Tel Afer’i DAEŞ’ten kurtarmak için yeni bir ordu kuruluyor!

Tel Afer’i DAEŞ’ten kurtarmak için yeni bir ordu kuruluyor!
Türkmenler, Tel Afer’i DAEŞ’ten kurtarmak için ordu kuruyor. En az 10 bin savaşçıdan oluşacak Tel Afer ordusunda Sünni ve Şii gençler omuz omuza mücadele edecek.

Katliam tehdidiyle karşı karşıya bulunan Tel Afer'i kurtarmak için ordu hazırlanıyor. Yeni Şafak'a konuşan Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu Hazım Devlet, DAEŞ işgali altında bulunan ve Haşdi Şabi ile PKK tehdidinin her geçen gün arttığı Türkmen şehri Tel Afer için Türkmen ordusu kurulduğunu ifade etti.
 
TÜRKMENLER YÖNETECEK
 
Kurulacak orduda 10 bin savaşçının yeralacağını belirten Hazım Devlet, “Tel Afer Türkmen ordusu için Şii ve Sünni Türkmenler işbirliği içerisinde hareket ediyor. Tel Afer DAEŞ'ten temizlendikten sonra yalnızca Türkmen güçlerinin kontrolünde olacak” dedi. Devlet, DAEŞ işgali sonrası 200 bin Türkmen'in Tel Afer'i terk etmek zorunda kaldığını, 13 bin ailenin de Türkiye'ye geçtiğini, geri kalanların ise Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de zor şartlar altında yaşadığını söyledi.
 
BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ
 
Tel Afer'in bir Türkmen kenti olduğunu vurgulayan Hazım Devlet, yüzde 35 oranında Şii mezhebine mensup Türkmenler ile birlikte 10 bin kişilik silahlı güç teşkil ettiklerini belirtti. Devlet şu bilgileri verdi: “Şii ve Sünni Türkmenler birlikte hareket ediyor. ABD ve müttefiki PKK'nın Irak'tan Suriye'ye uzanacak terör koridoru, Tel Afer'den başlayıp Sincar üzerinden devam edecek. Biz Türkmen kitlesi olarak bu tehlikeyi görüyoruz ve bunun için Şii kardeşlerimizle işbirliği halinde hareket ediyoruz.”
6 bini tamam
 
“Tel Afer'in Kamberdere, Egil, Parçabağ, Aşağı Kale gibi bazı bölgeleri Şii Türkmenlerden oluşuyor. Biz aynı milletiz ve PKK hepimiz için büyük tehdit. Bu sebeple de DAEŞ işgaline son vermek ve sonrasında emniyetin sağlanması ve muhtemel saldırılara karşı silahlı güç oluşturmakta mutabık kaldık” diyen Hazım Devlet, kenti kurtaracak ordu için Türkiye ve Irak içinde yaşayan Tel Aferlilerden şu ana kadar 6 bin kişilik asker topladıklarını dile getirdi. Devlet, “Bunlardan 2 bine yakını Irak Türkmen Cephesi bünyesinde Sünni gençlerden oluşuyor. Bu gençler Irak ordusu bünyesinde Kayyare bölgesinde askeri eğitimden geçerek cepheye sevk edilecek. Mülteci kampları ve Türkmenlerin yaşadığı bölgelerdeki 18-25 yaş aralığındaki gençleri organize çalışmaları ise Irak Türkmen Cephesi'nce sürdürülüyor” diye konuştu.
 
Sevkiyat sürüyor
 
Musul ve Tel Afer'e yönelik Haşdi Şabi tehdidinin artması, PKK'nın da >Sincar'da (Şengal) yerleşmeye çalışması sonrası Türkiye'nin bölgeye muhtemel müdahalesi için Şırnak'ın Silopi ilçesine başlatılan zırhlı araç sevkiyatı sürüyor. Yaklaşık 2 haftadır devam eden sevkiyat kapsamında dün bir grup zırhlı araç da Gaziantep'in Nizip ilçesindengeçerek Silopi'ye doğru yol aldı. Tank ve zırhlıların yolculuğu sürerken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da beraberindeki kuvvet komutanları ile inceleme ve denetlemede bulunmak üzere Şırnak'a gitti. Akar ve ekibinin Silopi'deki birlikleri de denetlediği öğrenildi.
 
Sincar uyarısı
 
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi'yi kabulünde, Sincar'da (Şengal) bulunan terör örgütü PKK mevcudiyetine dikkati çekerek, buna müsaade edilmeyeceğini bildirdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Işık, Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve birliğine verdiği önemi vurguladı. Türkiye'nin Başika kampında eğittiği unsurların Irak'ın DAEŞ ve diğer terör örgütlerinden kurtarılması amacı taşıdığını anlatan Işık, Irak'ta güvenlik ve istikrar yeniden sağlandığında Başika'daki mevcudiyete de ihtiyaç kalmayacağını ifade etti. Musul ve civarında DAEŞ'e yönelik operasyonlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, Musul ve Tel Afer'e tamamen yabancı olan unsurların müdahalesi halinde ortaya çıkabilecek ciddi risklere de işaret etti. Işık, kabul ettiği büyükelçiye ayrıca, “Türkiye ile Irak'ın her alanda tarihten gelen köklü bağları var. İki ülke arasındaki meseleler yüz yüze görüşülerek çözülebilir” mesajı verdi.
 
YENİ ŞAFAK
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.