Korkut Özal kimdir neden öldü

Korkut Özal kimdir neden öldü
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da kardeşi olan Korkut Özal hayatını kaybetti.Peki Korkut Özal kimdir hayatı biyografisi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İki defa Tarim ve bir defa da Icisleri Bakanligi yapan Korkut Özal kimdir? Turgut Özal'ın kardeşi de olan Korkut Özal hakkında detaylı bilgiye habervaktim.com'dan ulaşabilirsiniz.

Korkut Özal Biyografisi

29 Mayis 1929'da Malatya'da Hafize ve Mehmet Siddik Ozal'in 3. cocuklari olarak dunyaya geldi. Haziran 1951'de Istanbul Teknik Universitesi (ITU) Insaat Fakultesi'nden Insaat Yuksek Muhendisi olarak mezun oldu. Eylul 1951'den Mart 1961 tarihine kadar Devlet Su Islerinde (DSI) Malatya Sube Bas Muhendisi, Elazig Bolge Muduru ve Genel Mudurluk Isletme Dairesi Reisi olarak hizmet veren OZAL 1956-57 yillarinda ABD'de Su Kaynaklari Sistem Planlamasi ve Yeralti sulari konularinda ihtisas yapti. Kendisine yapilan bir teklifi kabul ederek Eylul 1960'da part-time ve Mart 1961'den sonra da full-time olarak Ortadogu Teknik Universitesi'nde (ODTU) ogretim uyesi olarak universite hocaligina baslayan OZAL, Lisans ve Lisans-Ustu seviyelerde Su ve Toprak Kaynaklari Gelistirilmesi, Akarsuyapilari ve Muhendislik Ekonomisi alanlarinda dersler verdi ve arastirmalar yonetti. 1965 yilinda yuksek verimli Meksika tipi bugdaylarin Turkiye'ye adaptasyonu calismalarinda yer aldi. Mayis 1967'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani'nin kendisine yapmis oldugu teklifi kabul ederek Turkiye Petrolleri Ananim Ortakligi (TPAO)
Genel Mudurlugu'ne atandi.

Mayis 1971'e kadar devam eden bu gorevinde, ODTU'deki ogretim uyeligine ilaveten TPAO, PETROKIMYA, IPRAs VE IPRAGAZ sirketlerinin idare meclislerine baskanlik yapti. 12 Mart Askeri mudahalesini muteakip ODTU'deki ogretim uyeligine donen OZAL, Ekim 1971'de ozel sektorde calismaya basladi.

...

Ekim 1973'de Milli Selamet Partisi'nce (MSP) kendisine yapilan adaylik teklifini kabul eden OZAL aktif politikaya atildi. 1973 ve 1977 secimlerinde Erzurum secim bolgesinden Milletvekili secildi. 12 Eylul 1980'e kadar devam eden aktif politika hayatinda iki defa Tarim ve bir defa da Icisleri Bakanligi gorevlerinde bulundu. 12 Eylul 1980 askeri mudahalesi siyaset hayatini sona erdirdigi OZAL, 25 Eylul 1980'de agir bir trafik kazasi gecirdi. Muteaddit ameliyatlar ve rehabilitasyon icin uzun sure hastanede kaldi. Aralik 1981'de yapilan bir teklifi kabul ederek Kar-Zarar Ortakligi (KZO) esaslarina gore tahvil cikararak toplayacagi kaynaklari yine ayni esaslar dahilinde nemalandirmak uzere kurulmus bir sermaya sirketinin Idare Meclisi Baskanligi ve Genel Mudurlugu gorevlerini yuklendi. Islam Bankaciligi, Uluslararasi Petrol Ticareti ve Yurtdisi Insaat Hizmetleri alanlarinda basarili faaliyetler gosteren sirketlerin kurucusu ve ust yoneticisi olarak gorev yapti. Agabeyi Turgut OZAL'in kurucusu ve lideri oldugu Anavatan Partisi'nin 6 Kasim 1983 Genel Secimlerinde ezici bir secim galibiyeti ile tek basina iktidar olmasi ve Turgut Ozal'in Basbakan olarak aktif politikaya girmesi uzerine OZAL is ve ticaret hayatindan tedricen ayrildi.

...Agabeyi ve Turkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaskani Turgut OZAL'in 17 Nisan 1993 gunu vefatindan sonra politika hayatina tekrar donen Korkut OZAL, Anavatan Partisinden kendisine yapilan Milletvekili adaylik teklifini kabul ederek 24 Aralik 1995 secimlerinde Istanbul birinci Bolgeden Milletvekili secildi. TBMM Icisleri Komisyonu Baskanligi ve Avrupa Guvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) Turkiye Parlamento Grubu Baskanligi yapti. ANAP'in basini cektigi 55. hukumete guvenoyu veren Korkut OZAL daha sonra bu hukumetin izledigi politikalarin ANAP'in Turgut OZAL liderliginde izledigi politikalara tamamen ters bir yon kazanmasi karsisinda ve parti icinde sonuna kadar verdigi mucadelenin bir sonuc vermemesi uzerine 13 Agustos 1997 tarihinde ANAP'tan istifa etti. 28 Eylul 1997 gunu toplanan Demokrat Parti Kongresi'nde bu partinin genel baskanligina secildi.

Ekim 1997 basinda Yeni Parti ve Demokrat Parti'nin, Demokrat Parti tuzel kisiligi ve ismi altinda birlesip butunlesmeleri calismalari baslatilarak Kasim 1997 sonunda bu butunlesme basari ile neticelendi. 26 Temmuz 1998 DP VIII Buyuk Kongresinde Demokrat Parti Genel Baskanligi'na tekrar secildi. 1952 yilinda evlendigi Mujgan (Tanaltay) OZAL'dan ikisi kiz uc erkek 5 evlad sahibi olan Korkut OZAL'in ayni zamanda 7 torunu bulunmaktadir.

OZAL'in muhtelif dillerde sekizi kitap olmak uzere yuz elliyi askin yayini bulunmaktadir. 1987 yilinda esi ile birlikte, AKOZ hayir vakfini kuran OZAL bu vakif vasitasi ile cesitli hayir hizmetlerini gerceklestirmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.