Türkiye'ye zararı yıllık 7,2 milyar dolar

Türkiye'ye zararı yıllık 7,2 milyar dolar
MKG raporuna göre, sahte ve taklit üründe Türkiye’nin yıllık vergi kaybı 7,2 milyar doları buluyor.

Marka Koruma Grubu (MKG), Türkiye'de kaçak, sahte ve taklit ürün ticaretinin ulaştığı boyuta ilişkin raporu açıkladı. Raporda kaçak, sahte ve taklit üründe Çin'in ardından dünya 2'ncisi olan Türkiye'nin yıllık vergi kaybının 7,2 milyar dolar olduğu bildirildi. Türkiye'de yatırım yapan şirketlerin oluşturduğu MKG'nin Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile düzenlediği “Türkiye'de Marka Olmak” başlıklı çalıştayda, “21. Yüzyılın Sorunu Kaçak, Taklit ve Sahte Ürünler” isimli raporun sonuçları açıklandı.

KAÇAK PİYASASI 17 MİLYAR DOLARI AŞIYOR

Namık Kemal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit İzmen'in OECD endekslerini kullanarak hazırladığı raporda, Türkiye'deki kayıt dışı ticaretin boyutu gözler önüne serildi. Raporda, Türkiye'de kaçak, taklit ve sahte ürün piyasasının büyüklüğü yaklaşık 17,2 milyar dolar, devletin kaçak ticaret nedeniyle uğradığı vergi kaybının ise yaklaşık 7,2 milyar dolar olduğu bildirildi.

Rapora göre taklit ve sahte ürün piyasasında ilaçta Hindistan, gıdada Mısır, parfüm ve kozmetikte Türkiye'nin adı öne çıkıyor. Kaçak, sahte veya taklit ürün kullananların yüzde 78'i, sahte ürün sitesinde buldukları ürünler yüzünden markayı suçluyor. G20 ülkelerinde her yıl sahte ürünler yüzünden 3 bin kişi hayatını kaybediyor.

KAÇAK OLMASAYDI 6 TREN HATTI YAPILIYOR

MKG Sözcüsü Ali Ercan Özgür, raporun sonuçlarının tartışıldığı paneldeki konuşmasında, teknolojideki gelişmeler ve makro ekonomik politikalar gibi etkenlerin taklit ve kaçak ürün piyasasında artışa yol açtığını belirtti.

Özgür, şunları kaydetti: “Ülkemizde sahte, kaçak ve taklit ürünlerin yarattığı pek çok sorun var. Yasa dışı ticaret nedeniyle devletin uğradığı vergi kaybı 7,2 milyar dolar. Çalışmalara göre böyle bir kayıp, 90 bin kişilik istihdama ya da 6 tane İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren projesine denk geliyor.”

EKONOMİYİ ZAYIFLATIR

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu da, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kayıt dışı rekortmeni olduğunu vurguladı. Bu durumun ekonomiyi zayıflattığını ifade eden Kadooğlu “Hak ettiğimiz yere küresel markaların taklitlerini yaparak ulaşamayacağımız ortadadır" diye konuştu.

HER ALTI PATRONDAN BİRİ KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR

TÜİK verilerine göre, kayıt dışı istihdama ilişkin artış oranlarında işverenler başı çekti. İstihdam edilenlerde kayıt dışı sayısı 2015 yılında 8 milyon 937 binken, geçen yıl bu rakam yüzde 1,9 artışla 9 milyon 111 bine yükseldi. Kendi hesabına çalışanlardan kayıt dışı olanların sayısı 2 milyon 798 bine ulaştı.İstihdam edilenler arasında işveren sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artışla 1 milyon 239 bine ulaştı. Kayıt dışı işveren sayısı 2015'te 152 binken, bu rakam geçen yıl sonunda 197 bine yükseldi. Farklı bir söylemle, geçen yıl 6 işverenden biri kayıt dışı çalıştı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.