ABD, YPG'ye silah verme kararını askıya aldı

ABD, YPG'ye silah verme kararını askıya aldı
PYD'ye doğrudan ve çok sayıda silah yardımı yapmayı öngören ABD yönetiminin Türkiye'nin baskılarından sonra kararı askıya aldığı iddia edildi

Washington Post gazetesi, Türkiye'nin siyasi baskıları ve PYD ile Türkiye arasında ihtilafın devam etmesinden dolayı böyle bir kararın alındığını yazdı.

Washington Post'tan Missy Ryan ve Karen DeYoung'un haberine göre, Rakka operasyonunu değerlendiren ABD’li yetkililerden biri, “Bu, bütün aktörlerle iletişimimiz ve etkimiz olduğu durumlardan biri. Ancak mükemmel bir kontrole sahip değiliz” dedi.

‘YPG’YE SİLAH VERME KARARI ASKIYA ALINDI’

Pentagon’un YPG’ye doğrudan silah verme planını en azından geçici olarak askıya aldığını kaydeden Ryan ve DeYoung, bu kararın Rakka'yı kuşatma altına alma planında daha fazla silaha gerek olmaması ve Türkiye ile olan ihtilafın çözülmemesi sebebiyle alındığını belirtti.

'ABD, ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİNİ FARKLI TANIMLADI'

ABD'li yetkililerin, Türkiye’nin DAEŞ ve Kürtlere karşı Azez-Bab-Cerablus üçgeninde güvenli bir bölge yaratmaya çalıştığını söylediğini aktaran haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasında çarşamba günü gerçekleştirilen telefon konuşmasıyla ilgili de şu ifadeler yer aldı:

“Yetkililer, görüşmeyi Erdoğan’dan farklı şekilde tanımladı. Obama’nın Erdoğan’a açık bir ifadeyle Rakka’nın izole edilmesi için başlatılacak operasyonun ilk aşamasında başarılı olabilecek tek gücün YPG’nin çoğunluğunu oluşturduğu Demokratik Suriye güçleri olduğunu söylediğini aktardılar. ABD Kürtleri kontrol etmeye çalışacak ancak Türkiye’nin de koalisyonun operasyonunu desteklemesi ya da yolundan çekilmesi gerekiyor.” Erdoğan geçen Perşembe günü, Obama ile yaptığı konuşmayı, "Dün akşamSayın Obama ile uzun uzun görüşmemiz oldu. Bu görüşmede bu tür adımları atacağımızı kendisiyle paylaştık. PYD-YPG gibi örgütlere ihtiyacımız yok. 'Gelin sizlerle beraber Rakka'dan DEAŞ'ı atalım' dedik. Sincar'da bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Sincar yeni bir Kandil olma yolunda buna müsaade edemeyiz. Çünkü orada PKK var" şeklinde aktarmıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.