Tarihi referandumda halk 'hayır' dedi!

Tarihi referandumda halk 'hayır' dedi!
Sandık çıkış anketlerine göre İtalya, tarihi referandumda açık ara ile 'hayır' dedi

İtalya, Başbakan Matteo Renzi ve ülkenin Avrupa Birliği içindeki kaderinin belirleneceği referandum için sandığa gitti. Sandık çıkış anketlerine göre, "evet" oyu verenler yüzde 42 ile 46 arasında.

Yerel saatle sabah 07.00'de başlayan oy verme işlemi 23.00'te (TSİ 01.00) sona erdi.

Sandık çıkış anketleri de açıklandı. 

Buna göre, "evet" oyu verenlerin yüzde 42 ile 46 arasında olduğu belirtiliyor. "Hayır" oyu verenler ise yüzde 54 ile 58 arasında.

Anayasa değişikliği parlamentonun alt kanadına daha fazla yetki verilmesini öngörüyor. Buna karşın senatonun yetkilerini azaltıyor.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, anayasanın 3'te 1'ini değiştirecek reform paketiyle yasama sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılacağını savunuyor.

Referandum, aynı zamanda Matteo Renzi için bir güvenoyu niteliğinde. Sandıktan "hayır" kararı çıkması halinde, Renzi görevi bırakacağını açıkladı.

"HAYIR" AB KARŞITLARINI GÜÇLENDİRECEK

Muhalefet ise hükümetin elinin fazlasıyla güçleneceği ve güçler ayrılığı ilkesinin zarar göreceği endişesinde. Referandumdan hayır çıkar ve Başbakan Renzi istifa ederse erken seçime gidilecek. İtalya'nın euro bölgesinden çıkmasını savunan "5 Yıldız Hareketi'nin bu seçimden güçlenerek çıkacağı öngörülüyor.

Bu durum ise Avrupa Birliği ülkelerini birliğin geleceği konusunda kaygılandırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum