Türk ve Rum tarafı yeniden masaya oturacak

Türk ve Rum tarafı yeniden masaya oturacak
Sonucun Rumlar lehine sonuçlanacağı bilinse bile, devreye ABD'nin girmesiyle tekrar Türk ve Rum tarafı masaya oturacak.

Rumların her bakımdan muhtaç konumda olmasına rağmen hep Türk tarafının inanılmaz tavizler vererek anlaşmaya zorlandığı Kıbrıs müzakerelerinde yine bir skandal yaşanıyor. Sonuçsuz kalan MontPelerin zirvesinin ardından ABD konuya el attı.  Türk ve Rum tarafını yeniden masaya oturtuyor.
 
BM liderliğinde, İsviçre’de, 7 Kasım’da başlayan ve 21 Kasım’da sona eren Montpelerin zirvesinde sürekli daha fazla taviz peşinde olan Rum Kesimi’nin “sonuçsuz” bıraktığı görüşmeler, devreye ABD’nin girmesiyle, birden “çözüldü”. Rum Kesimi’nin görüşmelerden istediklerini elde edememesi üzerine aniden bir çözüm üretilmesi, ABD Başkan Yardımcısı John Kerry’nin 3 Aralık’ta “Ada”ya çıkarma yapmasının hemen ardından geldi. Kerry’nin iki liderle yaptığı görüşmeler sonrası Türk tarafı, Cenevre’ye yine her zaman olduğu gibi büyük tavizler vermeye gidiyor...

EŞİTLİK OLACAKSA RUMLAR TOPRAK VERMELİ

Anlaşma için bir devletin toprak vermesi gerekiyorsa, bu devletin adı KKTC değil. 1963–1964 yıllarında Rumlar tarafından tarumar edilen Türk mülkiyetinin toplam değeri 2 milyar Dolar. Bu rakam, 1964’te BM tarafından hazırlanan Ortega Raporu’nda kayıtlara geçti.

BEŞTE BİRİNİ KAYBEDECEĞİZ

Bugün ise Rumların talep ettiği toprak değeri 2 milyar Dolar’ın çok üzerinde. BM raporuna göre, uluslararası hukukta toprak talep etmesi gereken taraf KKTC. Ancak KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, toprak iadesi konusunda en düşük yüzde 28,2, en fazla yüzde 29,2 oranlarını kabul etti. Eğer 29,2’de bile el sıkışılırsa, KKTC mevcut toprağının beşte birini kaybedecek.

KIBRIS TARIM ADASI OLACAK RUMLAR ÂBÂD EDİLECEK

Türkiye’den Kıbrıs’a gelen suyun hacmi 150 milyon ton. Bu sadece bir borunun taşıdığı su Smiktarı. Ada ile Türkiye arasında 3 tane boru hattı bulunuyor. Yani toplamda 450 milyon ton su taşınabiliyor. KKTC’ye temiz su çekilmeden önce toprakların yüzde 15’i kullanılıyordu; bu rakamın 2-3 sene içerisinde yüzde 33’e çıkacağı belirtiliyor. Temiz su şu an sadece evlere veriliyor. Yakında suyun yüzde 55’i evlere, yüzde 45’i de tarım ve sanayiye aktarılacak. 2017’de tarımda da kullanılmaya başlanacak. Su fiyatları 3 kat azalacağı için meyve sebze fiyatları da doğal olarak düşecek, verim de yüzde 10 ile yüzde 40 arasında artacak.

KİM KİME MUHTAÇ!

Kıbrıs’ta, “Helen ağaçlarını Türk suyuyla sulatmayız” diyen Rumlar, 20 Kasım’da Türkiye’den su talebinde bulundu. Önümüzdeki sene Türkiye-Kıbrıs su hattı üzerinden çekilmeye başlanacak elektrik hattı en geç 2 sene içerisinde tamamlanacak. Aynı şekilde 5 sene içerisinde fiber internet ve doğalgaz hattının da tamamlanacağı belirtiliyor. Şu an 20 lira sabit elektrik ücreti var. Bu yüzden Kıbrıs’ta elektrik faturaları, genellikle yüz lirayı aşıyor. Elektrik hattı tamamlandığında fiyatlarda da ciddi düşüş yaşanacak.
 
akinci-kerry-promo_0.jpg

Mont Pelerin’deki müzakere sürecinden eli boş dönen Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’yi ve KKTC’yi (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) “önerileri kabul etmediler” diyerek köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Mustafa Akıncı ise AB aşkına, 9 Ocak’ta anormal tekliflerin yapıldığı masaya tekrar oturmayı kabul etti. Anastasiadis’in etkisinde kalan Akıncı, nüfus ve mülkiyet gibi konularda inanılmaz tavizler veriyor. Ancak, durum hiçte sanıldığı gibi değil. Görüşmelerin başarısız sonuçlanmasıyla ENOSİS planları suya düşen Rumlar, aslında çok zor durumdalar.  808 binlik nüfusları, turistler ve ithal işçilerle beraber 1 milyon 100 bin kişiyi bulan Rumlar, kasım ayının sonlarında Türkiye’den su talep ettiler. 15 arıtma tesisinden 2’si Akdeniz’i kirlettiği gerekçesiyle kapanan Rum tarafında, su krizi patlak verdi. KKTC’ye ise 5 sene içerisinde Türkiye’den elektrik, internet ve doğalgaz çekilmiş olacak…     

EŞİTLİK OLACAKSA RUMLAR TOPRAK VERMELİ

Mont Pelerin’de anormal tekliflerle müzakereleri tıkayan Rum yönetimi, 9 Ocak’ta başlayacak görüşmelerde toprak alabilmek için tüm lobi kanallarını kullanıyor. Ancak barış için bir devletin toprak vermesi gerekiyorsa, bu devletin adı KKTC değil… 1963-1964 yılları arasında Rumlar tarafından tarumar edilen Türk mülkiyetinin toplam değeri 2 milyar dolar. Bu rakam, 1964’te BM tarafından hazırlanan Ortega Raporu’nda kayıtlara geçti. Bugün ise Rumların talep ettiği toprak değeri, 2 milyar doların çok üzerinde. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, uluslararası hukukta toprak talep etmesi gereken taraf KKTC… Ancak KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, toprak iadesi konusunda en düşük yüzde 28,2, en fazla yüzde 29,2 oranlarını kabul ederek, büyük bir stratejik hata yaptı. Eğer 29,2 bile kabul edilirse, KKTC mevcut toprağının beşte birini kaybedecek.  

RUMLAR TÜRKİYE’DEN SU İSTİYORLAR

Kıbrıs’ta, “Helen ağaçlarını Türk suyuyla sulatmayız” diyen Rum yöneticiler, 20 Kasım’da Türkiye’den su talebinde bulundular. Sebebi ise Rum Yönetimi’nin, 15 su arıtma tesisinden iki tanesi AB tarafından kapatılmış olması... Akdeniz’i kirlettiği için kapatılan tesislerin ardından, elindeki 13 su arıtma tesisinin de belli periyotlarla kapatılması istenen Rum tarafında, su krizi çıktı. 808 binlik nüfusları, turistler ve ithal işçilerle beraber 1 milyon 100 bini bulan Rumlar, köşeye sıkışmış durumda. KKTC’ye ise iki sene içinde Türkiye’den elektrik çekilecek. Önümüzde sene Türkiye- Kıbrıs su hattı üzerinden çekilmeye başlanacak elektrik hattı en geç 2 sene içerisinde de tamamlanacak. Aynı şekilde 5 sene içerisinde fiber internet ve doğalgaz hattının da tamamlanacağı belirtiliyor. Şu an 20 lira sabit elektrik ücreti var. Bu yüzden Kıbrıs’ta elektrik faturaları, genellikle yüz lirayı aşıyor. Elektrik hattı tamamlandığında fiyatlarda da ciddi düşüş yaşanacak.

KIBRIS YAKINDA SULU TARIM ÜLKESİ OLABİLİR

Kıbrıs’ın güneyindeki arıtma tesisleri Akdeniz’i kirletiyor. Şimdi Rumların çok acil suya ihtiyacı var ve tek çözüm Türkiye… Türkiye’den Kıbrıs’a gelen suyun hacmi 150 milyon ton. Ancak bu sadece bir borunun taşıdığı su miktarı. Şu an Ada ile Türkiye arasında 3 tane boru hattı bulunuyor. Yani toplamda 450 milyon ton su taşınabiliyor. Kıbrıs’a temiz su çekilmeden önce toprakların yüzde 15’i kullanılıyordu. Bu rakamın 2-3 sene içerisinde yüzde 33’e çıkacağı belirtiliyor. Şu anda ağaçların yeşili bile değişmeye başlamış durumda. Kıbrıs’ta 2 sene içerisinde metrekare başına düşen su miktarının büyük oranda artacağı ifade ediliyor. Yakında suyun yüzde 55’i evlere yüzde 45’i de tarım ve sanayiye aktarılacak. Temiz su şu an sadece evlere veriliyor.  2017’de tarımda da kullanılmaya başlanacak. Ve su fiyatları 3 kat azalacağı için meyve sebze fiyatları da doğal olarak düşecek. Uzmanlar, 1 dönüm sulu arazi ile ortalama 25 dönüm kuru araziden çıkan ürünün aynı olduğunu belirtiyorlar. Yani verimde yüzde 10 ile yüzde 40 arasında artacak.  Tüm bu veriler ışığında, Kıbrıs yakın gelecekte önemli sulu tarım ülkelerinden biri olabilir.

milli gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.