Kuzey Kutbu'nda soğuk savaş

Kuzey Kutbu'nda soğuk savaş
Norveç'le birlikte Rusya sınırının sıfır noktasında tatbikat yapan Amerikan deniz piyadeleri, Abrams tanklarıyla birlikte Moskova'ya gözdağı verdi.

Norveç'in en kuzeyindeki noktalardan biri olan Kirkenes'te gerçekleşen tatbikata Amerikan deniz piyadeleri de katıldı. Norveç-Rusya sınırının sıfır noktasında icra edilen tatbikatta, CNN'nin objektifine gökyüzünde uçan Rus helikopterleri de takıldı.

NATO'nun Rusya ile en kuzeydeki sınırında halihazırda 300'e yakın ABD askeri bulunuyor. İlk kez bölgede kullanılan Abrams tanklarına yakın zamanda yenileri de eklenecek.

RUSYA’NIN KIRIM İŞGALİNE TEPKİ

Tanklar ve askerlerin sahne aldığı askeri gösterinin amacı, Rusya'nın 2014'te Kırım ve Ukrayna'nın doğusundaki hareketlerinin bölgede tekrarlanmasına hazırlık.

Kime ait olduğu belirlenemeyen 10'dan fazla insansız hava aracı ise araştırılıyor. Norveç ordu sözcüsü Ole Johan Skogmo, insansız hava araçlarının meraklı bölge sakinleri veya başka bir devlet tarafından mı uçurulduğunun araştırıldığını söyledi.

NATO-RUSYA KAVGASI BÜYÜYOR

NATO ve Rusya arasındaki gerilim, son aylarda zirveye tırmanmış durumda. Uluslararası askeri örgütün İngiltere aracılığıyla Romanya ve Estonya'ya yığınak yapması, Moskova'yı kızdırdı. Savaş uçakları, tanklar ve askerlerin Rusya'nın batı sınırına konuşlanması, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük yığınak olarak tanımlanıyor.

Rusya ise bu adımlara kara sınırı bulunmayan Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad'a füze sistemleri yerleştirerek yanıt verdi. Moskova ayrıca, Polonya sınırına son teknoloji uzaktan kumandalı muharebe robotuyla ile robot tank yerleştiriyor.

NATO'ya karşılık vereceklerini duyuran Rusya lideri Putin, batı sınırına konuşlanan ordu birliklerinin füzelerin görüş alanına gireceğini söylemişti.

Moskova'ın 2018 yılında üretime başlamayı planladığı RS-28 Sarmat adlı yeni füzesi ise, geçen ay dünya ile paylaşılmıştı. 'Satan 2' kod adlı füze, 11 bin kilometre menzili aşabiliyor ve taşıdığı 10 tonluk başlıkla Fransa'yı yok edebilme kapasitesine sahip.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.