Terör örgütü PYD’ye istihbaratı Amerika veriyor

Terör örgütü PYD’ye istihbaratı Amerika veriyor
Özgür Suriye Ordusu komutanı, Türkiye ile El-Bab’a yönlenmelerinin ardından Amerika’nın harekete geçtiğini ve aleyhlerine çalıştığını söyledi.

ÖSO komutanı son 10 günde ciddi kayıplar verdiklerini ve bu gelişmelerde ABD'nin PYD'ye sağladığı istihbarat desteğinin etkisi olduğunu ve ellerinde bu istihbarat dağılımın DEAŞ ve rejimi de kapsadığını gösteren önemli veriler olduğunu söyledi.

60 ABD ASKERİ BÖLGEDE

Çobanbey, Havar bölgelerinde görevli 60 ABD askerinin 8-10 kişilik timler halinde saha çalışması yaptığını anlatan ÖSO komutanı, “Bize karşı savaşan PYD'nin Münbiç-El Bab cephesine sevk ettiği militanlara destek veren ABD askeri sayısının 80'den fazla olduğunu biliyoruz. Elbette bu gruplar arasında bilgi/istihbarat paylaşımı var ve bu durum sahada bizim aleyhimize sonuçlar doğurmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Havar ve Çobanbey bölgesinde iki ayrı gruptan oluşan 60 kişilik ABD kara birliklerinin sürekli alan taraması yaptıklarını belirten Suriyeli muhalif komutan, “İnsansız hava araçlarının hava hareketliliği de devam ediyor ancak bizimle paylaşmıyorlar" diye konuştu.

EL BAB'A GİRMEYİN DİYORLAR

“24 Kasım günü gerçekleşen hava saldırısı son 10 günlük engelleme çabalarının bir devamı olarak değerlendiriyoruz" diyen ÖSO komutanı şunları söyledi: “Rejim bölgesinden gelen savaş uçağı Kifre mezrasında toplanma noktamızı vurdu. Esed kanadından yapılan açıklamalar ise belirsizliğin devam etmesini sağlıyor. Güçlerimizin tamamını El Bab'ın merkezine yönlendirmemiz ısrarla engelleniyor. Bab ilçe merkezine yapacağımız operasyonda sürpriz yaşamamak adına çevrede tehdit unsuru olan Kubbesin kasabasını almak istiyoruz fakat 3 kez ele geçirdiğimiz kasabadan DEAŞ bugüne kadar görülmemiş bir ısrarla vazgeçmiyor.

El Bab'a doğru birliklerin ilerleyişi sırasında rejimin hava unsurlarınca saldırıya maruz kalan Türk Özel Kuvvetleri, operasyonu hızlandırdı. Hafta başından itibaren El Bab ve çevresindeki DEAŞ mevzilerine karşı gerçekleştirilen hava operasyonları, dün ve bugün arttırılarak devam etti. Halen El Bab çevresinde ÖSO güçlerinin yanı sıra Esed rejimi ve PYD/PKK unsurlarının şehri ele geçirmek üzere çabalarını arttırdığı bildirildi.

EL BAB'A İLERLEYİŞ SIRASINDA VURULDULAR

Edinilen bilgiye göre, ÖSO ile birlikte El Bab'a doğru ilerleyişini sürdüren Özel Kuvvetler unsurları, harekat sırasında hava saldırısına maruz kaldı. Kuveyrs bölgesinden kalkan rejime ait Albatros eğitim uçağı yüksekten uçarken bir anda dalıp bomba bıraktı. Bomba bırakılan noktanın karargah değil, DEAŞ unsurlarından ele geçirilen ve EYP'lerden temizlenmesi faaliyeti süren bir bina olduğu belirtiliyor.

GECE İLERLEYİŞ

ÖSO'nun ilerleyişine 10-15 kişilik gruplar halinde destek veren ÖKK unsurlarının saldırı esnasında EYP kontrolü yaptığı, vurulan bina içerisindeki Özel Kuvvet personelinin şehit düştüğü, çevredeki personelin ise yaralandığı kaydediliyor. Bu nedenle de bombardımanda herhangi bir tank veya ZPT aracı hasar görmedi. Çünkü zırhlı araçlar, ÖKK destekli ÖSO unsurları bölgeyi temizledikten sonra içeri girip kasaba veya köyün çevresinde kontrolü sağlıyor. Olay günü de araçların 1-2 km daha geride olduğu belirtiliyor.Saldırının gece saatlerinde gerçekleşmesine ilişkin olarak da gece operasyonlarının harekattaki kritik önemine dikkat çekiliyor. DEAŞ'a karşı özellikle gece operasyonlarında büyük ilerleme kaydediliyor. Eski teknoloji gece görüş sistemleri kullanan DEAŞ unsurları, TSK'nın ileri teknoloji gece görüş ve termal görüntüleme sistemleriyle gafil avlanıyor. Bu nedenle de operasyonlar gece-gündüz kesintisiz sürüyor.

HAVA SAVUNMASI NEDEN HAREKETE GEÇİRİLMEDİ?

Kaynaklar, saldırının nasıl önlenemediği noktasında da şu ayrıntıya işaret ediyorlar: Hava Savunma Harekat Merkezi'nin uçağın izini görmemesi imkansız. Kilis'teki Hava Savunma Harekat Merkezi'nin yanısıra Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi'nden de uçağın izi görülüyor. Ancak şuana kadar rejimden herhangi bir saldırı veya tahrik gelmemiş olması ve bu yönde de bir beklenti olmaması nedeniyle uçak sadece izleniyor.

EĞİTİM UÇAĞI ALDATTI

Uçağın eğitim uçağı oluşu da bunda etkili bir diğer unsur oluyor. Hareket halindeki uçak bir anda dalıp bombayı bırakıyor ve bölgeyi terk ediyor. Dolayısıyla hava savunma sistemleri harekete geçirilemiyor. Halen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Türk askeri, hava savunma sistemleriyle birlikte ilerliyor. Hem tanklar ve ZPT'ler üzerindeki uçaksavarlar hem de araçların güvenliğini sağlamak için stinger füzelerinin harekat unsurları içinde bulunduğu belirtiliyor.

BİZİ KUBBESİNDE BOĞMAK İSTİYORLAR

60'tan fazla ölü vermelerine rağmen halen bu noktada tutunmaya çalışıyorlar. Bu normal bir durum değil. Biz Kubbesin'de DEAŞ'la savaşırken güneyden rejim doğudan ise PYD'nin havan saldırılarına maruz kalıyoruz. Bize karşı oluşan bir güç birliği konusunda hiçbir şüphemiz yok ve hepsinin de ortak bir koordinasyon merkezinden yönetildiğine inanıyoruz."

Kritik noktalar vuruluyor

“El Bab'a girme ihtimalimiz her şeyi değiştirdi, hem DEAŞ hem de PYD cephesi olağanüstü hareketlendi ve buna son dönemde birde Şam Rejimi eklendi" diyen ÖSO komutanı sözlerini şöyle sürdürdü. Kubbeyin köyü ve çevresinde DEAŞ ve PYD'nin adı konulmamış bir ittifakı var. Eş güdümlü hareket ediyorlar ve geride kalan 5 gün içerisinde 7 tank, 4 zırhlı aracımız havan ve füze saldırıları ile vuruldu. Bu saldırılara 30'dan fazla yaralı 21 şehid verdik. Saldırıların en kritik noktaları hedef alması ve isabet oranı içeriden ciddi istihbarat verilme ihtimalini güçlendiriyor. Esed rejiminin böyle bir imkanı yok, DEAŞ ve PYD'nin ise bu noktaları tespit ihtimali sıfır.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.