Mantardan ekmek yaptı

Mantardan ekmek yaptı
Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Reishi Mantarından elde ettiği özütün ekmek yapımında da kullanılmasını sağladı.

Türkiye, kişi başına ortalama günlük 1,28 adet, yıllık ise yaklaşık 100 kilogram ile dünyada ekmek tüketiminde ilk sırada yer alıyor. Ancak ekmeğin bilinçsizce tüketilmesi obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Türkiye'de, ekmeğin doğru çeşidinin doğru oranda kullanımına katkıda bulunmak için proje geliştiren ekibin başında bulunan Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik Akademisi tarafından düzenlenen 4. Girişimci Proje Yarışması’nda da birincilik ödülü alan proje hakkında bilgi verdi.

Aralarında ABD, İngiltere, İspanya, Fransa, Portekiz, Almanya ve İtalya’nın bulunduğu birçok ülkeden 11’i uluslararası olmak üzere toplam 17 bilimsel ödülün de sahibi olan Uzel, “Toplumumuzda ekmek tüketiminin etkin olduğu bir beslenme modeli mevcut. Ancak ekmeğin bilinçsizce ve çoğu zaman fazla miktarda tüketilmesi beraberinde pek çok sağlık sorunlarını getiriyor. Bu nedenle de ilaç kullanmak vazgeçilmez hale geliyor. Bu aşamada fonksiyonel gıda kavramı konusunda farkındalık yaratmak ve kullanıma sunma yollarının şekillendirilmesi gereği duyduk. Proje fikri kapsamında ilaç yerine bu taşıyıcı gıdanın lezzet gibi duyusal özelliklerinden yararlanarak insanların kolayca ve pratik olarak tüketmelerine olanak veren bir sistemi geliştirmeyi düşündük. Projede tıbben etkileri kanıtlanmış Reishi isimli ölümsüzlük mantarından elde edilen biyoaktif maddelerin ekmek içinde kullanıma sunulmasını amaçladık. Ayrıca Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Dr. Seda Genç’in de ekipte yer aldığı ‘Ganoekmek’ projesinin, uygun proje fonları ile ticarileşmesi planlanıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.