Musul’da açlık başgösterdi

Musul’da açlık başgösterdi
Musul’da operasyonun başlamasıyla bazı mahallelerde açlık baş gösterdi.

 

Rudaw'da yer alan habere göre; Tahrir Mahallesi’nde bir kişi, “Evimin önünde bir IŞİD’li öldürülmüştü. Üzerinde o kadar patlayıcı ve bomba vardı ki korkudan yaklaşamadım. Ceset öylece kaldı, köpekler gelip bir kısmını yedi” dedi. İnsanlar, bubi tuzakları şüphesiyle cesetleri bile gömemiyor.

Birleşmiş Milletler’in raporlarına göre operasyonun başlamasından bu yana 60 bin kişi yerlerinden oldu. Halen kurtarılmayı bekleyen bir buçuk milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, 1 milyon kişinin Kürdistan Bölgesi’ne sığınacağını öngörüyor.
 
Çatışmalardan kaçmayan kişilere ise şüpheli gözüyle bakılıyor. Irak Ordusu, bu kişilerin örgütle ilişkili olmasından şüpheleniyor.
 
IŞİD, kontrolü kaybettiği mahalleleri havan toplarıyla vuruyor. Ordu yetkilileri ise, “Kalanların bir kısmı IŞİD yanlısı ancak silahlarını bırakmış durumdalar. Sadece gözcülük yapmak için bulunuyorlar” diyor.
 
Göze çarpan diğer harketlilikler ise şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelere yapılan sevkiyat ile güvenli bölgeye taşınan ölü ve yaralılar.
 
17 Ekim’de başlayan operasyonla ilgili bir Iraklı komutan, “Operasyonun ne zaman başladığını biliyoruz ama ne zaman biteceğini bilemiyoruz. IŞİD sert şekilde karşı koyuyor” diye konuştu.
 
Evini mezarlığa çevirdi
 
50 yaşındaki Firas’ın, IŞİD’in baskısı sonucu uzattığı beyaz sakalları henüz kesilmemiş. Evi, Saddam Mahallesi olarak bilinen Zehra Mahallesi’nin arka tarafında. Evine isabet eden iki havan topu, büyük hasara yol açmış.
 
Rûdaw’a konuşan Firas, “Akşam saatleriydi. Komşumuzun evine havan topu isabet etti. Dışarı çıktım hemen, o an bizim eve iki havan topu üst üste isabet etti. Eşim ve 3 kızım o saldırıda şehit düştü” dedi.
 
IŞİD, 2 buçuk yıla yakındır Musul’u elinde bulunduruyor. Kentte büyük korku salan örgüt, çıkardığı yasalara uymayanları ağır şekilde cezalandırıyor. Bu cezalar bazen ölüme kadar varıyor.
 
Firas gibi bu riskli mahallelerde yaşayan insanların en büyük sorunu, gömülmemiş cesetler. Çünkü mezarlıklar halen IŞİD’in elinde. Firas da mecburen eşi ile kızlarının cesedini evinin bahçesine gömmüş.
 
Evlerde ekmek kalmadı
 
Zehra Mahallesi’nde evlerin mutfakları boş. Yiyecekleri tükenen mahalle sakinleri korku içinde.
 
Evine girdiğimiz bir kadın, “Yemin ederim evde kalan tek şey bu bayat ekmek. Yağın içinde kızartıp çocuklarıma veriyorum” dedi.
 
Çatışmaların yaşandığı mahallelere sınırlı şekilde yardımlar ulaştırılabiliyor.
 
“İmdadımıza yetişmezlerse birbirimizi yiyeceğiz”
 
IŞİD’in bomba yüklü aracının infilak ettirilmesi sonucu Ebu Fuad’ın kapısı artık evinin avlusunu kapatmıyor.
 
O, “Savaşı aktarmak dışında siz gazeteciler Irak Hükümeti ve uluslararası örgütleri bilgilendirmelisiniz. En kısa zamanda imdadımıza yetişmezlerse birbirimizin etini yiyeceğiz” diyor.
 
Halk, ellerindeki gıdanın bitmesinden korkuyor ancak daha büyük korkuları da var: Çatışmalar evlerinin içine kadar giriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.