İsrail saldırılarının yankıları

İsrail saldırılarının yankıları
İsrail saldırıları ile ilgili olarak her iki taraftan yapılan açıklamaların yanısıra kimi devlet başkanı çağrıda bulundu, kimisi taraflara karşı açık desteğini-öfkesini ortaya koydu. İşte İsrail'in kara operasyonunun yankıları...

Rusya: “Gazze şeridinde akan kanı durdurun”  
 
İsrail'in Gazze şeridinde gerçekleştirdiği operasyona sert tepki vermeyen Moskova, taraflara bölgede akan kanın bir an önce durdurulması çağrısı yaptı. 

Ancak Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya başbakanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un henüz bir açıklama yapmaması dikkat çekti. Rusya'nın akan kanın durdurulması yönündeki açıklamasını Dışişleri Bakan sözcüsü gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko, "İki taraftan da sivillerin ölmesine ve acı çekmesine neden olan savaşın bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Rusya taraflarla irtibat kurarak bölgede çatışmaların durması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Ortadoğu Dörtlüsü aracılığı ile girişimlerini sürdürüyor" dedi.

Açıklamada şu bilgiler yer aldı: "İsrail'in 3 Ocak gecesi başlattığı kara harekatı sonrası iki taraftan da ölen ve yaralananlar var. Kara harekatı ile birlikte bölgede tansiyonun tehlikeli bir noktaya doğru gittiği görülüyor. Gecikmeden bölgede iki taraftan da sivillerin zarar gördüğü ve kanın aktığı savaşı durdurmak gerekiyor. Bugün de Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ortadoğu Temsilcisi Aleksandr Saltanov temaslarda bulunmak üzere bölgeye gitti"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği hava ve kara harekatı Rus basınında da çok yer almadı. On günlük yıl başı tatilinde olan ülkede gazeteler yayınlanmıyor.

Ria Novosti haber ajansı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda Hamas'ın kontrolünde olan 750'den fazla hedefin vurulduğunu bildirdi. İsrail'in Hamas'ı terör örgütü olarak nitelendirdiği de hatırlatıldı. Ajans, Filistinlilerin de karşı saldırı olarak İsrail sınırında bulunan kasabalara 500'e yakın roket attığı bilgisine yer verdi.


PAPA 16. BENEDİKT: "SAVAŞ, KUTSAL TOPRAKLAR'DAKİ SORUNLARI ÇÖZMEZ"


Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt, İsraillilere ve Filistinlilere çatışmaları acil bir şekilde durdurma çağrısı yaptı. Papa, "savaş ve nefretin bölgedeki sorunları" çözmeyeceğini söyledi.

Saint Peter Meydanı'nda toplanan Hıristiyanlara hitap eden Papa, Kutsal Topraklar'daki Hıristiyan liderlerinin inananları çatışmaların sona ermesi için dua etmeye çağırdığını aktardı.

Vatikan, Papa 16. Benedikt'in bu bahar mevsiminde Kutsal Topraklar'ı ziyaret edeceğini duyurmuştu. 


İNGİLTERE BAŞBAKANI BROWN ACİL ATEŞKES İSTEDİ

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İsrail'in kara harekatı başlattığı Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulundu. 

BBC'ye açıklama yapan Brown, "Yapmak zorunda olduğumuz şey, bir ateşkes için daha fazla çalışmaktır. İsraillilerin, ülkenin güneyine daha fazla roket saldırısı olmayacağına dair bir güvenceye sahip olmalılar" dedi. 


İRAN MECLİS BAŞKANI LARİCANİ: "GAZZE, İSRAİL'E MEZAR OLACAK"

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Gazze'ye kara harekatı başlatan İsrail'e "Gazze'nin mezar olacağını" söyledi. 

İran Parlamentosu'nun bugünkü açılışında konuşan Laricani, İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı kara harekatına değinerek, "İsrail'in askeri güçlerinin cesur Filistin halkının direnişi ile karşılaştıklarını ve bu gidişatta Gazze'nin İsrail'e mezar olacağını" ifade etti.

Laricani'nin konuşması ardından İran milletvekilleri "İsrail'e ölüm" sloganı attılar. Laricani, İsrail'in kara harekatına tepkisini açıklayan ilk üst düzey İran lideri oldu.


İTALYAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "GELEN HABERLER ENDİŞE VERİCİ"

İtalyan Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de İsrail'in başlattığı operasyon sonucu bölgedeki sivillerin akıbetinden büyük endişe duyduğunu, hayatını kaybeden insanlar için derin üzüntü hissettiklerini bildirdi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İtalyan hükümetinin İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediği, ancak sivillerin ve insani yardım kuruluşlarında çalışanlarının hayatlarının korunması gerektiği aktarıldı. 


ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "SİVİL ÖLÜMLER DURMALI"

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Pekin hükümetinin Gazze'de giderek tırmanan şiddetten ciddi ölçüde endişe duyduğunu belirtti. 

Resmi Şinhua ajansının haberine göre sözcü Qin, sivil kayıpların önlenmesi için Çin'in tarafları askeri hareketlerini bitirmeye teşvik ettiğin aktardı. 


MISIR CUMHURBAŞKANLIĞI: "SALDIRILARI KINIYORUZ"

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in kara operasyonunun ve Gazze Şeridi işgalinin sert bir şekilde kınandığı ifade edildi. 

İsrail'i agresif tutumunu son vermeye çağıran Mısır, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.


İSRAİL SAVUNMA BAKANI: "KISA VE KOLAY OLMAYACAK" 

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, kara operasyonunun kısa ve kolay olmayacağını söyledi. İsrail ordu sözcüsü Avital Leibovitch, operasyonun amacının bölgedeki Hamas karargahları olduğunu aktardı. 


HAMAS YETKİLİSİ İSMAİL RADWAN: "ZAFERİMİZ YAKIN"

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden İsmail Radwan, "Filistinliler için bir zafer açıklaması hazırladık. Yakında hepiniz göreceksiniz. İsrail askerleri, burası sizin için bir piknik alanı değil. Gazze size mezarlık olacak" açıklamasını yaptı. Hamas'ın silahlı kanadının sözcüsü Abu Ubaida ise, "Siyonist düşman, Gazze'deki savaşının kaybedilmekte olduğunu bilmek zorunda" diye konuştu. 


ABD: "GAZZE'DEKİ DURUMDAN DERİN ENDİŞELİYİZ"

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, İsrail'i potansiyel sivil kayıpların getireceği olumsuz sonuçlar konusunda uyardı. 

McCormack, Washington'ın "Gazze'deki insani durumdan derin endişe duyduğunu, ancak Hamas'ın da Gazze'deki insanları rehine gibi tuttuğunu" ifade etti. Amerikalı sözcü, "Şu açıktır ki ateşkes mümkün olduğunca kısa sürede yapılmalıdır. Ancak bu ateşkes istikrarlı, güvenilir olmalı, zaman limiti olmamalıdır" şeklinde konuştu.


İSVEÇ VE NORVEÇ'TEN İSRAİL'E KINAMA

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürütmekte olan Çek Cumhuriyeti'nden sonra bu görevi devralacak olan İsveç, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatını kınadı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, sert bir dille kınadığı saldırıların krize diplomatik bir çözüm bulma çabalarını zora soktuğunu söyledi.

Bir önceki AB dönem başkanı Fransa ve şimdiki dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin dışişleri bakanları ile birlikte bugün Ortadoğu turuna çıkacak olan Carl Bildt, "Diplomatik çabaların önümüzdeki günlerde ilerleme kaydetme ihtimali ciddi biçimde azalmıştır" dedi. Bildt, dün geç saatlerde yaptığı açıklamasında İsrail kara saldırılarının "hava saldırılarında umulan şeyin elde edilemediğinin" işareti olduğunu söyledi.

Carl Bildt, "Bu başarısızlığın ardından diplomatik bir çözüm aramak yerine bir kara operasyonuyla gerginliği tırmandırmayı seçtiler. Bu durumun devam etmekte olan krize bir çözüm bulmayı daha da zorlaştırdığı açıktır" dedi.

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Störe de yaptığı ayrı bir açıklamada İsrail saldırılarını kınadı. Gahr, ülkesinin "büyük sivil kayba sebep olan savaştan öfkeli bir şekilde mesafeli olduğunu ve İsrail'in bir an önce askerlerini çekmesini istediklerini" ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.