Rum ambargosu polislere işlemedi

Rum ambargosu polislere işlemedi
Kıbrıslı Rumlar, KKTC’de düzenlenen Avrupa Polis Akademileri Birliği konferansını diplomatik girişimlere rağmen engelleyemedi.

Avrupa Polis Akademileri Birliği’nin (INTERPA) 6’ncı INTERPA konferansı, Kıbrıslı Rumların tüm diplomatik girişimlerine rağmen KKTC’de başladı. Girne’de dün başlayan ve iki gün sürecek konferansın açılışını da KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün yaptı. Konferansta, ‘Uyuşturucu sorunu ve polis eğitiminde yeni yaklaşımlar’ teması ele alınıyor.

TEŞEKKÜR ETTİ

Bunun yanında INTERPA, KKTC’de genel kurul ve yönetim kurulu toplantısını da yapacak. INTERPA toplantısı için KKTC’ye gelen ülkeler arasında Brezilya, Kamboçya, Maldivler, Katar, Hindistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Filistin, Kamerun gibi ülkeler var. Açılış konuşmasında konferansın KKTC’de yapılmasından mutlu olduğunu kaydeden Özgürgün, konferansa katılan ülkelere teşekkür etti.

Konferans ile ilgili Milliyet’e açıklama yapan INTERPA Başkanı Yılmaz Çolak, “Rumların kriz çıkarmaya dönük diplomatik engellemelerinin bir sonuç elde etmediğini” söyledi. 

Çolak, Rumların Avrupa Polis Akademisi Birliği’nde konferans ve toplantıların KKTC’de yapılmasını engellemek için yoğun çaba gösterdiğini anlattı. Kendilerinin siyasetçi olmadığını kaydeden Çolak, “Polisler kazandı” dedi.

KKTC’de yapılan toplantıya 24 ülkenin katılmasını tarihi bir olay olarak değerlendiren ve “Bu organizasyon Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımına da bir destektir” diyen Çolak, Rumların oyun bozanlık yerine, işbirliği yapması gerektiğine işaret etti. Konferansa katılan INTERPA yönetimi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından da kabul edildi. Akıncı, heyetin KKTC’de yaptığı temasları önemsediklerini ve “konferansın çok önemli olduğunu” ifade etti. Öte yandan organizasyonu engelleyemeyen Rum yönetimi, Guatemalalı Emniyet Genel Müdürü Ervin Geovany Magen Veliz’in KKTC’ye gidişine izin vermedi.

GERİ DÖNDÜ!

Magen Veliz, KKTC Ercan havaalanı yerine Rum Kesimi’ndeki Larnaka’ya indi. Guatemalalı müdürün, Rum polisine, ‘KKTC’deki bir etkinlik için geldiğini’ söylemesi üzerine, engelle karşılaştı. Larnaka’daki polis merkezine götürülen polis müdürüne, ‘KKTC’nin yasadışı bir ülke olduğu’ ileri sürüldü.

Konu, Rum hükümetine iletildi. Rum yönetimi de, polis müdürünün Kuzey Kıbrıs’a gönderilmesine izin verilmemesi talimatını verdi.

Rum yetkililer, olayın siyasi olduğunu belirttiği polis müdürüne, ‘Ya Atina’ya gidersiniz ya da ülkenize dönersiniz. Sizi Kuzey’e göndermeyeceğiz’ dedi. Yaşananları Türkiye yetkilileri de yakından takip etti. Guatemalalı polis müdürü, yaşananlar üzerine Larnaka’dan geri dönmek zorunda kaldı.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.