BM'nin Suriye'deki yol haritası belli oldu

BM'nin Suriye'deki yol haritası belli oldu
BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura'nın, siyasi geçiş müzakerelerinin içeriğine ilişkin Beşşar Esed rejimi ile muhalefet heyetlerine sunduğu belge ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın, dün Beşşar Esed rejimi ile muhalefet heyetlerine sunduğu ve AA'nın BM kaynaklarından elde ettiği belgeye göre, müzakereler "yönetim konuları", "anayasal süreç konuları", "seçim konuları" ve ek olarak "terörle mücadele, güvenlik yönetimi ve güven inşa edici önlemler" olmak üzere 4 başlıkta yürütülecek.

Yönetim konuları başlığı altında, "güvenilir, kapsayıcı, mezhepsel olmayan, kamu kurumları ve hizmetlerinin devamlılığını sağlayan, insan haklarını korumaya tahsis edilmiş" bir yönetim kurulmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

Belgede yönetimin temel işlevleri, "Kamu kurumları ve hizmetlerinin devamlılığı, anayasa hazırlığı ve BM gözetiminde düzenlecek seçimlere imkan sağlama" olarak sayılıyor.

İkinci başlık altında, anayasanın uzmanlar komitesi, atanan yöneticiler, seçilmiş yöneticiler ve sekreterya tarafından hazırlanacağına işaret ediliyor.

Ayrıca anayasanın kapsayıcı, yetkili, şeffaf ve katılımcı olarak tasarlanacağı bilgisi yer alan belgede, referanduma sunmadan önce, taslağın "halka danışılacağı" ve görüşlerin değerlendirileceği belirtiliyor.

MÜLTECİLER VE YERİNDEN EDİLENLER OY VERECEK

Üçüncü başlık altında, "yapılacak ilk oylamanın anayasa referandumu olup olmayacağının" tartışmaya açılacağı ifade ediliyor.

Diğer ülkelere göç eden ve ülke içinde yerinden edilmiş Suriyelilerin de seçime katılmasının sağlanacağına değiniliyor.

23 Şubat- 3 Mart arasında düzenlenen Cenevre 4 görüşmelerinde eklenen 4. unsur olan "Terörle mücadele, güvenlik yönetimi ve güven inşa edici önlemler" konusunun, kurumsal düzenlemeler, askeri ve hukuki uygulamalar, ekonomik ve sosyal politikalar ve yargı düzeyinde ele alınacağı görülüyor.

Öte yandan, "düzenli ve düzensiz silahlı birliklerin birleştirilmesi" ve "yabancı savaşçıların durumu" konularının ayrıca tartışılacağına dikkat çekiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.