Dünya ayağa kalktı

Dünya ayağa kalktı
Yunanistan'ın başkenti Atina'da yerel halk ile Arap göçmenlerden oluşan yaklaşık 5 bin protestocu, Gazze saldırılarını protesto etmek amacıyla dün İsrail Büyükelçiliği'ne yürüdü. Göstericiler elçiliği taş yağmuruna tuttu. İsrail saldırıları, Holla

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!

Yunanistan'ın başkenti Atina'da yerel halk ile Arap göçmenlerden oluşan yaklaşık 5 bin protestocu, Gazze saldırılarını protesto etmek amacıyla dün İsrail Büyükelçiliği'ne yürüdü. Göstericiler elçiliği taş yağmuruna tuttu. 

Propilya meydanındaki protesto yürüyüşü, Yunanistan-Filistin Dostluk Derneği, Yunanistan Müslüman Birliği, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GESEE), ''Özgür Gazze'' Hareketi ve sol örgütlerce organize edildi.

Yürüyüş öncesi megafonlardan ikindi ezanı okundu. Atinalı Müslümanlar, meydanda toplanan yüzlerce Hristiyanın şaşkın bakışları eşliğinde hep birden ikindi namazı kıldı ve dua etti. Yunanistan-Filistin Dostluk Derneği Başkanı El Abdullah Nadir, Gazze'deki katliamın durdurulması için, uluslararası camianın acilen harekete geçmesini istedi. Diğer bir protesto yürüyüşünü ise Yunanistan Sosyal Forumu düzenledi. Bu yürüyüşe, Sol İttifak Lideri Aleksis Çipras ve ana muhalefet Pasok'tan milletvekilleri katıldı. 

Yunan parlamentosu önünden yürüyen göstericiler, Mısır Büyükelçiliği önünde İsrail bayrağı yaktı. Mısır, Gazze katliamına sessiz kaldığı gerekçesiyle uzun sure protesto edildi.

Yunan halkı da destek verdi

Yürüyüşe katılanlar Filistin bayrağı taşıdı. Göstericiler "Gazze'den ellerinizi çekin", "Filistine bağımsızlık" ve "Zafer İntifada'da" dövizleri taşıdı. Atina sokakları sık sık tekbir sesleriyle inledi. Havanın güzel olması yürüyüşe çok sayıda Müslüman kadın ve çocuğun katılmasına olanak sağladı. İsrail Büyükelçiliği'ne kadarki 3 kilometrelik yol boyunca Yunanların da yürüyüşe destek verdikleri görüldü.

Çevik Kuvvet (MAT), İsrail Büyükelçiliği önüne otobüslerle barikat kurarak göstericilerin binaya yaklaşmalarına izin vermedi. Burada topluca akşam namazı kılan Atinalı Müslümanlar, daha sonra Büyükelçilik önünde İsrail ve Amerikan bayrağı yaktı. Uzun süre burada eylem yapan ve slogan atan göstericilerle MAT arasında gerginlik yaşandı. Polis'in göstericileri dağıtmak için çok sayıda göz yaşartıcı bomba kullanması tepkiyle karşılandı. Yarım saatten fazla süren arbede sırasında göstericiler, Büyükelçilik ile Çevik Kuvvet'i taş yağmuruna tuttu. Kalabalık, daha sonra slogan atarak Büyükelçilik önünden ayrıldı. Bu arada 4 çöp konteynırı ateşe verildi. 

Bu arada 29 Aralık'ta düzenlenen ilk gösteride İsrail Büyükelçiliği bayrağını indiren Suriyeli Ahmet El-Cuma İbrahim'in mahkemesi 2. defa ertelendi. Dava 12 Ocak'ta görülecek. Selanik'te de Filistin'e destek amacıyla gösteri düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride İsrail protesto edildi.


AMSTERDAM'DA ONBİNLERCE KİŞİ İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ
 
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, Hollanda'nın Lahey, Rotterdam kentlerinden sonra Başkent Amsterdam'da da düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Hollanda Filistin Komitesi'nin öncülüğünde, değişik görüş ve inançtan 25 sivil toplum örgütünün desteklediği protesto yürüyüşünde, İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediği belirtilerek saldırıların bir an önce durdurulması istendi.

Kentin Museumplein alanında düzenlenen gösteriye yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Aralarında Sosyalist Parti Milletvekili (SP) Harry van Bommel, Yeşil Sol Partisi (GL)'nin Fas kökenli eski milletvekili Muhammed Rabba ve Hollanda Merkez Bankası'nın eski başkanı Wim Duizenberg'in eşi Gretta Duizenberg, HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı, UETD Başkanı Veyis Güngör, Koordinatör Mikail Güneş ve Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni de gösteriye katılanlar arasında yer aldı. 

Amsterdam'daki gösteride Bush'a atılacak yeni ayakkabıların sopalara takılarak taşınması dikkat çekti. Gösteri anında elindeki İsrail bayrağı ile dolaşan bir kişi tepkilere neden oldu. Bu kişi, polis ve görevlilerce olay yerinden uzaklaştırıldı. Şahsın elindeki İsrail bayrağı alınarak yerlere atıldı.

Gösteride Hollandalı, Alman ve Arap Müslümanların yanı sıra Türk vatandaşların da çokluğu göze çarptı.Yapılan konuşmalarla Hollanda hükümetinin ve dışişlerinin katliama karşı daha duyarlı olması istendi.

Gösteriye katılanlara hitaben bir konuşma yapan Sosyalist Parti Milletvekili (SP) Harry van Bommel, Hollanda hükümetinin İsrail'in masum insanlara saldırıları karşısındaki duyarsız tutumunu kınadı. Başbakan Jan Peter Balkenende ile Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen'ı göreve çağıran Harry van Bommel, Hollanda'nın sessiz kalarak dolaylı bir şekilde İsrail'in saldırılarına destek verdiğini savundu. 

Yeşil Sol Eski Milletvekili Muhammed Rabba ise, 150 kişilik temsilciler meclisinde yer alan diğer milletvekillerinin bu insani gösteriye katılmamalarını eleştirdi. Rabba, "Faslı küçük bir kesimin taşkınlıkları neticesinde Hollanda Temsilciler Meclisi olağanüstü toplandı. Neden bu kadar kapsamlı orantısız bir güç kullanan İsrail'e bir ses çıkarmıyor meclis. Nerede kaldı insanlık. Bu bir rezillik ve insan haklarına büyük bir saygısızlık." diye konuştu.

Diğer konuşmacılar da Filistin'e özgürlük talebini dile getirildi ve saldırıların yanı sıra Gazze'ye uygulanan ekonomik ambargo ve kuşatmanın da kaldırılmasını istedi. 

Gösteride ağırlıklı olarak, ABD ve İsrail'i kınayan pankartlar taşındı. Öğleyin saat 13:00'de Amsterdam Museumplein de başlayan gösteri Amsterdam'ın arka sokaklarında akşam saat 17:00'ye kadar devam etti. Protesto gösterisi olaysız olarak sona erdi. 

Diğer taraftan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Hollanda hükümetini karıştırdı. Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen'in İsrail'i kınamayarak saldırılarından Hamas'ı sorumlu tutması, hükümet ile muhalefet partilerini karşı karşıya getirdi. Koalisyon ortağı olan İşçi Partisi ve muhalefet partileri Dışişleri Bakanı'nın bu tutumuna sert tepki gösterdi. 

İşçi Partisi Milletvekili Martijn Van Dam, hayretler içinde kaldıklarını ve bu saldırının kınanması gerektiğini kaydetti. Martijn, "Kullanılan şiddetin boyutu ne olursa olsun, şiddet şiddettir. Eğer Dışişleri Bakanı bu konuda gerekli açıklamayı yapmazsa mecliste hesap sorulacaktır." açıklamasını yaptı. 

Muhalefet partisi D66 ise İsrail saldırılarının açık bir dille kınanmasını ve kınamanın AB bünyesinde gerçekleştirilmesini istedi. 

Dışişleri Bakanı Maxime Verhangen'in saldırıları kınamaması kendi partisinde de bölünmeye neden oldu. Eski Başbakanlardan Dries Van Agt, Gazze'ye yönelik saldırının bir savaş suçu olduğunu söyleyerek, İsrail hükümetinin kınanmasını istedi. Hollanda eski Başbakanı Dries van Agt, İsrail devletinin ve işgal ordusunun terörist olduğunu söyledi. Hollanda eski Başbakanı Dries van Agt, insanlık dışı muamelelerde bulunan İsrail"i terörist olarak nitelendirdi. Dries van Agt, kendisinin Ortadoğu'yla ilişkisinin normalin üstünde olduğunu belirtti. Van Agt, kurduğu kişisel Web sitesinde de İsrail"in Filistinlilere yönelik uygulamalarının teröre girdiğini, ırk ayrımı politikalarına dayandığı için tüm uluslar arası hukuk kurallarını ihlal ettiğini ve vahşice olduğunu dile getirdiğine dikkat çekti.


Almanya'nın başkenti Berlin'de 10 bin kişi, saldırıları protesto etmek için bir araya geldi.  

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısında ölü sayısı 430'a ulaşırken, başkent Berlin'de 10 bin kişi Alexanderplatz'da saldırıları protesto ederek, "Çocuk katili İsrail", "George Bush bir teröristtir" ve "Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları ile yürüdü. Göstericiler Alman Başbakanı'na ve Dışişleri Bakanı'na da seslenerek, "Sesimizi duy Merkel", "Sesimizi duy Steinmeier" sloganları ile İsrail'de acilen ateşkesin sağlanmasını istediklerini dile getirdi.

İNGİLİZLER DE AYAKTA

Londra başta olmak üzere İngiltere'nin büyük şehirleri Manchester, Birmingham, Edinburgh, Glasgow, Portsmouth gibi şehirlerde değişik ırktan protestocular, taşıdıkları dövizler ve pankartlarla İsrail'i ve ona destek olan ülkeleri kınayan gösteri yürüyüşleri yaptı. Protesto gösterilerinin en büyüğü ise Londra'da gerçekleştirildi. Londra Metropolitan polisinin açıklamasına göre 50 bin kişi, gösteriyi düzenleyen grup sözcülerine göre ise 90 bin kişi gösteri ve protesto yürüyüşüne katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.