İsrail Gazze'de katliam yapıyor

İsrail Gazze'de katliam yapıyor
Dünya izliyor, kara harekatına başlayan İsrail, sivilleri şehit ediyor...

KARA HAREKATINDAN İLK FOTOĞRAFLAR


KARA HAREKATINDAN İLK GÖRÜNTÜLER




SAAT: 17.30

İSRAİL BİR ANNE VE 4 ÇOCUĞUNU ÖLDÜRDÜ
İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara saldırılarında, Gazze kentinin Tuffah mahallesinde bir anne ile 4 çocuğu hayatını kaybetti. 
 
Filistinli yerel kaynaklara göre, İsrail bombardımanında evleri hedef olan aileden 5 kişi aynı anda ölürken,, çocukların birinin bir, diğerinin iki yaşında olduğu belirtiliyor. Çocukların cesetlerinin parçalanmış halde hastaneye getirildiği de kaydedildi. 
 
Böylece dün akşam başlayan kara saldırılarının ilk 24 saatinde ölen Filistinlilerin sayısı 35'i bulurken, 9 gündür devam eden "Dökme Kurşun" operasyonu sırasında ölenlerin sayısı da 505'e ulaştı. Operasyonda yaralananların sayısının ise 2300 civarında olduğu ifade ediliyor.


SAAT: 17.15

GAZZE'DE ŞEHİT SAYISI 505'E ÇIKTI


İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara saldırılarında, Gazze kentinin Tuffah mahallesinde bir anne ile 4 çocuğu hayatını kaybetti. 

Filistinli yerel kaynaklara göre, İsrail bombardımanında evleri hedef olan aileden 5 kişi aynı anda şehit olurken, çocukların birinin bir, diğerinin iki yaşında olduğu belirtiliyor. Çocukların cesetlerinin parçalanmış halde hastaneye getirildiği de kaydedildi. 

Böylece dün akşam başlayan kara saldırılarının ilk 24 saatinde şehit olan Filistinlilerin sayısı 35'i bulurken, 9 gündür devam eden "Dökme Kurşun" operasyonu sırasında şehitlerin sayısı da 505'e ulaştı. Operasyonda yaralananların sayısının ise 2300 civarında olduğu ifade ediliyor.


SAAT: 16.07

Hamas: Bir İsrail tankı vurduk  

 
Hamas sözcüsü Ebu Ubeyde, Reuters ajansına yaptığı açıklamada Gazze'deki genel durum ile ilgili bilgi verdi. Kara operasyonunun henüz başlangıç seviyesinde olduğunu söyleyen Ubeyde, Hamas militanlarının İsrail askerlerinin ilerlemesini önlemeye çalıştıklarını belirtti. İsrail askerlerinin sınır bölgesine yerleştiklerini kaydeden Ubeyde, bir İsrail tankını vurduklarını da ifade ederek "İşgalcileri başka sürprizler de bekliyor" dedi. Ubeyde, operasyon başladığından beri onlarca İsrail askerinin ölmüş ve yaralanmış olduğuna inandıklarını aktardı.

Ebu Ubeyde, röportajında Hamas'ın kara harekatına hazırlıksız yakalanıp yakalanmadığı şeklindeki soruya da "Bizim için tam olarak sürpriz olmadı. Kara harekatı bekliyorduk ve hazırlanmıştık" diye cevap verdi.

Kendisine İsrail'in Hamas roket saldırılarını durduruncaya kadar operasyonu sürdüreceğinin hatırlatılması üzerine de Ubeyde "Siyonist işgal savaşı kaybedecek. Operasyon başladığından beri işgal amaçlarından geri adım attı. İlk önce Hamas hükümetini yıkmak istediklerini söylediler, sonra zayıflatmak istediklerini açıkladılar şimdi de roket saldırılarını durdurmak istediklerini söylüyorlar" dedi. Ubeyde, "Bütün bu amaçlar başarısız olacak ve işgal bizim topraklarımızdan çekilecek ve aşağılanmış olacak" diye belirtti.

Ebu Ubeyde, Hamas'ın iki İsrail askerini esir aldığı konusunda ise "Ne doğrulayabilirim ne de yalanlayabilirim" şeklinde konuştu. İsrail saldırısının Hamas'ın elindeki esir asker Gilad Şalit'in durumunu etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine ise Ubeyde, "Olumsuz bir etkisi olabilir" dedi.

Kendisine Hamas liderlerinin nerede olduğu sorulan Ubeyde, "Hamas liderleri saha da ve işgal güçlerine karşı savaşı yönetiyorlar. Düşmanlarımızın yaşamayı sevdiklerinden çok şehit olmayı seviyorlar. Nizar Rayyan'ın şehitliği, liderlerimizin saklanmadığının delilidir." ifadelerini kullandı. Hamas liderlerinin saklandığı haberlerinin düşmanın psikolojik savaşının bir parçası olduğunu söyleyen Ubeyde, "İsrail liderlerinin, Hamas Rayyan'ın intikamını almakla tehdit ettikten sonra yeraltına gittiğini söyleyebilirim" dedi.

Kassam Tugayları'nın İsrailli yetkilileri hedef alıp almayacağının sorulması üzerine de Ubeyde, "Biz, işgalci yetkilileri de hedef almak dahil bütün seçenekler açık diyoruz." diye konuştu.

Ubeyde, son olarak İsrail halkına bir mesajı olup olmadığının sorulması üzerine "Onlara şunu söylüyorum: Masum Gazze halkına yönelik bu savaşı destekleyerek kendinize karşı adil olmadınız. Liderleriniz siyasi kazanımlar ve daha fazla sandalye için sizi aptal yerine koydu. Liderlerinizin işlediği suçların cezasını sonunda sizler ödeyeceksiniz. İsraillilere söylüyorum, ağır bedel ödeyeceksiniz."


SAAT: 15.21

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ni üçe böldü, büyük şehirleri kuşatıyor
 
 
Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği hava saldırılarının ardından dün gece kara harekatına başlayan İsrail, operasyonunu Gazze Şeridi'ni üçe bölerek sürdürüyor. Bu şekilde şehirler arasında silah ve cephane alışverişini önlemeye çalışan İsrail, bölgedeki büyük kentleri de yavaş yavaş kuşatma altına alıyor.

İsrail'in 2005 yılında çekildiği Gazze Şeridi'ne o dönemden beri gerçekleştirdiği en geniş kara operasyonuna İsrail ordusunun İkinci Lübnan Savaşı'ndaki bir bölüğün başında olan Tuğgeneral Eyal Eisenberg yönetiyor. İsrail ordusu bu sabah da binlerce yedek askeri yeniden orduya çağırdı.

İsrail ordusu sabah saatlerinde de Gazze sınırındaki savaş bölgesini genişletti. İsrail ordusunun güneydeki birliklerinin komutanı Tümgeneral Yoav Galant, askerî bölgenin Sderot, Ofakim ve Netivot'u da içine alacak şekilde genişletilmesi ve bazı yolların kullanıma kapatılması emrini verdi.

İsrail ordusu, operasyonu yürütürken bölgeye yönelik tam bir ambargo uyguluyor. Filistinliler, İsrail ordusunun tıpkı 2005'te geri çekilirken yaptığı gibi bölgeyi üçe böldüğünü belirtiyorlar. Bu şekilde bölgeler arasında silah alışverişini kesmeyi hedeflediğini düşünüyorlar. Filistinli kaynaklara göre çekilmeden önce Yahudi yerleşimcilerin bulunduğu Netzarim'de de büyük bir hareketlilik yaşanıyor.

Netzarim'e kadar ilerleyen İsrail askerleri, bu şekilde 400 bine sahip Gazze kentinin Gazze Şeridi'nin geri kalanından bağlantısını kesmeyi planlıyor. Operasyon, daha çok İsrail'e roketlerin fırlatıldığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yoğunlaşıyor.

İsrail askerleri, şimdiye kadar büyük kentlere girmedi; daha çok Hamas militanlarının roket fırlattığı kırsal kesimlerde ve arazilerde operasyon gerçekleştirdi. Ancak askerlerin Gazze kenti ile Cebeliye'yi kuşatmaya başladıkları bildiriliyor.

Binlerce İsrail askeri, 3 tugay halinde dün gece Gazze'ye girmişti. İsrail ordusu da piyade birliklerinin ilerlemesini sağlamak için tank ateşini ve hava saldırılarını kullanıyor. Bu saldırılarda ise Filistinli kaynaklara göre 31 sivil hayatını kaybetti. İsrail ordusu onlarca Hamas militanının da öldürüldüğünü duyurdu; ancak Gazze kaynakları bu bilgiyi doğrulamadı.

Kara harekatının yanı sıra hava saldırıları da devam ediyor. İsrail uçakları özellikle Beyt Lahiya ve Han Yunus gibi kentlere hava saldırıları gerçekleştiriyor. Hava harekatı İsrail ordusu için daha az risk taşırken, kara operasyonu ise tehlike arz ediyor. Hamas'ın 20 bin mensubu olduğu ve hazırlanmak için de vakit bulduğu düşünülüyor.


SAAT: 14.03

İsrail askerleri, 22 yaşındaki Filistinliyi başından vurdu  

 
İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Gazze operasyonunu protesto için gerçekleştirilen bir gösteride 22 yaşındaki bir Filistinli genci vurduğu bildirildi. Filistinli sağlık kaynakları, İsrail askerlerine taş atan bir Filistinlinin açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Müfid Salih Valvil adlı 22 yaşındaki Filistinlinin başından vurulduğu kaydedildi. 


SAAT: 13.15

İsrail saldırılarında iki Hamas komutanı şehit edildi 

 
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentine öğlen saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırısında iki Hamas komutanının şehit olduğu bildirildi. Hayatını kaybeden komutanlardan birinin, Hamas'ın İsrail'in Berşeba ve Ofakim bölgelerine fırlattığı roketlerden sorumlu komutanı Hüssam Hamdan olduğu belirtildi.

Aynı saldırıda bir diğer Hamas komutanı Muhammed Hilo'nun da vurulduğu kaydedildi. Hilo ise Hamas'ın Han Yunus'taki özel güçlerinden sorumlu komutanı idi.


SAAT: 12.55

İSRAİL'İN HAVA VE KARA SALDIRILARI DEVAM EDİYOR


İsrail savaş uçaklarının, Gazze kentinin batısındaki bir alışveriş merkezini bombalaması sonucu 5 Filistinli sivil şehit oldu, 40 sivil de yaralandı. 

Filistinli sağlık yetkililerine göre, kara operasyonunun başladığı dün akşamdan bu yana Gazze Şeridi'nde çatışmalarda ve bombardımanlarda ölenlerin sayısı, 3'ü Hamas militanı, 20'si sivil olmak üzere toplam 23'ü buldu, yaralıların sayısı da 140'a yaklaştı. 

Gazze'nin eski kent tarafında bulunan "Firas" adlı alışveriş merkezinin, İsrail ordusunun hava saldırılarının sürmesi nedeniyle boş olduğu bildirilirken, ölen ve yaralananların, bombardımanda hasar gören çevre binalarda yaşayanlar olabileceği kaydedildi. 

Firas alışveriş merkezinin, İslami Cihad'ın bir üyesine ait olduğu ifade ediliyor. 

Bölgenin kuzeyindeki bombardımanlarda bir Filistinli yerel askeri komutanın evi de vuruldu. Filistinli militanın ailesinden 4 kişinin de öldüğü evi vuran füzenin, pilotsuz uçaklardan atıldığı belirtildi. Hastane yetkilileri, vurulan evden, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda yaralının taşındığını bildirdi.


SAAT: 11.46

Filistinli kaynaklar: Kara harekatında 23 kişi şehit oldu 

 
Filistinli sağlık kaynakları, İsrail'in kara harekatı başlattığı dün geceden beri 23 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ölenlerden üçünün Hamas üyesi olduğu, geri kalanının ise siviller olduğu belirtildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentinde bulunan Kemal Advan Hastanesi doktorlarından Said Cude, İsrail'in tank ateşinde bugün 8 kişinin şehit olduğunu söyledi. Cude, ölenler arasında tank ateşinden kurtulmak için evlerinin yanındaki bir okula girmeye çalışan bir grup Filistinlinin bulunduğunu kaydetti.

Cude ile birlikte Sağlık Bakanlığı yetkilisi Muaviye Hasaneyn de Beyt Lahiya'daki başka bir saldırıda da aynı aileye mensup 5 kişinin şehit olduğunu ifade etti. Hasaneyn, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentindeki saldırıda da bir adam ve iki çocuğunun hayatını kaybettiğini dile getirdi.


SAAT: 11.34

İsrail'in pazaryeri saldırısında 5 kişi şehit oldu, 40 kişi yaralandı  

 
İsrail'in, kara harekatı başlattığı Gazze'nin en büyük pazaryerini vurduğu bildirildi. Filistinli sağlık kaynakları, saldırıda en az 5 kişinin şehit olduğunu, 40 kişinin de yaralandığını kaydetti.


SAAT: 11.31

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarda 7 Filistinli şehit oldu 
 

İsrail tanklarının Gazze Şeridi'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği saldırılarda 7 Filistinlinin şehit olduğu bildirildi. İsrail tanklarının ateş açtığı Beyt Lahiya kentinde 5 Filistinlinin, Cebeliye'de ise baba-oğul iki kişinin şehit olduğu belirtildi. Gazze Şeridi'ndeki sağlık kaynakları da İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 480'e ulaştığını açıklamışlardı.


SAAT: 11.22

Olmert: Gazze'ye kara harekatı kaçınılmazdı  

 
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatının "kaçınılmaz" olduğunu savundu. Olmert, kabine toplantısında hükümete hitaben yaptığı açıklamada İsrail'in "sürekli olarak ülkenin güneyinin hedef alınmasına izin veremeyeceğini" belirtti.

Operasyonu onaylamadan önce hükümetinin "gerekli her şeyi yaptığını" ifade eden Olmert, kendilerine başka seçenek kalmadığını savundu.

Olmert'in açıklaması, kara operasyonlarının başlamasının ardından İsrail liderliğinden yapılan ilk açıklama oldu.


SAAT: 11.16

İsrail, Gazze'de pazaryerini vurdu; çok sayıda kayıp var  
 
İsrail'in, kara harekatı başlattığı Gazze'nin en büyük pazaryerini vurduğu bildirildi. Filistinli sağlık kaynakları, saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu belirtti.


SAAT: 11.12

Kızılhaç: İsrail Gazze'ye sağlık ekiplerinin girişine izin vermiyor  

 
Uluslararası Kızılhaç örgütü, İsrail'in Gazze'ye sağlık ekiplerinin girişine izin vermediğini duyurdu. Kızılhaç'tan yapılan açıklamada Ürdün'den gelen bir ekibin Filistin'e girişinin İsrail yönetimi tarafından önlendiği belirtildi. Açıklamada "İsrail otoritelerine daha önceden bildirilmiş olmasına rağmen sağlık ekibi Cuma gününden beri girmek için izin bekliyor" denildi.

Dört uzman cerrahın da bulunduğu Ürdün sağlık ekibi, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne giderek yardımda bulunacaklardı. Kızılhaç'ın İsrail ve Filistin sorumlusu Pierre Wettach da "En çok ihtiyaç duyuldukları dönemde sağlık ekibinin Gazze'ye girmesinin hayatî öneme sahip olduğunu" açıkladı. 


SAAT: 11.11

İSRAİL ORDUSU GAZZE ŞERİDİ'Nİ 2 BÖLGEYE AYIRIYOR


İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinden başlattığı kara saldırısı sürerken, hava saldırıları da devam ediyor. 

İsrail tanklarının bölgeyi yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde ordunun esas amacının, Gazze ile güney ve kuzey bölgeleri arasında bağlantıları keserek, bölgeyi iki kesime ayırmak olduğu ifade ediliyor. Bu doğrultuda, Gazze Şeridi'ni boydan boya kesen ve güneyi Gazze'ye ve diğer yörelere bağlayan Selahhaddin Caddesi'ni kontrolü altına aldığı öne sürülüyor. 

Böylece, güneyden silah nakliyatının engellenmesinin amaçlandığı belirtiliyor. 

İsrailli askeri yorumcular, bunun çok geniş çaplı bir işgal harekatı değil, sadece birkaç noktada yürütülen bir kara operasyonu olduğu görüşünü ifade ediyorlar. 

Bu arada Gazze Şeridi'ne son bir haftadır Kerem Şalom geçişinden sağlanan insani yardımların nakli de durduruldu. Bu kararın, İsrail'in kara saldırısı başlatması nedeniyle Filistinli militanların geçiş noktalarına saldırı düzenleyebileceği ihtimaline karşı alındığı belirtildi.


SAAT: 10.55

İsrail tankları Gazze'de 12 Filistinliyi şehit etti

 
İsrail tanklarının Gazze'ye düzenlediği kara operasyonunda 12 Filistinlinin şehit olduğu bildirildi. Sağlık kaynakları ve görgü tanıkları, şehit olanlardan çoğunun sivil olduğunu belirtti.

Beyt Lahiya'da ölenlerden ikisinin ise Hamas militanı olduğu kaydedildi. Ancak ölenlerden çoğunun, evlerine tank ateşi isabet etmesi sonucu tamamı hayatını kaybeden bir aileye ait olduğu kaydedildi.


SAAT: 10.37

Hamas: İki İsrail askerini ele geçirdik  

 
Filistin'in Hamas grubu, Gazze'ye kara harekatı başlatan İsrail'in iki askerini ele geçirdiğini açıkladı. Hamas'ın El Aksa televizyonu ve radyosu, iki İsrail askerinin ele geçirildiğini duyurdu.


SAAT: 10.04

İsrail'in kara harekatı: 30 İsrail askeri yaralandı, Filistinli kaybı 450'yi geçti  

 
İsrail, sekiz gündür havadan ve denizden bombaladığı Gazze'ye dün akşam saatlerinde kara harekatı başlattı. Hamas'ın sert karşılık verdiği operasyonda 2'si ağır 30 İsrail askeri yaralandı. İsrail ordu sözcüsü şu ana kadar 30 Hamas üyesinin öldüğünü açıkladı. 

İsrail saldırılarının başladığı 27 Aralık'tan beri ölen Filistinli sayısı ise 453'e yükseldi. 2 bin 50 kişinin de yaralandığı ifade edildi. İsrail ordusu kara harekatı sırasında, aralarında cephanelikler ve tünellerin de bulunduğu 45 Hamas hedefinin bombalandığını bildirdi. Gazze'de bir benzin istasyonunu havaya uçuruldu. Yanan istasyondan çıkan dumanlar şehrin üzerini kaplarken, istasyonda art arda patlamalar meydana geldi.

Gazze'de deniz kıyısındaki apartmanlardan birinde oturan bir Filistinli, açık denizden İsrail donanmalarının da ateş açtığını, bazı konutların isabet aldığını anlattı. İsrail ordusu kara harekatının günlerce sürebileceğini duyurdu. 

Operasyonun 40 yıldan bu yana bölgedeki en büyük askeri hareket olduğu kaydediliyor. 1.5 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze'de umutsuzluk giderek büyüyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara operasyonu başlatmasının ardından yaptığı acil toplantıdan sonuç çıkmadı. Libya'nın Arap ülkeleri adına BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, acil toplantı istemesi üzerine yapılan ve yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda, bir basın açıklaması metni üzerinde bile anlaşma sağlanamadı.

SAAT: 09.48

Ağır bombardımanda 5 doktor şehit oldu


İsrail ordusu piyadelerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ve Gazze kentinin doğusundan başlattıkları kara saldırısı devam ederken, ağır bombardımanda yaralıları almaya çalışan Gazzeli 5 doktor hayatını kaybetti.
 
Alınan bilgiye göre, dün geceki ağır bombardımanlar sırasında Gazze kenti ve kuzeyindeki Cebaliye'de ambulanslarla yaralılara ulaşmaya çalışan doktorlardan, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa hastanesi doktorlarından İhab Medhun ile Muhammed Ebu Hasira'nın da aralarında bulunduğu 5 doktor ve ambulans şoförleri, ambulansların hedef alınması sonucu şehit oldu.


İLK ŞEHİT FİLİSTİNLİ BİR ÇOCUK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.