Danimarka'da yollardaki bisiklet sayısı araba sayısını geçti

Danimarka'da yollardaki bisiklet sayısı araba sayısını geçti
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da artık trafikteki bisiklet sayısı araba sayısından fazla

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da uzun bir süredir  toplu ulaşım altyapısı ve bisiklet yollarına yapılan yatırımlar meyvesini  veriyor. Belediyenin verilerine göre, Kopenhag'da şehir trafiğindeki bisiklet  sayısı ilk kez araba sayısını geride bıraktı. 
 
Kopenhag Belediyesi 1970 yılından itibaren şehir trafiğiyle ilgili  istatistikleri topluyor. Başlangıçta belli merkezlerde görevliler tarafından  yapılan sayımlar artık elektronik sayaçlarla gerçekleştiriliyor.
 
Kopenhag'da 1970 yılındaki ilk sayımda 351 bin 133 araba ve 100 bin 71  bisiklet trafikteyken günümüzde bu sayılar 252 bin 600 arabaya karşılık 265 bin  700 bisiklet şeklinde açıklandı.
 
Konuyla ilgili basın bildirisi yayımlayan Kopenhag Belediyesi Çevre ve  Teknik İşler Komisyonu Başkanı Morten Kabell, ”Sayılar bisikletin açıkça  Kopenhag’ın favori ulaşım aracı olduğunu ortaya koyuyor ve şehir planlaması  yaparken bu ulaşım aracına öncelik tanımamız gerektiği anlamına geliyor.”  ifadelerini kullandı.
 
 
Kabell, motorlu taşıtlar için ayrılan yolların bisiklet yollarına  dönüştürülmesini de gündeme getirerek ”Sayılar yalan söylemez, bisikletlilere  daha iyi şartlar sunabilmemiz öncelik taşıyor, çünkü çoğaldılar. Politikacılar  olarak bunu görmezden gelemeyiz. Kopenhag’da iki teker üzerinde güvenle hareket  edilebilmenin devamı için araçlara ayrılan alanlardan alarak, bisikletlilere  ayırma vaktinin gelip gelmediğini yakından incelemeliyiz.” değerlendirmesinde  bulundu.
 
Kopenhaglılar geniş bisiklet yolları istiyor
 
 72 yaşındaki mimar Bjarne Karlstad, ”Şehir  merkezinde yaşıyorum. Bisiklet kullanmak havanın temiz kalmasını sağlıyor, o  yüzden çok sevindirici. Gördüğünüz gibi kendim de bisiklet kullanıcısıyım. Her  gün bisiklet kullanıyorum. Bisiklet yollarının artması iyi, geniş yollar da  çoğalabilir. O zaman birçok bisiklet aynı anda hareket edebilir.” dedi.
 
Kopenhag’ın kuzeyindeki Gentofte şehrinde yaşayan Ole Olsen ise 1989  yılında Kopenhag şehir merkezinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren ev ve işi  arasındaki gidiş ve dönüş mesafesi 20 km olan yolu haftanın 5 günü bisikletiyle  kat ettiğini söyledi.
Kopenhag’daki bisikletli sayısının artmasını çevre yönünden olumlu  fakat bisiklet trafiği akışının kötüleşmesi açısından olumsuz bulan Olsen,  ”Bisiklet yollarının daha kalabalık olmaya başlaması, bisiklet kullanmayı sorunlu  hale getiriyor. Bisiklet yolları biraz daha geniş olabilir.” diye konuştu.
 
Bisikletinin lastiği patladığı için eski bisikletiyle Kopenhag  Belediye Meydanı’nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sofie Fuglesang,  ”Arabam yok o yüzden bisikletimi tüm ulaşım ihtiyaçlarım için kullanıyorum. İşten  eve giderken, çocuklarımı yuvadan alacağımda, alışveriş yapmam gerektiğinde  bisikletimi kullanıyorum ama bu gördüğünüz ile değil, çok daha iyisiyle.”  açıklamasında bulundu.
 
Kopenhag’da bisikletliler için şartların genelde iyi olduğunu kaydeden  Fuglesang, bazı bisiklet yollarının daha iyi olabileceğine işaret ederken, "yeşil  yol" olarak adlandırılan Kopenhag’da yeşil alanlarla iç içe inşa edilen bisiklet  yollarının çok iyi düşünüldüğünü dile getirdi.
 
Araç trafiğinin kısıtlanması bisiklete yöneltti
 
Kopenhag’da 21 yıldır bisiklet satışı ve tamiri yapan Kadir Şimşek,  bisikletli sayısının artışını, belediye tarafından şehir merkezinde araç  trafiğini kısıtlamak için alınan önlemlere bağladı.
 
Şehir merkezinde park ücretlerinin artmasının halkı bisiklete binmeye  yönelttiğini belirten Şimşek, Kopenhag’da araç trafiğinin yoğun olmasına karşın,  bisikletliler için altyapının güzel ve düzenli olduğunu kaydetti.
 
Danimarka’daki yabancıların bisiklete hevesli olmadığını daha çok  otomobil kullandığını ifade eden Şimşek, Danimarkalılara oranla yabancıların  bisiklet kullanım oranının çok düşük olduğunu belirtti.
 
Bir bisiklet mağazasında müdür olarak çalışan Mehmet Yılmaz ise  Kopenhaglıların hem sağlık yönünden hem de işe kolay ulaşım açısından bisiklete  bindiğini söyledi.
 
Yaklaşık 17 yıldır bisiklet sektörü içerisinde olduğunu kaydeden  Yılmaz, Danimarka’da yolların düz olmasının avantajıyla iyi bir altyapı  oluşturularak bisikletliler için her türlü imkanın sağlandığını ifade etti.
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.