Müslümanlar helikopterlerle vuruldu: 28 ölü

Müslümanlar helikopterlerle vuruldu: 28 ölü
Myanmar'da ordunun, ekim ayında sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından çatışmalara sahne olan Arakan eyaletinde Müslümanlara (Rohingyalar) ait köylere düzenlediği saldırılarda 28 kişi öldü.

 

 

 

Myanmar'da ordunun, ekim ayında sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından çatışmalara sahne olan Arakan eyaletinde Müslümanlara (Rohingyalar) ait köylere düzenlediği saldırılarda 28 kişi öldü.

Resmi medyada yer alan haberlerde, cumartesi günü askere pusu kurulduğu, iki personel ve altı saldırganın öldüğü belirtildi. Bölgede çatışma çıkması üzerine düzenlenen hava saldırılarında da 28 Arakanlı Müslümanının öldürüldüğü kaydedildi.

BBC'de yayımlanan habere göre de Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların yaşadığı köylerin savaş helikopterleriyle vurulduğunu kabul etti.

Arakanlı Müslümanların hakları savunan eylemciler, hükümetin Arakanlı Müslümanları sistematik olarak köylerinden sürmeye çalıştığını ifade etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yayınladığı 22 Ekim-10 Kasım tarihli uydu görüntüleri de 430 evin yakıldığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler heyeti, Arakan'daki Maungdaw ve Buthidaung kasabalarına düzenlediği ziyaretin ardından hükümete eyaletteki saldırılar ve askerlerin Arakanlı Müslüman kadınlara tecavüz edip öldürdüğü iddialarıyla ilgili bağımsız soruşturma açması çağrısında bulunmuştu.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırılarla ilgili olarak 78 kişi gözaltına alınmıştı. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, çatışmalar çıkmıştı. Bölgeye basın mensuplarının ve yardım kuruluşu çalışanlarının girmesine izin verilmezken, Arakan Enformasyon Müdürlüğünden yapılan açıklamada, eyaletteki çatışmalar nedeniyle 3 binden fazla Arakanlı Müslümanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilmişti.

Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar, saldırıları kınamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.