FETÖ'den borsada 'kirli para' oyunu

FETÖ'den borsada 'kirli para' oyunu
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve MASAK, FETÖ'nün çok çarpıcı finansal oyunlarını ortaya çıkardı.

SPK ve Borsa İstanbul’da yürütülen FETÖ soruşturmasına göre, örgüt mensupları yasadışı dinleme yoluyla sağladığı bilgileri, borsada manipülasyon yapmak için kullandı. Bu yolla sağlanan gelir de FETÖ’nün kasasına girdi

FETÖ mensupları, usulsüz dinleme yoluyla elde ettikleri bilgileri kullanarak İstanbul'da kurdukları 4 ofis üzerinden, borsada manipülasyondan kara para aklamaya kadar birçok kirli oyunu tezgâhladı. Örgüt üyeleri elde ettikleri geliri FETÖ'ye aktardı.

SPK ve Borsa İstanbul'da yürütülen bir dizi soruşturmanın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Hisse senedi piyasasındaki FETÖ vurgunu şöyle işledi:

Usulsüz dinlediler: FETÖ üyeleri emniyetteki elemanları aracılığıyla usulsüz dinlemelerle elde ettiği bulgularla işlem yapıp hisse senedi piyasasında haksız kazanç sağladı. Ele geçirdikleri mali bilgileri satarak borsada manipülasyon yaptılar.

Kod isim kullandılar: Hisse oyununu İstanbul'da 4 ofisten yönettiler. Kod isimler kullanarak bazı şirket hisseleri üzerinde oynadılar.

Hesaplara el konuldu: Bu kapsamda 44 kişinin hesaplarına el konuldu. Şüpheliler, borsada suç işlemek amacıyla örgütlü hareket etmekle suçlandı.

Yabancı fonlara devir: Ellerindeki himmet paraları ile hisse senetleri satın alarak, bu kâğıtlarla gerçekleştirdikleri manipülatif işlemlerle küçük yatırımcılara zarar verdiler. Belirli fiyatlara çektikleri hisselerini daha sonra yabancı fonlara devrettiler.

Gelirler FETÖ'YE aktarıldı: Usulsüz yöntemlerle borsadan elde edilen gelirler, FETÖ'ye aktarıldı. İncelemelerde bunlarla işbirliği yapan isimler hakkında da "işlem yapma yasağı" getirilmesi istenirken, Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

Tüm şirketler taranıyor: SPK, Sermaye Piyasası Yasası'na tabi bütün şirketleri FETÖ'yle ilişkileri kapsamında tarıyor. Şüpheli şahıs ve şirketler hakkında soruşturma derinleştirilirken, darbe girişiminden haberdar olup olmadıklarına bakılıyor.

3 başlıkta inceleme: "Emniyeti suistimal, gerçeğe aykırı defter-kayıt tutmak, borsada manipülasyon" gerekçesi ile araştırma yapılırken, şüpheli şirketlere ilişkin üstü örtülen dosyalar da raftan indiriliyor. SPK örtülü kazanç transferine yönelik de inceleme başlattı.

Vekaletle iş yaptılar: Şüpheli kişilerin gelir durumları, para yatırıp çekilme zamanlaması, büyük miktarlı hareketlilik gibi kriterlere tek tek bakılıyor. Bu isimlerle bağlantısı tespit edilen hesaplara da anında müdahale ediliyor.

200 kişi görevden alındı: SPK, Borsa İstanbul'da FETÖ bağlantılı yaklaşık 200 kişi görevden alındı. FETÖ'nün 15 Temmuz öncesinde borsadaki olağanüstü işlemlerinin hisse grafikleri de geriye dönük olarak inceleniyor.

15 TEMMUZ ÖNCESİNDE YÜKSEK İŞLEM YAPTILAR

Yüksek miktarlı satışlar: Darbe girişiminden hemen önce yüksek miktarda işlem yapan isimlerin listeleri çıkarıldı. İlgili kurumların ve kişilerin alış ve satış grafikleri taranıyor.

Eski raporlar masada: FETÖ bağlantılı şirketlere yönelik bazı raporların örgüt üyesi denetçiler tarafından etkisiz hale getirildiği öne sürülüyor. Bu raporlar konusunda gereğini yapmayanlar hakkında soruşturma açılıyor.

Yurt dışı bağlantılar: FETÖ'ye destek veren şirketlerin mal varlıkları, banka hesapları, uluslararası bağlantıları da ortaya çıkarılıyor. Yurtdışında örgütle organik ilişki içindeki şirketlere para aktarıldığı görüldü.

Mal varlıkları uyumlu değil: MASAK veri tabanı üzerinden belirlenen ticari faaliyetleri ile mal varlıklarına ilişkin kayıtların uyumlu olmadığı belirtiliyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.