Donald Trump'ın başkan seçilmesine hangi ülke ne dedi?

Donald Trump'ın başkan seçilmesine hangi ülke ne dedi?
Donald Trump'ın ABD'nin yeni başkanı seçilmesinin ardından, dünyadan da konuyla ilgili ilk açıklamalar gelmeye başladı.

ABD'deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın başkan seçilmesiyla birlikte dünyadan ilk yorumlar gelmeye başladı.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinden üst düzey bir üye, "ABD başkanı olarak Trump'ın ne yapacağı konusunda en ufak bir fikrimiz yok" dedi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen, ABD'deki seçimlerin gidişatıyla ilgili 'büyük şok' yorumunda bulundu. Leyen, bu oyların Trump için değil, kuruma karşı verildiğini ve bunun Trump'ın da farkında olduğunu düşündüğünü söyledi.

GÜNEY KORE

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, eğer başkanlık yarışını kazanırsa Trump'ın, Kuzey Kore'ye nükleer ve füze testleri konusunda baskı uygulayan mevcut ABD politikasını sürdüreceğine inandığını söyledi.  

FRANSA

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Fransa'nın ABD ile müttefik olmaya devam edeceğini ve ABD başkanının yeni politiklarının neler olacağını görmeleri gerektiğini söyledi. Ayrault ayrıca Avrupa ile ABD arasındaki ilişkilerin zayıflamaması gerektiğini de vurguladı.

Fransa'da aşırı sağcı parti lideri Le Pen ise Donald Trump'ı tebrik ettiğini açıkladı.

İRAN

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ülkesinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump döneminde yaşanacak her türlü gelişmeye hazır olduğunu belirtti.

İranın yarı resmi haber ajansı Tesnime konuşan Kemalvendi, Trumpun seçim kampanyasında İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı feshedeceğine ilişkin söylemlerine işaret ederek, Tahranın anlaşmanın devamından yana olduğunu dile getirdi.

Kemalvendi, aksi bir durumda ise ülkesinin uzun vadeli planlara sahip olduğunu ifade ederek, "İran her türlü gelişmeye hazırlıklıdır." dedi.

RUSYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a tebrik mesajı gönderdi.

Kremlin'in resmi internet sitesinde yayımlanan tebrik mesajında Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin krizden çıkartılması, uluslararası gündemdeki konuların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine cevap aranması konularında birlikte çalışmayı umut ettiğini belirtti.

Putin, Moskova ve Washington arasında eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin pozisyonunu göz önünde bulundurma prensiplerine dayanan yapıcı bir diyalog oluşturulmasının iki ülke halkı ve tüm dünyanın çıkarlarına cevap vereceğine vurgu yaptı.

Rusya lideri Putin, ABD Başkanı seçilen Trump'a yeni görevinde başarılar diledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.