Ukrayna krizinde acı bilanço!

Ukrayna krizinde acı bilanço!
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de başlayan krizde, BM verilerine göre 2 yılda 10 bin kişi hayatını kaybetti, 23 bin kişi yaralandı, 1 milyon 800 bin kişi yerinden oldu.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta ordu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında devam eden çatışmalarda bugüne kadar 10 bin kişi hayatını kaybetti, 23 bin kişi yaralandı, 1 milyon 800 bin kişi yerinden oldu.


Çatışmalar devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ayrılıkçıların kontrolü altındaki bölgede yaşayanların pasaport, doğum-ölüm gibi belgelerinin Rusya'da kabul edileceğine ilişkin kararı, Donbas'ın yeni Kırım olup olmayacağı tartışmalarına yol açtı.
Ukrayna'da 2013'te başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda başlayan ve 2014 Şubatı'nda ülkenin doğusuna sıçrayan kriz devam ediyor. Tüm dünyanın çözüm çabalarına rağmen devam eden kriz, 2013 sonunda dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB Ortaklık Anlaşması'nı imzalamayı reddetmesiyle başladı. Kararı protesto etmek isteyenler Bağımsızlık Meydanı'nda toplandı, gösteriler kısa sürede ülkenin doğusuna da sıçradı.

Yanukoviç'in Rusya'ya kaçması üzerine ülke genelinde baş gösteren kaos ortamı, doğuda etkisini kısa sürede gösterdi. Ukrayna'nın batısından farklı olarak etnik ve tarihi nedenlerin de etkisiyle Rusçayı anadili olarak kullanan halkın bir kısmı, Kiev'deki Batı yanlısı gösterilere karşı çıktı. Rusya yanlısı Yanukoviç yönetiminin devrilmesi, Rus etnik kökenlilerin yaşadığı Donetsk, Luhansk, Harkov ve Odessa'da olumlu karşılanmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.