Ekonomi Bakanlığı'ndan 'damping' harekatı

Ekonomi Bakanlığı'ndan 'damping' harekatı
Uzak Asya ülkelerinden getirilen bazı ürünler için damping önleminin, etkisizleştirildiği iddiası üzerine Ekonomi Bakanlığı harekete geçti.

Ekonomi Bakanlığı; Çin, Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı menşeli bazı ürünlerin ithalatından uygulanan dampinge karşı önlemin etkisizleştirildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Bakanlığın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "diğer menteşeler", "diğer mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşya", "sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya" ithalatında 0,75-1,64 dolar/kilogram arasında, Malezya, Endonezya ve Çin Tayvanı menşeli söz konusu ürünlerde ise 0,508-1,39 dolar/kilogram arasında değişen seviyelerde kesin önlem uygulanmasına ilişkin kararların etkisiz kılındığı iddiası üzerine inceleme başlatıldı.

SAPTIRMA YÖNTEMİ

Söz konusu ürünlerin ithalatında uygulanan dampinge karşı önlemin İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tayland üzerinden menşe saptırması yapılarak etkisiz kılındığı iddiasının incelenmesi sonucu adı geçen eşyaları üretmeyip yalnızca ticaretini yapan firmalar aracılığıyla önlemin söz konusu ülkeler üzerinden etkisizleştirildiğine ilişkin şüphe oluştu.

İncelemeler sonucunda İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tayland menşeli/çıkışlı söz konusu eşya için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunca soruşturma açılmasına karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.