorum. 

81 İLİMİZ TEK YÜREK OLDU

Yenikapı'da muhteşem bir miting gerçekleştirdik. 5 milyon vatandaşımız Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde meydanı doldurdu. O gün o meydanda beden veya kalben bulunan vatandaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyoruz. O gün Yenikapı'da Türkiye'nin gücünü, milletin demokrasiden yana tavrını bütün dünyaya gösterdik. O gün beraberliğimizi hiçbir gücün bozamayacağını dosta düşmana ilan ettik. 27 gün süren demokrasi nöbetlerinde de milyonlarca vatandaşımız meydanları doldurdu. 81 ilimiz tek yürek oldu, tek vücut oldu. İstanbul demokrasiye, özgürlüklere ve büyük Türkiye hayaline sahip çıktığını gösterdi. Bu yiğit ve dik duruşundan dolayı bütün İstanbulluları, bütün vatandaşları tebrik ediyorum. Türkiye'nin özeti İstanbul, 15 Temmuz'da kendine yakışanı yaptı, tıpkı 79 milyon vatan evladının yaptığı gibi. 7'den 70'e bütün İstanbullu 15 Temmuz gecesi devletini korumak ve cumhuriyeti yaşatmak için hainlere karşı dimdik durdu. 246 şehidimiz, 2 bin 194 gazimiz var. 15 Temmuz şehitlerimize ve bütün şehitlere bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.  

KURŞUNLARA VÜCUDUNUZU SİPER ETTİNİZ

Bu millet şehitlerini asla unutmayacak, gazilerini asla unutmayacak. O gün bu milletin her bir ferdi birer kahramandı. Millet adına, devlet adına hepinize şükranlarımı sunuyorum. Sizler, başkomutanımız, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla meydanları doldurdunuz. Darbe kalkışmasının gerçekleştiği ilk yer olan Şehitler Köprüsü'nü de tuttunuz. 'Şehitler Köprüsü geçilmez' diyerek kurşunlara vücudunuzu siper ettiniz. Darbe gecesi olduğu gibi demokrasi nöbetlerinde de İstanbul'un her köşesinin nabzını tuttunuz. İstanbul'da 2 milyon 200 bini aşan üyemiz 27 gün boyunca çoluğuyla, çocuğuyla meydanlardaydık. Vatanına ihanet edenler değil, meydanlarda demokrasi nöbeti tutanlar kazandı. Milletin tanklarını sürenler değil, tankların üzerine çıkan kahramanlar kazandı. Aklını kiraya veren teröristler değil, her biri birbirinden yiğit şehitler, gaziler kazandı. 

FETÖ'DEN DE DAEŞ'TEN DE KURTARACAĞIZ

Diyarbakır'da bir zırhlı  aracımıza roketatarla saldıran 3 hainden birisi etkisiz hale getirildi, ikisi de  sağlam olarak ele geçirildi. Güvenlik güçlerimizi tebrik ediyoruz. Bu eylemi  yapanlar daha önce Diyarbakır'da 8 ayrı eylemi gerçekleştiren hainlerdir.  Bu acı tecrübeden önemli dersler çıkardık. Gereken her adımı kararlılıkla atarak, bu türden alçak kalkışmaların yaşanmaması için her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz. Hiç kimse devlet içinde devlet olmaya cesaret edemeyecek. Millet iradesine ipotek koymayı aklından geçirmeyecek. Sınırlarımız içinde veya dışında bu necip millete kast edenlerin üstesinden gelmeye muhtediriz. FETÖ'den de, BETÖ'den de, DEAŞ'tan da, onun siyasi uzantılarından da kurtaracağız.AK Parti, 2001'de yola çıkarken kurucu liderimiz genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan, o kutlu yolculukta bir şey söyledi: Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. AK Parti için 3 Kasım 2002 tarihi bir başlangıçtır. 

BAŞKANLIK TARTIŞMALARI O ZAMAN BAŞLADI

AK Parti iktidarı 14 yıl boyunca bir yandan Türkiye'yi 3'e katlarken, milli gelirini 3 kat artırırken, milletimizin hayali olan hizmetleri yaparken, yurdun her köşesini bilişim ağlarıyla donatırken, sağlıkta dönüşümü gerçekleştirirken, eğitimde büyük reformları yaparken, sosyal devlet olma yolunda dönüşümü gerçekleştirirken, diğer yandan da AK Parti vesayetçileri, darbe özlemcilerinin de tepelerine vura vura geliyor. Ülkeye tuzak kuran darbecileri de teröristleri de hallede hallede bugüne geliyoruz. Bu hizmetleri yaparken zannetmeyin ki önümüze kimse çıkmadı. Bir yandan hizmet yaptık, proje gerçekleştirdik, bir yanda da vesayet odaklarıyla, darbe meraklılarıyla mücadele ettik. İlk açık müdahale 27 Nisanındaki e-muhtıradır. 363 milletvekiliyle işbaşına gelmişiz 'Cumhurbaşkanı seçemezsiniz' dediler. Bu işin çözümü millettir dedik ve millet kararını verdi, millet 'Cumhurbaşkanını ben seçeceğim' dedi ve o referandumla birlikte artık Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin önü açıldı. Bu Türkiye'deki yönetim sisteminin en önemli değişikliğinin başlangıcıdır. Bugün başkanlık tartışmalarının başladığı nokta da budur. 

CHP HİÇ BİR ZAMAN HALKIN İRADESİNE RAM OLMADI

CHP o gün adam gibi parlamentoda cumhurbaşkanı seçimi yaptırsalardı, bugün biz sistem meselesini konuşma ihtiyacı duymazdık. CHP siyasi hayatında hiçbir zaman halkın iradesine ram olmamıştır. AK Parti'nin karşılaştığı vesayet ve darbe heveslileri bununla da yetinmedi. Hemen arkasından kapatma davası açtılar. Onu da savuşturduk. Hala durmadılar, yargıyla darbe yapmaya kalktılar. Yine millete giderek yargı reformuyla aştık. Bu sefer Gezi olaylarını tertip ettiler. Ağaç, yeşil diyerek iktidarı devirme hevesine kapıldılar. Ve nihayet, AK Parti iktidarının önüne en büyük sınama 15 Temmuz'da geldi. Milletin tankıyla, topuyla, uçağı, helipkopteriyle millete ateş ederek yönetimi ele geçireceklerdi. Akılları sıra işte tam zamanıydı, hükümeti alaşağı edelim. Akıl hocaları da 'Tam zamanı' demişti. Bir şeyi hesap edemeler, halkın gücünü hesap edemediler. Cuntacılar contayı 15 Temmuz'da yaktı.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Bunlar olduktan sonra Yenikapı ruhuyla 79 milyonun birliğini, beraberliğini, kardeşliğini cümle aleme ilan ettik. O meydanda verdiğimiz bir söz var: Yenikapı ruhuna gözümüz gibi sahip çıkacağız dedik. Sözümüzün arkasındayız. Ama ana muhalefet partisi bu ruhu ortadan kaldırmak istiyor. Önceki gün ana muhalefet partisi genel başkanının son derece çirkin açıklaması oldu: 'Beyfendi Marmaris'te tatildeyken Meclis topa tutuluyordu.' Bu son derece haksız ve yakışıksız bir açıklamadı. 15 Temmuz gecesi Türkiye büyük bir tehlike atlattı. Bu haksız, yakışıksız ithamı yapan ana muhalefet partisi genel başkanının en azından bir özür borcu var. Özür dilemelidir. Cumhurbaşkanımızın o gece nerede olduğunu cümle alem biliyor. Darbecilerin Cumhurbaşkanımızı almaya gittiklerini bütün Türkiye biliyor. Cumhurbaşkanımızın o gün gösterdiği cesaret ve dirayet dünyada hayranlıkla karşılanıyor. Teslim olmayı bir an düşünmedik, bu güzel ülkeyi terk etmeyi bir an düşünmedik. Hep millletin yanında olduk. Tehditlere rağmen, suikastten, uçağın düşürülmesinden asla tereddüt etmeden Cumhurbaşkanımız İstanbul'a geldi. Üzerinde jetle uçarken, kurşunlar atılırken saklanmayı, gizlenmeyi, kaçmayı asla düşünmedi. Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanımız milletiyle beraberdi, siz neredeydiniz? Darbe oldu CHP Genel Merkezi FETÖ'cülerin ağlama duvarına döndü. Mağdur edebiyatıyla FETÖ'cülere moral veriyorsunuz. İnsanın diliyle vicdanı arasında irtibat olmalı. 

YENİ ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de bir anayasa değişikliği gündemi var. Fırsat buldukça vesayetçiler, darbeciler harekete geçiyor. Millet iradesiyle seçilmiş hükümetleri alaşağı etmeye çalışıyor. En son 1980 darbesiyle yapılan bu darbe anayasası Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzakta. Bunu bütün siyasi partiler söylüyor. Türkiye'nin gelişen demokrasisine uygun, halkın iradesinin tam yansıdığı, kuvvetler ayrılığının eksiksiz çalıştığı ve bütün vatandaşları kapsayan bir anayasaya ihtiyaç var. Bunu seçimler öncesi bütün partiler söz vermesine rağmen, seçim bittikten sonra bunlar unutuluyor ve diğer seçime kadar işi unutuyorlar. Diyoruz ki, gelin bu anayasa görevini halledelim. Şimdi bir araya gelelim dedik. Nitekim üç parti temsilcileri bir araya geldi ve bu anayasa ile ilgili gerekli ortak çalışmayı yaptılar. Teklifim şu, en azından anlaşılan bu 7 maddeyi AK Parti, CHP ve MHP olarak birlikte geçirelim ve bu meseleyi halledelim.

CHP'Lİ TEZCAN'A SALDIRI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'a dün Aydın'da çirkin bir saldırı yapıldı ve yaralandı, kendisine Allah'tan şifa diliyorum. Siyaset silahla olmaz, hizmetle olur, vatandaşın işini görmekle olur.Bu 7 maddeyi hallettikten sonra işimiz bitmiyor. Kamuoyunu meşgul eden yeni anayasayı ve hükümet sistemini ele alıp çözmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanının millet tarafından seçildiği günden beri gündeme getiriyoruz. Yapılacak olan mevcut durumu, anayasayla uygun hale getirmektir. Başkanlık sistemi dahil, ihtiyaç duyulan gelin birlikte gerçekleştirelim. Meclis'te konuşalım yetmez, işi sahibine götürelim. 

TÜRKİYE'NİN BÖLÜNME RİSKİ VAR

Geçenlerde MHP Genel Başkanı Bahçeli dedi ki, 'Bu iş böyle yürümüyor. Ya gelin parlamenter sistemi güçlendirelim, yok istemiyorsanız mevcut durumu düzeltelim'. Doğru söze ne denir, eyvallah. Biz 'Buyrun, gelin bu durumu düzeltelim' dedik. Millet bunu bekliyor. Milletin seçtiği Cumhurbaşkanı anayasa olarak da sorumlu olması gerekir. Ama mevcut anayasa buna imkan vermiyor. Yapılacak değişiklikle Meclis'in yasama iradesinin güçlendirilmesi, yürütmenin tek başına iktidarı garanti edecek şekilde dizayn edilmesi. Türkiye'nin gelişmesi için, 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi için, FETÖ'cülerle, BETÖ'cülerle mücadele için güçlü, tek başına iktidar çıkarması lazım. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor. Başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski var. Açıkça söylüyorum.

KİMSE YALAN YANLIŞ BEYANLARDA BULUNMASIN

Hiç kimse, eyalet sistemi getirecek, bölünme getirecek diye yalan yanlış beyanlarda bulunmasın. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü önceleyen, yargı-yürütme-yasamanın alanlarını ayıran, modern anayasadan bahsediyoruz. Bu anayasa ile Türkiye koalisyonlarla yürütülen dönemi geride bırakacak. Tek başına iktidar çıkaracak istikrarı ve güveni seçimde sağlayacak yeni dönemle tanışmış olacaktır. 

SALDIRILAR BİTENE KADAR DEVAM EDECEK

Türkiye bir yandan kalkınma ve 100'üncü yıl hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmaya devam ederken, diğer yandan da içeride ve dışarıda terör örgütleriyle amansız bir mücadele veriyoruz. Güvenlik kuvvetlerimiz doğu ve güneydoğuda birçok bölgede yurdun her köşesinde teröristler göz açtırmıyorlar, milletin huzuru, barışı, can güvenliği için canla başla çalışıyorlar. Suriye'den DEAŞ, PYG/YPG tehdidini engellemek için Fırat Kalkanı ile gereken tedbirleri alıyoruz, güvenli alanları oluşturuyoruz. Bizim amacımız bölgeye huzurun, barışın gelmesidir. Kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Kimsenin birliğinin, beraberliğinin bozulmasını istemiyoruz. Irak ve Suriye'de bölünmeye karşıyız.
'Terörle mücadele ne zaman bitecek' diye soruyorlar. Terörle mücadele, vatandaşlarımız Türkiye'nin her yerinde işinde gücünde, seyahatinde huzur ve güven içinde oluncaya kadar devam edecek. Askerimize, polisimize, sivil vatandaşımıza yönelen saldırılar bitinceye kadar devam edecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.