Rakka için kritik tarih 10 Mart

Rakka için kritik tarih 10 Mart
Türkiye ve Amerika, Rakka operasyonu için 10 Mart’ta kararını açıklayacak. Kente, Tel Abyad'tan mı yoksa Cerablus üzerinden mi gidileceği bu görüşmede belirlenecek.

Terör örgütü DAEŞ'in ikinci büyük kalesi Rakka'ya yönelik operasyon için görüşmeler sürüyor. Türkiye ve Amerika operasyonun planını belirlemek için 10 Mart'ta bir araya gelecek. Görüşmelerde operasyon yapılması kararı çıkarsa birliklerin 60 km'lik Tel Abyad üzerinden mi, yoksa 159 km'lik Cerablus-Münbiç hattında Rakka'ya gideceği planlanacak. Nisan ayında da harekatın başlaması bekleniliyor.

RUSYA'NIN GÖRÜŞÜ ALINSIN

Türkiye, Rakka operasyonu sürecinde Rusya'nın da görüşlerinin alınmasının ciddi destek sağlayacağı görüşünde. Zira ABD ile Türkiye'nin görüşeceğine dair haberlerin medyada yer aldığı tarihten bu yana Rusya'nın 3 kez Rakka'yı havadan bombaladığına dikkat çekilerek, Rusya'nın süreçten haberdar edilmesi ve olası riskleri en aza indirmek üzere koordinasyon sağlanması istendi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve beraberindeki askeri yetkililerin, DAEŞ'in bölgedeki hareket alanları ve Rakka'daki son duruma ilişkin verdikleri bilgiler üzerine daha temkinli bir duruş sergileyen Dunford'ın “Türk güçleri olmadan sahaya inmek istemiyoruz” dediği öğrenildi.

Türkiye, Rakka operasyonu sürecinde Rusya’nın da görüşlerinin alınmasını istiyor. Türkiye operasyona lojistik ve ikmal hatları ile destek verecek.

DOĞRUDAN MÜDAHALE YOK

ABD'nin bu mesajı ile kara unsuru olarak Türkiye'nin daha fazla katkı sağlamasını beklediği ancak Türkiye'nin lojistik ve ikmal hatları ile ve sınırlı kara unsuru ile destek vermek istediği öğrenildi. Türkiye sadece özel kuvvetler ile destek olmak istiyor. Operasyona ÖSO birliklerinin de dahil edilmesi Ankara'nın talebi olduğu ancak ABD'nin operasyonun ikinci aşamasına dahil olmasından yana görüş belirttikleri belirtildi.

TÜRKİYE'NİN TERCİHİ TEL ABYAD

Rakka için birinci planda, Tel Abyad üzerinden Rakka'ya askeri birliklerin intikalinin sağlanması öngörülüyor. Sınır hattından Rakka'ya giden yol 60 km. Ankara, yolun kısa olmasından dolayı bu güzergâhı birinci derecede tercih edilmesini istiyor. Rakka'ya yönelik Cerablus hattı üzerinden hareket edilmesi öngörülen ikinci planda ise Ankara ilk plandan daha temkinli. ABD'li kurmayların sıcak baktığı bu plana göre ise, TSK ve ABD askeri unsurlarının 159 km'lik Cerablus hattından Rakka'ya gitmesi öngörülüyor.

Karakozak mesajı

ABD ile Türkiye ile görüşmede, DAEŞ'in elinden PYD-PKK'nın kontrolüne geçen Süleyman Şah türbesinin bulunduğu bölge olarak bilinen Karakozak bölgesine geri dönüş için hazırlıkların yapıldığı iletildi. Görüşmelerde, Ankara'nın çok net bir dille Rakka operasyonu olsa da olmasa da Türkiye'nin Münbiç'de PKK'nın kurduğu iki kampın varlığını kabul etmeyeceği ve El Bab operasyonun bu bölgeye taşınacağı mesajı verdiği de öğrenildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.