Ekmeğe dair 7 iddiaya 7 bilimsel cevap

Ekmeğe dair 7 iddiaya 7 bilimsel cevap
Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, “Ekmek kanser yapıyor” diyen Canan Karatay’a, bilimsel veriler ışığında cevap verdi.

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar’ın hazırlattığı kitapta ekmek ve buğdaya dair 7 iddia, 7 bilimsel cevapla çürütülüyor.

Kitapta, Canan Karatay gibi isimlerin ortaya attığı “ekmek kanser yapıyor” gibi iddialara bilimsel veriler ışığında cevaplar veriliyor.

Habervaktim gazetesinin sorularını cevaplayan Genel Müdür Ali İlkbahar, Prof. Dr. Hamit Köksel ile birlikte hazırladıkları 'Ekmek' adlı kitabı insanlar gerçekleri öğrensin diye ücretsiz dağıtmaya başladıklarını açıkladı.

Türkiye’nin birçok üniversitesinden akademisyenlerin yıllar süren bilimsel araştırmalarının da yer aldığı kitapta, buğdayın tarlada başlayan serüveni, ekmek olup sofralara gelene kadar geçtiği aşamalar her yönden ele alınıyor. Kitapta, buğday ve ekmek hakkında toplumu yanlış yönlendiren iddialardan tam tahıl ürünlerinin sağlık üzerine etkilerine, glutensiz ürünlerden fenilketonüri hastalığının tanısı ve tedavisine, ekmekte tuz oranının düşürülmesinden ekmek israfının önlenmesine kadar daha birçok önemli konuda önemli bilgiler bulunuyor.

TOPLUM YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR!

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü ve Endüstriyel Fırıncılar Birliği Başkanı Ali İlkbahar, çıkardıkları kitap ve ekmek konusundaki iddialara yönelik Habervaktim gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu. İlkbahar, ekmek ve buğday konusunda toplumun yanlış yönlendirildiğini, bu konudaki iddiaları hazırladıkları 'Ekmek' kitabında konusunda uzmanlar tarafından bilimsel açıklamalarla bir bir çürüttüklerini kaydetti. 

HALK EKMEK'TE SIFIR KATKI MADDESİ

Genel Müdür İlkbahar, Halk Ekmek'te üretilen ürünler hakkında da bilgi vererek, "Ekmekte katkı maddesini kaldırdık. Doğadan geldiği şekliyle ürünler ortaya koyduk. Topraktan gelen katıksız saf lezzet ve tadını muhafaza ettik. Beyaz ekmek yerine kepeği fazla olan ekmeklere yöneldik" dedi.

Ekmeğe dair 7 iddia ve bu iddialara cevaplar şöyle:

BUĞDAYLAR GDO’LU MU?

İddia 1: “Buğday tüketimi kilo aldırır, obezite, diyabet ve koroner kalp hastalıklarına neden olur.”

CEVAP: Aksine tam tahıl ürünleri tüketimi bu sağlık problemleri üzerinde pozitif etki eder. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporları da bu yönde.

İddia 2: “Buğdayın genetiği ile oynanmıştır.”

CEVAP: Türkiye'de üretilen ve pazara sunulan buğdaylar geleneksel ıslah yöntemleri ile geliştirilmiş olup GDO'lu değildir.

İddia 3: “Buğdayın kromozom sayısı değiştirilmiştir. Buğdayın kromozom sayısı 49'dur.”

CEVAP: Ekmeklik buğdayın kromozom sayısı 42'dir. 49 gibi tek bir sayı olması mümkün değildir.

İddia 4: “Modern buğdaylar yabani buğdaylardan daha fazla gluten/gliadin içerir.”

CEVAP: Buğday gluten proteinleri bir protein grubudur.

EKMEK BAĞIMLILIK YAPAR MI?

İddia 5: “Gluten, çölyak hastalığına neden olur?”

Cevap: Çölyak hastalığı, villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinlerin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

İddia 6: “Tam buğday ekmeğinin Glisemik İndeksi şekerden fazladır.”

CEVAP: Tam buğday ekmeğinin Glisemik İndeks GI değeri ekmekte 8 iken şekerde 20'dir.

İddia 7: “Buğday bağımlılık yapar.”

CEVAP: Buğdayın bağımlılık benzeri etkisi görülmez. Ekmek kararında yenirse sağlıklı bir gıdadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.