Mavi Marmara davası bugün sonuçlanacak!

Mavi Marmara davası bugün sonuçlanacak!
6 yıl önce, Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine, uluslararası sularda saldırarak 10 vatandaşımızı şehit eden İsrail’e karşı açılan Mavi Marmara Davası bugün sonuçlanacak.

Geçtiğimiz haftalarda görülen duruşmada savcı, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayı öne sürerek davayı düşürmek istemiş ve 12 saat süren duruşma şehit ailelerinin direnişiyle 9 Aralık’a ertelenmişti. Savcının  davayı düşürme talebini hukukçulara sorduk. Hukukçular bu kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, hâkimin böyle bir karar veremeyeceğinin altını çizdiler.
 
AF YASASI OLMADIKÇA CEZA DAVASI DÜŞÜRÜLEMEZ

İstanbul Barosu eski Başkanlarından Avukat Turgut Kazan: “İsrail Anlaşmasını onayan yasa Anayasa’ya aykırıdır. Beşte üç çoğunlukla kabul edilen af yasası olmadıkça, ceza davası düşürülemez ve bir onama yasasıyla hak arama özgürlüğü engellenemez. İptal veya itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’nde incelenmesi gerekmektedir. İnsanların hak arama haklarını ellerinden alamazsınız. Kapitülasyon niteliğindeki bu yasaya boyun eğilmemelidir.”
 

DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ ANAYASA’YA AYKIRI

Mavi Marmara Davası’nın avukatı Uğur Yıldırım: “Dünyanın değişik yerlerinden hukukçular ve anayasa profesörlerinden görüşler aldık ve hepsini mahkemeye ilettik. Bir insanın katilinin aklanması için iki devletin anlaşma yapması hukuka aykırı. Burada Anayasa’nın birçok hükmü ihlal edilmekte. Anayasa’nın adil yargılanma ve eşitlik ilkesi ihlal edilmiş durumda. İsrail’le yapılan sözleşme bir nevi af kanunudur. Fakat af çıkarılabilmesi için TBMM’de 5’te 3 çoğunluk şartı var. Bu sağlanmamıştır. Bu nedenle yargılama hakkının bağımsız mahkemelerde olduğunu düşünüyoruz.”
 

AİLELERİN ONAY VERMESİ GEREKİYOR

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: “İki ülkenin anlaşması yeterli değil. Yakınlarını kaybeden insanların maddi manevi zararlarının karşılanması gerekiyor. Bunun hesaplanması kadar nasıl hesaplanacağı da önemli. Zarara uğrayan ailelerin de tatmin olması gerekiyor. Eğer bu aileler tatmin olmamışsa, olmuyorsa sorun çözülmüş sayılmaz.”
 
HUKUK TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇER

Avukat  Cüneyt Toraman: “Savcının davanın düşürülmesini talep etmesinin ardından biz de mahkeme  heyetine herhangi bir anlaşma ile kamu davalarının düşürülemeyeceğini söyledik.
 
Dünyanın hiçbir yerinde bu şekildeki davaların düşürülemeyeceğini söyledik. Duruşmayı bir hafta gibi kısa bir tarihe ertelemesinden anlıyoruz ki, mahkeme bugün muhtemelen davayı düşürecek. Geçmiş örneklere baktığımızda aynı mahkeme bir sonraki duruşma tarihini 5 ay sonraya atıyordu. Bu da gösteriyor ki, mahkemenin üzerinde bir baskı var. Eğer mahkeme davayı düşürme kararı verirse, dünyadaki hukukçulara rezil olacağız. Hukuk tarihine kara bir leke olarak geçer.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.