Erdoğan sinyali verince ince hesaplar başladı

Erdoğan sinyali verince ince hesaplar başladı
Türkiye AB'den ‘çıkış’ın ve ‘müzakere dondurma’nın maliyetini çalışıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Şanghay 5’lisi’ çıkışı, “Ankara AB’den kopmaya mı hazırlanıyor?” sorusunu gündeme getirdi. AP’nin, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin dondurulması önergesinin oylayacak olması ise gerilimi daha da artırdı. Ankara, bu durumun Türkiye’ye maliyetiyle ilgili çalışmalara başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yıl sonunda AB için referandum önerisinin ardından “Şanghay 5’lisi içinde Türkiye niye olmasın?” sözleri “AB’den kopuş” tartışmasını gündeme getirdi. Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin dondurulmasıyla ilgili bir önergenin perşembe günü oylanacak olması da tartışmaları iyice alevlendirdi.

‘KARAR KOLAY DEĞİL’

Üst düzey diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, AB’nin Türkiye ile müzakereleri askıya alması hiç kolay değil. Kaynaklar, “Kamuoyuna yansıyan tartışmalarda sadece Avusturya’nın net bir tutumu olduğu görünüyor. Böyle bir karar için Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelerden birinin desteklemesi ve diğer üyeleri de peşinden sürüklemesi gerekiyor. Ancak gizli bir konsensüs varsa, bu durumu değiştirebilir” dedi.

AP’de tartışılacak ‘müzakereleri dondurma’ önergesinin herhangi bir bağlayıcılığının bulunmadığını belirten kaynaklar, “Ancak sembolik ve siyasi bir önemi var. AP böyle bir karar alırsa veya 2017’de hazırlayacağı Türkiye raporunda bu yönde öneride bulunursa, Avrupa Komisyonu bunu dikkate almak zorunda. Türkiye, böyle bir olasılığı değerlendiriyor” diye konuştu.

‘ÇIKARSAK NE OLUR?’ RAPORU

Kaynaklar, AB ile müzakereler askıya alınırsa ya da Türkiye AB sürecinden çıkarsa neler olacağıyla ilgili çalışmaların da başladığını belirterek, “Çıkış planının ‘maliyeti’ bürokratlarca değerlendiriliyor. Buna yönelik konuşmalar başladı. AB yardımlarını çekerse neler olur, AB projelerinin geleceği, sosyal gelecek, ekonomiye etkileri gibi konular gündemde. Bunlar gelişmelere göre önümüzdeki dönemde raporlaştırılacak” dedi.

‘AB PAZARINA ULAŞIMDA SIKINTI OLUR, KREDİ NOTU DÜŞER’

Piri Reis Üniversitesi İ ktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Taner Berksoy, konuyu şöyle değerlendirdi: “Fatura ve maliyet, adına ne derseniz çok büyük olur. Üyelik müzakereleri başladığından beri Türkiye, AB içinde ekonomik birçok imtiyazdan faydalanıyor. Askıya alma bir kere bunu ortadan kaldıracak. İngiltere ‘Brexit’ dedi ama ‘Ortak Pazar’dan çıkmam, tüm AB ülkeleriyle tek bir anlaşma yaparım’ diyor. Dolayısıyla imtiyazlar ortadan kalktığında AB pazarına ulaşımda, mali piyasalara ulaşımda sıkıntı olur. Kredi derecelendirme kuruluşlarının notları daha da eksiye iner. Her şeyden öte AB’nin ekonomik disiplininden koparız.”

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.