Kilosu 120 liradan satılan kuzu göbeği için ormana koştular

Kilosu 120 liradan satılan kuzu göbeği için ormana koştular
MANİSA'da, kilosu 120 liraya satılan kuzu göbeği mantarı, köylülerin yeni geçim kaynağı oldu. Mantarın fiyatını duyan köylüler işi gücü bırakıp, kuzu göbeği mantarı toplamaya başladı.

Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde ormanlık alanlarda yetişen ve mart ile nisan aylarında toplanan kuzu göbeği mantarı, köylünün yüzünü güldürdü. Yüksek fiyattan alıcı bulan mantarı toplama yarışına giren köylüler, sabahın erken saatlerinden itibaren ormanın yolunu tutuyor.

Mantar toplayanlardan Servis Şoförü İdris Akça, köylünün daha önce bu mantarı yemek için topladığını, ancak fiyatını öğrendikten sonra satmaya başladığını anlattı. Kendisinin de günde 4-5 kilo kuzu göbeği mantarı topladığını söyleyen Akça, işine ara verip mantar sezonu boyunca dağlarda mantar topladığını dile getirdi.

İdris Akça, "Kuzu göbeği mantarı Manisa bölgesinde mart ayının 10'unda başlıyor, nisan ortasına kadar devam ediyor. Bu mantarın sağlık açısından çok faydalı olduğunu öğrendik. Halkımız yeni yeni öğrenmeye başladı. Köylü toplayıp, yiyordu. Doktorlar da çok faydalı olduğunu söylüyor. Kansere iyi geldiği söyleniyor. 1 kilo etteki protein tek bir mantara bedelmiş. Kilosunu 100- 120 liraya satıyoruz ama aracılara veriyoruz. Onlar da daha yüksek fiyatlara veriyorlar" dedi.

Kuzu göbeği mantarını 15 gündür topladığını ve köylü için de gelir kaynağı olduğunu dile getiren Akça, "Mantarın fiyatını duyanlar toplamaya çıkıyor. Köylü için gelir kaynağı oldu. Bütçemize katkı oluyor. Günlük 500 lira kazandığım zamanlar oluyor. Çok nadir bulunan bir mantar. Kendisini çok güzel saklıyor. Ben bulabilmek için günde 30 kilometre yol yürüyorum" diye konuştu.

Mantar toplayanlardan Halil Akın ise yıllardır Yuntdağı bölgesinde bu mantarın bulunduğunu, ancak pahalı bir mantar olduğunu yeni öğrendiklerini söyledi. Eskiden evlerinde yemek için topladıklarını anlatan Halil Akın, artık satmaya başladıklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.