Doğalgazda tulum çıkardık!

Doğalgazda tulum çıkardık!
Türkiye’nin 81 ili doğalgaz kapsama alanına girdi. Dün yapılan Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre, İdil ve Silopi gaz dağıtım ihalesiyle, ihale süreci tamamlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre, İdil ve Silopi doğalgaz dağıtımı için  düzenlenen lisans ihalesinde en düşük teklifi, kilovatsaat başına 0,285 kuruşla AKMERCAN verdi. Yapılan bu ihaleyle 81 ilin doğalgaz ihalesi tamamlanmış oldu. Yapılan çalışmalarla, önümüzdeki yıl doğalgaz almayan il kalmayacak.

6 bölge için EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk’ün ihale komisyonu başkanlığını yaptığı ihaleye 4 şirket teklif dosyası gönderirken, bunlardan Fernas İnşaat AŞ ihaleye katılmadı. Birim hizmet ve amortisman bedellerinin bulunduğu ikinci  zarfların açılmasının ardından, AKMERCAN, M.B.D. İnşaat ve AKSA açık eksiltmeye davet edildi. Birinci turda AKSA Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ihaleden çekildi. Açık eksiltmenin 18. turunda ise M.B.D.’nin çekilmesiyle en düşük teklifi, kilovatsaat başına 0,285 kuruşla AKMERCAN verdi. Böylece, doğalgaz dağıtımında 81 il için gerçekleştirilen ihalelerin sonuncusu da tamamlanmış oldu.

1 MİLYON AİLE

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu ihaleyi de gerçekleştirerek 81 ilin ihalesini tamamlamış olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu konfordan bu illerimizi ve vatandaşlarımızı faydalandırmak ayrıca bir gurur kaynağı. Doğalgazın ülkemizin tüm aşamalarında, illerinde olması Türkiye’nin bölgesel bir enerji merkezi olması açısından da çok önemli bir husus. Türkiye’nin önemli bir ülke olduğu, özellikle enerji sektörü yatırımcısı açısından önemli olduğunun altını çizmiştim. Şirketler arasındaki mücadelenin de bunun bir delili olduğunu görüyoruz. Bu süreçte düzenlemelerimizin ne kadar kaliteli olduğu ve daha kaliteli düzenlemelere imza atacağımız, sektörün iyi yönetildiğinin ve gelecekte de yönetileceğinin delilidir. Bu tür güzel ihaleler devam edecek ve hepimiz bunlardan istifade edeceğiz.”

Yılmaz, “Sadece 81 ili tamamlamayacağız. 200-250 ilçede yaklaşık 1 milyon aileyi gelecek iki yılda doğalgaz konforuyla da buluşturacağız” diye konuştu.

13 MİLYON ABONE

2002 öncesinde Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa, İzmit, Adapazarı dağıtım bölgelerinde doğalgaz dağıtım faaliyetleri gerçekleştiriliyordu. 2016 yılı sonu itibarıyla ise doğalgaz dağıtım sektöründe konut ve sanayideki toplam abone sayısı 13 milyon, gerçekleşen toplam yatırım tutarı 12.8 milyar TL, imalatı yapılan toplam çelik ve polietilen hat uzunluğu 114 bin kilometre seviyelerine ulaştı.

EPDK tarafından bugüne kadar yapılan ihaleler sonucunda 61 dağıtım bölgesi için dağıtım lisansı verildi. Kanun öncesi lisans verilen 7 adet dağıtım lisansı ile birlikte mevcut durumda 68 doğalgaz dağıtım lisansı yürürlükte bulunuyor. Söz konusu 68 adet dağıtım lisansı kapsamında, 76 ilde halihazırda doğalgaz kullanılıyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.