Korkulan oldu! 100 binden fazla Türk...

Korkulan oldu! 100 binden fazla Türk...
Trump'ın getirdiği yeni kurallar ve sınır dışı kararları büyük endişeye yol açtı, Green Card'ı olan bile korkuyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın uygulamaya koyduğu göçmenlik politikaları, yasal veya yasadışı olarak ABD'de yaşayan bir çok göçmeni ve Amerikan vatandaşını rahatsız ediyor.

Pew araştırma raporunun son verilerine göre ABD'de 11 milyonun biraz üzerinde yasadışı göçmen yaşıyor. Yasadışı göçmenlerden bir bölümü sınırlardan veya deniz yoluyla ülkeye hiç bir belgesi olmadan giren Kaçaklar. Diğer bölümü de ülkeye vize alarak gelen, ancak vize statülerini kaybedenler. Bunların arasında daha çok ABD'ye turist olarak geldikten sonra geldiği ülkeye bir daha geri dönmemek kaydıyla ülkede kalan yasadışı göçmenler var.

ABD'de yasadışı durumda yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı var. ABD'de kaç Türk vatandaşının yasadışı olduğuyla ilgili resmi bir rakam bulunmuyor. ABD'deki çeşitli Türk sivil toplum örgütleri ve resmi olmayan bazı verilere göre bu ülkede yasadışı durumda yaşayan Türklerin sayısı yüz binden fazla.

ABD'de yaşayan Türk nüfusun yarısı New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde yaşıyor. ABD'de Türklerin nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgede New Jersey eyaletinin Paterson ve Clifton kentlerinin yer aldığı bölge. Bu bölgelerde yaşayan Türk sayısı resmi rakamlara göre oldukça düşük olsa da bu iki kent ve bölgede 40-50 bin arasında Türk nüfusun yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak resmi bir rakam olmadığı için sayı tam olarak ifade edilemiyor.

Paterson, ABD'de Türk nüfusun en yoğunluklu olarak yaşadığı kent. Bazı semtlerinde ise ağırlıklı olarak Türkler yaşıyor. Küçük bir Anadolu kasabasının caddelerine andıran bu bölgede çok sayıda Türk işletmesi ve esnafı bulunuyor.

Paterson'da yaşayan Türkler arasında bu günlerde en fazla Trump yönetiminin yasadışı göçmenlere karşı uygulamaya koyduğu yeni kararlar konuşuluyor.

İSİMLERİNİ AÇIKLAMADILAR

Çok sayıda yasadışı Türkün yaşadığı bölgede son yapılan yasadışı göçmen operasyonları sonrasında büyük bir tedirginlik başlamış. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yasadışı durumdaki Türkler, Amerika'nın Sesi' ne büyük bir panik yaşandığını ve bölgede yaşayan Türklerin çok tedirgin olduğunu belirttiler.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk, "Her gün bir yeri bastılar, onu aldılar, bunu aldılar diye duyuyoruz. Endişeli ve tedirginiz. Bize ne zaman sıra gelecek diye korkuyoruz" dedi.

Yine yasadışı durumda olan bir başka Türk de durumu şöyle anlatıyor: "Burada yaşayan kağıtlı, kağıtsız her Türk son yaşananlardan sonra büyük endişe yaşıyor. Green Cardı olan bile korkuyor artık" ifadelerini kullandı.

Yasadışı olarak yaklaşık 19 yıldır aynı yerde yaşayan bir Türk çift ise durumlarını şöyle anlatıyor: "Çocuklarımız burada doğdu. Amerikan vatandaşı olmaları nedeniyle bizim için Green Card başvurusu yapmaları için yasal zamanının geçmesini bekliyorduk. Bunca yıl burada kaçak kalıp Türkiye'ye gidemedik. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Son gelişmelerin ardından endişeliyiz. Umudumuzu neredeysekaybetmek üzereyiz" diyorlar.

Türk Avukat ABD'de 21 yaş altındaki çocukların sınır dışı edilmesini durdurdu

Avukat Melinda Mehtap Başaran, Türklerin en yoğun olduğu bölgede yaşıyor. 20 yıllık Avukat Başaran'ın hukuk bürosu da aynı semtte.

Başaran, New Jersey Eyalet Göçmenlik Avukatları Baro Başkanlığı'na kadar yükselmiş meslek hayatında.

Uzmanlık alanı da tutuklanan yada hakkında sınır dışı kararı verilen yasadışı göçmenler. Yıllarını sınır dışı edilen, tutuklanan yasadışı göçmenlerin haklarını korumaya ayırmış.

Başaran'ın bir davası Anayasa Mahkemesinde emsal karar olmuş ve 21 yaşın altında göçmen çocukların sınır dışı edilmeme hakkı onun davadaki savunmasıyla kazanılmış.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.