AB üyelik sürecini durdurmayı planlıyor

AB üyelik sürecini durdurmayı planlıyor
Alman Spiegel dergisi, AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini durdurmayı planladığını bu nedenle tam üyeliğe hazırlık için ayrılan bütçeyi Suriyeli göçmenlere harcamaya başladığını ileri sürdü.

Spiegel dergisinin bugün piyasaya çıkacak sayısında skandal bir iddia ortaya atıldı. Derginin ‘’Gizli Veda’’ başlığı ile verdiği haberde, AB’nin resmi olarak Türkiye ile ilişkilerini sonlandırmaktan çekindiği ancak Türkiye’nin tam üyelik sürecini sonlandırmak için hazırlıklara başladığına yönelik açık işaretler olduğu iddia etti. Habere göre, Türkiye’yi tam üyeliğe hazırlamak için 2020 yılına kadar öngörülen 4.5 milyar euroluk bütçe, bu hedef artık gerçekleşemeyeceği için başka amaçlar için kullanılıyor.

AB İÇ YAZIŞMASINA GÖRE...

Bu bütçenin öncelikli olarak Türkiye’deki Suriyeli göçmenler için kullanılacağı belirtilirdi. AB Komisyonu göçmen projeleri için hazırladığı bir iç yazışmada Türkiye’yi AB’ye hazırlamak için öngörülen teşvik paketinden 1,2 milyar Euro'su göçmen projelerine aktarıldı. Sessiz sedasız gerçekleşen bu değişikliğe AB Parlementosu'nun bütçe kontrol uzmanlarının da onay verdiği bildirildi.

Haberde Türkiye’de teşvik edilen ve sonlandırılmak zorunda kalan bazı projelere de örnek verildi. Buna göre temyiz mahkemelerinin inşası ve geliştirilmesi için verin 22 milyon Euro bu mahkemeler başka amaçlı kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye’den geri talep edilmiş. Türkiye’nin AB’ye hazırlanması için öngörülüp, geri talep edilen ya da ödenmeyene paralar AB’nin Suriyeli mültecilere yardım için Türkiye’ye vadettiği 6 milyar Euro’yu toparlamak için kullanılıyor.

TÜRKİYE'NİN ONAYI İLE GÖÇMENLER İÇİN KULLANILDI

Spiegel’e göre Türkiye’nin üyeliği için kullanılan fondan 300 milyon Euro Türkiye’deki göçmenler için yapılacak 500 sağlık merkezi için kullanılıyor. Yine bu fondan 60 milyon Euro, Türk tarafının da onayı ile göçmenlerin transport ve barınma masrafları için kullanıldı. Bu fondan 300 milyon Euro 5 yüz bin Suriyeli çocuğunun eğitimi için kullanılacak. Fondan ayrıca okulların inşası ve öğretmen maaşları için 90 milyon Euro kullanıldı.

ÜYELİKTEN VAZGEÇİLDİ İDDİASI

Dergi aslında Türkiye’yi AB üyeliği yolunda desteklemek ve teşvik etmek için öngörülen bu fonların Türkiye’deki Suriyeli göçmenler için kullanılmasını AB’nin Türkiye’nin tam üyelikten vazgeçmesine bağladı.

Karar

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.