Murat Bardakçı: Castro tam bir diktatördü

Murat Bardakçı: Castro tam bir diktatördü
Romantik sosyalizmin en büyük figürlerinden Castro'nun 50 yıl iktidarı kimseyle paylaşmayan bir diktatör olduğunu herkes bilir ama..

Bizde ve dünyada kimse bu gerçekle yüzleşmiyor. Bir dikatatörü devirip, yerine bir başka diktatörlük kuran Fidel Castro'yu sırf ortak ideolojiler uğruna göklere çıkarıyorlar ancak Castro'dan önce Küba halkı fakirlik içinde nasıl inliyorsa Castro'nun devrimi ve sonrasında da aynı şekilde inledi.

Habertürk yazarı Murat Bardakçı Castro'nun konuşulmayan, daha doğrusu herkesçe bilinen ancak bilinçli biçimde gündeme getirilmeyen taraflarını yazdı.

FİDEL CASTRO KÜBA'YA NE GETİRDİ?

İşte o yazıdan bazı bölümler:

Herkes bilir: Küba, Castro’dan önce iktidarda olan Fulgencio Batista zamanında Amerika’nın batakhanesi halinde idi. Memleket kumar ve eğlence mekânı hâline getirilmiş ve maalesef bir açık hava umumhanesi yapılmıştı. Halk fakirdi, açtı, perişandı ve aleyhinde söz etmeye kalkışanları Batista inim inim inletiyordu. Castro işte böyle bir memlekette devrim yaptı, iktidara geldi ama ne değişti? Hiçbir şey! Devrimin üzerinden 57 sene geçti fakat Kübalılar yine fakir, yine aç ve rejim aleyhte söz söyleyenin hemen tepesine çullanıyor!

SEFALET MÜZESİ KÜBA

Batista zamanının vur patlasın çal oynasın günlerinde sadece âlem yapmak için Küba’ya giden paralı yabancılardan yükselen zevk uğultularının yerini senelerden buyana devrim sloganları almış vaziyette ve özellikle son on-onbeş seneden buyana Küba artık bir “sefalet müzesi” hâlini almış halde: Dünyanın dört bir tarafından bu tuhaf müzeyi görmek isteyenler için Küba’ya turlar yapılıyor, adanın milyonlarca fakir-fukara sâkini hem müze hem de bir çeşit sosyalizm tiyatrosu hâline getirilen bu mekânda zoraki figüranlık ediyor ve Küba’ya gidenler halkın bitmeyen ıstırabını seyredip “Aman şekerim, ne kadar enteresan bir yer, bilsen... Vallahi zaman donmuş gibi! Mutlaka görmek lâzım” diyorlar, hepsi o!

castro_5197.jpg

(Fidel Castro muhaliflerini katlederken)

TAM BİR DİKTATÖRDÜ

Fidel Castro mükemmel bir magazin figürü ve sosyalizm sahnesinin gayet parlak bir oyuncusu idi ama açık söyleyeyim, tam bir diktatördü, hem de ne diktatör!

EN YAKIN YOL ARKADAŞLARINI BİLE İŞKENCEDEN GEÇİRMİŞTİ

En yakın yoldaşlarından bazılarını daha devrimin tâââ başında tasfiye etmiş, bu yoldaşların en güçlüleri şaibeli uçak kazalarında hayatlarından olmuş, bazıları da kapatıldıkları ve ağır işkencelere uğradıkları zindanlardan ancak saçları ağarıp belleri bükülmüş vaziyette çıkabildikten sonra Castro’nun talimatı ile ilk uçakla sürgüne gönderilmişler ve Kübalılar yine her türlü zarurete katlanmak zorunda kalmışlardı.

GÜZELLEME YAPMAYIN BIRAKIN, DÜRÜST OLUN

Fidel Castro’nun toprağı bol olsun ama bizler de “Atatürk’e öylesine hayrandı ki, Havana’ya heykelini bile diktirmişti” gibisinden güzellemeleri artık bir tarafa bırakıp biraz dürüst olalım!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.