Yeni kavga başladı! PKK’nın sahibi kim olacak?

Yeni kavga başladı! PKK’nın sahibi kim olacak?
Rusya ile ABD, Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’nın sahipliği konusunda adı koyulmamış bir kavga veriyor.

Suriye'de planların devreye konulmasında ve iç karışıklığın devamında DEAŞ kadar etkili bir terör örgütü olan PKK/PYD/YPG ile müttefikliğini korumak için sahadaki birçok güç sıraya girdi.

Münbiç'i terketmek istemeyen Suriye PKK'sı PYD, ABD'nin Türkiye'ye verdiği söz gereği elinin zayıf olduğunu görünce Rusya ve rejim güçlerine yanaştı. Örgüt, Bab'ın ardından Münbiç'e yürümeye hazırlanan Mehmetçik'in önüne Rus askerlerini set olarak koydu. Münbiç'i Esed güçlerine terk edeceğini iddia eden PYD'nin bu açıklaması da bir oyun olarak kaldı. Teröristlerin çekilmek yerine tek yaptığı şey, kısmen Öcalan posterlerini indirmek oldu. Münbiç'te şimdiki tablo, çok sayıda gücün Türkiye'ye karşı ilginç ittifakını ortaya koyuyor. ABD, Rusya, rejim ordusu, İranlı milisler, hepsi PYD ile ittifak kurdu. ABD askerleriyle Rus askerleri de İkinci Dünya Savaşı'ndan buyana ilk kez aynı karede görüntü verdi.

AMERİKA VAZGEÇMİYOR

Ancak bölge kaynakları, PYD'nin Rusya'ya Münbiç kapılarını açmasının ardından ABD-PYD ilişkilerinin bozulduğunu söylüyor. Bozuk ilişkilere rağmen Pentagon, Suriye'de 'sahadaki en güçlü müttefik' olarak tanımladığı terör örgütünden vazgeçemiyor. ABD ordusu son olarak, Fransızlara ait bir çimento fabrikasının bulunduğu Silo'nun güneyi ile Karakozak'ın doğusundaki bölgeye havadan mühimmat attığını doğruladı. Rakka Operasyonu öncesi ABD, Fransız ve Alman askerleri, Ayn el Arab'ın 35 kilometre güneyindeki bir üste hazırlıklarını sürdürüyor.

TÜRKİYE'YE KARŞI KOZ

Rusya ise Münbiç'in yanısıra örgütün işgalindeki Afrin'de de PYD'nin koruyuculuğunu üstlenmiş durumda. Rusya 'ateşkesi izleme' kılıfıyla Afrin'de şube bile açtı. Güvenlik kaynakları, bölgedeki güçlerin devletler yerine örgütleri muhatap almanın faturasını gelecekte ağır ödeyeceklerine işaret ediyor. Akdeniz'e giden yolda Fırat Nehri'ni de kontrol eden stratejik bir noktada bulunan Münbiç, 'terör koridoru planı' için ABD'nin, 'masada güçlü olmak için' ise Rusya'nın iştahını kabartıyor. Ayrıca sahadaki tüm güçler, Suriye PKK'sını Ankara'yı sıkıştırma amaçlı koz olarak kullanıyor.

ABD ve Rusya'nın yanısıra İranlı milisler de PYD ile müttefiklik ilişkilerini gizlemiyor. Münbiç'te binlerce milis bulunduran İran, örgüte yüksek miktarda maddi destek de sağlıyor. Edinilen bilgiye göre Tahran, PKK/PYD'li her bir terörist için örgüte 7 bin dolar, savaşta ölen her terörist için ise 20 bin dolar para veriyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.