Aleviler, Tercüman'ın tirajını nasıl katladı?

Aleviler, Tercüman'ın tirajını nasıl katladı?
Muhafazakâr gazete Tercüman, Kerbela tefrikasıyla satışını nasıl 10 katına çıkarmıştı!

Türkiye'de Alevileri ilk keşfeden gazete, bir CHP'linin kurduğu sağcı-milliyetçi Tercüman'dır. Kurulduğunda 4 bin olan tirajı artırmak için bir araştırma yaptırırlar. Türkiye'de çok sayıda Alevi vatandaşımızın yaşadığını ve onlara yönelik yazı ve dizilerin ilgi çekeceğini tespit edince yazarları Murat Sertoğlu'nu hemen Kerbela'ya yollarlar. Bol fotoğraflı yazı dizisi hazırlanıp ilk anonslar başlayınca özellikle Anadolu'dan gelen talepler onları şaşırtır. Kerbela tefrikasıyla Tercüman'ın net satışı 10 gün içinde on katına yani 40 bine çıkar. Bir sayfa da Alevi mektup ve şiirlerine ayrılır. Arkadan "12 imam" tefrikası başlayınca tiraj 130 bine dayanır.

CHP'li muhabir Ilıcak'ın sağcı gazetesi Tercüman

Usta gazeteci Oktay Verel, Tanin'den ayrıldıktan sonra işsiz kaldığını hissettiği bir gün Babıali yokuşunda Murat Sertoğlu'yla karşılaşır. Üstat da onu aradığı için hazine bulmuşçasına koluna yapışır.


- Hadi bakalım doğru Tercüman'a. Kemal Ilıcak seni bekliyor. 


Verel birden afallar.


- Kim bu Kemal Ilıcak?


Sertoğlu bir kahkaha atar.


- Yahu bizim Kemal. Son Telgraf'taki CHP'li esnaf muhabiri!


Verel önce gitmeyi düşünmez ama bir eski arkadaşı, üstelik de fikir işçiliğinden gazete patronluğuna gelmiş. Ona destek olmak için teklifi kabul eder. Artik o Tercüman'ın genel yayın müdürüdür. Gazete sadece ikibuçuk odada çıkar, tiraj ise dört bindir. 

 
Tirajı artırmak için Murat Sertoğlu ile bir araştırma yaptırırlar.  Türkiye'de çok sayıda Alevi vatandaşımızın yaşadığını ve onlara yönelik yayınlar yapılmadığını tespit edince Murat Hoca'yı hemen Kerbela'ya yollarlar. Bol fotoğraflı yazı dizisi hazırlanıp ilk anonslar başlayınca özellikle Anadolu'dan gelen talepler onları şaşırtır. Kerbela tefrikasıyla Tercüman'ın net satışı 10 gün içinde on katına yani 40 bine çıkar. Bir sayfa da Alevi mektup ve şiirlerine ayrılır. Arkadan "12 imam" tefrikası başlayınca tiraj 130 bine dayanır.


Yani Türkiye'de Alevileri ilk keşfeden gazete, bir CHP'linin kurduğu sağcı-milliyetçi Tercüman'dır. Kerbela tefrikasıyla birlikte Tercüman yıllarca sürecek tefrika geleneğini de başlatır. Özellikle de "pehlivan tefrikaları" bu gazeteyle özdeş bir hale gelir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.