Brezilya'da yolsuzluk protestosu

Brezilya'da yolsuzluk protestosu
Brezilya'da darbe yanlısı bir grup, Ulusal Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ni basarak ABD destekli sivil darbeyle görev başına gelen Temer hükümetini protesto etti.

Brezilya basınında yer alan haberlere göre, göstericiler ABD ve CIA operasyonuyla görevinden uzaklaştırılan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yerine gelen Michel Temerhükümetinin yolsuzluklarını eleştirerek askeri yönetim talebinde bulundu.

Güvenlik güçlerini aşıp Kongre'nin cam kapısını kırarak içeri giren 40 kadar gösterici, "General buraya" sloganları atarak ulusal marşı okudu. Protestocular gözaltına alındı.

Devlet Başkanı Michel Temer'in sözcüsü Alexandre Parola, "hakaret" olarak nitelendirdiği gösterinin "demokratik şekilde bir arada yaşamanın normlarına aykırı olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

MECLİS BİNASI BASILDI

Geçen hafta da Rio de Janeiro eyaletinde işçi ve memurlardan oluşan binlerce gösterici, eyalet yönetiminin kemer sıkma politikalarını protesto etmek için meclis binasını basmıştı. Meclis salonlarını birkaç saatliğine işgal eden ve binaya zarar veren göstericiler, aylardır yapılmayan ödemeler ve maaşlardaki kesintileri protesto etmişti.

Rio de Janeiro'da güvenlik güçleri, dün kemer sıkma politikalarını protesto eden göstericilere müdahalede bulunmuş, eyalet meclisine girmeye çalışan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Federal hükümet, Rio'daki gösterilerin kontrol altına alınması için kente çok sayıda asker sevk etmişti.

Düşen petrol ve emtia fiyatları nedeniyle uzun süredir mali krizle mücadele etmeye çalışan Rio de Janeiro'da çok sayıda işçinin maaşı aylardır ödenemiyor.

TEMER, ABD MUHBİRİ OLARAK BİLİNİYOR

Wikileaks'in sızdırdığı notlara göre, geçici Devlet Başkanı Temer’in 2006 yılındaki seçimler öncesinde ABD diplomatlarına düzenli olarak bilgi verdiği ortaya çıkmıştı. Wikileaks'in 'ABD Elçiliğinin Muhbiri' olarak tanımladığı Temer'in ismi ABD'nin Sao Paolo'daki büyükelçiliğinden Washington'a geçilen 11 Ocak ve 21 Haziran 2006 tarihli notlarda geçiyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.